Markanız İçin Hangi Video Platformu Daha Uygun

sosyal medya kanalları

Paylaşmayı unutmayın.

Sosyal medya nedir? Online video platformlarının markalar üzerindeki etkileri nelerdir? Bu yazıda biraz bunlardan bahsedeceğiz. Öyleyse başlayalım…

Social Video Etkisi

Şüphesiz ki sosyal medya platformları üzerinde videoların rolü günden güne artıyor. Özellikle hali hazırda piyasada büyük değişimlere sebep olan Snapchat Stories ve Facebook Live gibi oluşumlara  Instagram Story ve Messenger Day‘in de katılımı ile Social Video Etkisi bambaşka noktalara ulaşmış durumda. Dolayısıyla da sosyal medya pazar alanının çapı, videolar ile  her dakika daha da artıyor.

Öyleyse soralım: Belki de bu gelişmelerle birlikte hangi video platformlarının markanız için etkili olabileceğini tekrar değerlendirme zamanıdır ne dersiniz?

Her ne kadar bu zamana kadar sosyal medya videoları her türlü platformda, her türlü takipçiye ulaşma konuşunda başarılı olmuş olsa da durum değişiyor. Olay artık “çok geniş çevrelere ulaşma” trendinden biraz daha “en uygun seviyeye ulaşma” trendine göre yönlenmiş durumda. Kısacası hedef müşteri kitlesi bir tık daha önem kazanmış durumda.

Hangi platform hedef müşteri kitlenize hizmet ediyor? Hangi platform sizin ürettiğiniz video içeriğine hitap ediyor?

Doğrusunu söylemek gerekirse bütün platformlarda başarılı olarak bulunmanıza gerek yok. Daha etkili olmak ve özellikle her yeni günde ortaya çıkan, yeni video ürünlerinin nimetlerinden faydalanmak adına markaların biraz soluklanıp video stratejilerini gözden geçirmeye ihtiyacı olabilir.

2016 Sosyal Video Yılı olarak tarihe geçti. Fakat 2017 ve sonraki yıllar spesifik video alanlarına yönelim yılları olacak gibi görünüyor. Markalar, para saçmak yerine belirli içerik ve platformlara yönlenip hedeflerine daha efektif bir biçimde ulaşabilir. Bu strateji bazıları için bütün kozlarını YouTube’ ta oynamak anlamına gelirken başka markalar için Instagram Stories’te etkin olmak anlamına gelebilir. Fakat bütün markalar için kaçınılmaz olan bir şey varsa o da her platformun ayrıntılarını, inceliklerini, kültürünü ayrı ayrı kavramaları gerektiği gerçeği.

Gelin en ünlü platformlara şöyle bir göz atalım.

YouTube

hangi marka için hangi video platformu

@geralt

Kimler Öncelik Vermeli?

Müşterilerine dair geniş kapsamlı bir içgörüye sahip olmak isteyen ve içeriklerinin etrafında bir topluluk oluşturmak isteyen markalar.

Kimler Öncelik Vermemeli?

Davranışsal trendlerde en modern teknolojiye sahip olmak isteyen markalar. Çünkü YouTube güncelleme ve değişiklikleri görücüye sunma konusunda yavaş bir tempoya sahip bir platform.

İşte Sebepleri!

Markanızı seven bir topluluk oluşturma adına yapılacak en önemli hamle müşterinizi iyi anlamak, davranış ve alışkanlıklarını iyi sentezlemektir. Bugün baktığımızda Video platformlarının atası olan YouTube platformu data güdümlü içerikler ve reklam stratejilerine hayli elverişlidir. Neden? YouTube’a bakıldığında, Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medya platformlarının aksine haber akışları ve trend topicler üzerine kurulmamış, direkt olarak bir video platformu olarak doğmuştur. Kullanıcıların video aratıp paylaştığı, üretenlerin içeriklerini sunup, bir topluluk oluşturup para kazandığı bir platform olarak bugünlere gelmiştir.

