Markaların 2019’daki İçerik Pazarlama Stratejilerini Etkileyecek 6 Yöntem

Paylaşmayı unutmayın.

2018’in son aylarında 2019’un marka planlamaları yapılırken içerik pazarlamasının önemi hakkında bir kez daha düşünmek ve konuşmak gerekiyor. Yeni yıl, markanızın satış ve pazarlama hedeflerini gözden geçirmek, gelişen araçlarla yeniden optimize etmek ve iyi bir hareket planı oluşturmak için harika bir fırsat.

Tabii ki bu nokta 2018’deki planınızın hangi noktalarda başarılı olduğunu, hangi noktalarda eksik kaldığını analiz etmeniz ve hatalarınızın farkında olmanız son derece önemli. Hangi alanda çalışıyor olursanız olun, içerik pazarlaması şüphesiz ki son kullanıcıya ulaşma açısından en verimli ve ölçülebilir yollardan biri.

İçerikleriniz Sizin Her Şeyinizdir!

Medya, reklamcılık ve pazarlama sektörlerine dair güncel konular ve trendler hakkında araştırmalar yapan ve raporlar hazırlayan Media Dynamics, Inc. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kullanıcılara günde 5000’den fazla reklam ve marka mesajı gösteriliyor. Ayrıca araştırmalar bize içerik pazarlamasının, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre dönüşüm oranlarının 6 kat fazla olduğunu söylüyor. Kitlelere ulaşmak açısından içerik pazarlamasının ne denli önemli olduğu oldukça açık.

Artık kullanıcıların geleneksel reklam ve pazarlama yöntemlerinden sıkıldığı ve yorulduğu da bilinen bir gerçek. Bu nedenle de markalar kendi güvenilir ve yararlı içeriğini oluşturmak zorunda. Bu konuda henüz bir eylem planınız yoksa, kitleniz içerisindeki farklı kullanıcı profillerini analiz etmenin ve bu farklı profillere yönelik içerik ayrıştırması yapmanın ilk adımınız olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Öte yandan unutmamanız gereken bir nokta da, İçerik Pazarlaması (Content Marketing) tanımının çok geniş bir kapsamı ifade ediyor oluşu. İçerikler, pek çok farklı şekilde ele alınabilir ve organize edilebilir. İçeriklerinizi metin, görsel veya video olarak kurgulayabilirsiniz. Tabii ki her