Hangi İçerikler İyi Performans Verir?
  • Uzun formatlı içerikler de (3 dakikadan uzun) kısa formatlı içerikler kadar performans gösterebilir.
  • Trendlere ve en çok aranan konulara özel oluşturulan içerikler
  • Abonenin aklında yer edinme amacıyla oluşturulmuş içerikler

Facebook

hangi marka facebook kullanmalı

@HypnoArt

Kimler Facebook’a Öncelik Vermeli?

Daha büyük demografik topluluklara ulaşma amacı olan markalar. Ek olarak anlık yayın özelliklerini aktif kullanma eğilimi olan markalar.

Kimler Öncelik Vermemeli?

Sadece video içerik ile meşgul bir müşteri topluluğu yaratmak isteyen markalar. Çünkü YouTube’un aksine Facebook özellikle video aratmak isteyen müşteriler için iyi bir platform değildir. Time-line’da otomatik oynatma özelliğine sahip olan video içerikler izleyici sayısı konusunda başarılıdır fakat markalara, o içerikler aracılığıyla müşteri üzerinde marka sadakati yaratma konusunda bir garanti veremez.

Hangi İçerikler İyi Performans Verir?
  • Canlı video içerikleri
  • Viral video içerikleri
  • Anlamlı olmak için sese ihtiyacı olmayan içerikler
  • Kısa boyutlu video içerikler

Instagram

hangi markalar instagram kullanabilir

@MIH83

Kimler Instagram’a Öncelik Vermeli?

Belirli sıklıklar ve sınırlayıcı algoritmalarla video akışı yerine özellikle kendi takipçilerinin anasayfalarında videolar ile görünmek isteyen markalar. Ayrıca Instagram’ın story özelliği, hali hazırda bir müşteri bağlılığı ve takipçileri olan markalar için büyük bir nimet.

Kimler Öncelik Vermemeli?

Daha uzun video içeriklerle ön planda olmak isteyen ya da müşterileri üzerinde daha derin içgörü sahibi olmak isteyen markalar.

Hangi İçerikler İyi Performans Verir?
  • Canlı video içerikleri
  • Kısa içerikler
  • Anlık paylaşım sağlayan içerikler (Stories)

Snapchat

Snapchat'in markalara faydaları

@TeroVesalainen

Kimler Snapchat’e Öncelik Vermeli?

Lokasyon bazlı hareket eden veya genç müşteri potansiyelini hedefleyen markalar.

Kimler Öncelik Vermemeli?

Büyük datalara sahip ve pazarlama bütçelerinin efektifliğini kesin olarak ölçümlemek isteyen markalar. Çünkü her ne kadar Snapchat güçlü bir kullanıcı sayısına sahip olsa da Snapchat, metrikler ve ölçümler konusunda fazla bir data sunmuyor. Bu da haliyle markaların yatırımlarının ne kadar verimli olduğunu ölçümlemesinde bir zorluk meydana getiriyor.

Hangi İçerikler İyi Performans Verir?
  • Anlık paylaşım içerikleri
  • Nadir üretilen içerikler
  • Genç kullanıcılara eğilen içerikler

Özetlemek gerekirse, artık markalar sadece içerik üretmek için içerik üretemeyecek. Artık içeriklerin bir amacı olmalı. Bu içeriklerin nitelikleri, segmentasyonu, medya planlamaları bir hayli önem kazanmış durumda. Gün geçtikçe daha da güçlenen müşteri çağı trendi ile beraber her geçen gün müşteri daha fazla seçeneğe sahip oluyor. Bu yüzden müşterilerinizi iyi tanımalı, onların zevklerini, alışkanlıklarını, tercihlerini iyi kavramalısınız. Yani kısacası müşterilerinizi iyi segmente edip hangi platformun ve hangi içerik biçiminin markanıza uygun olduğunu anlamak size giderek artan rekabet ortamında büyük avantaj sağlayacaktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar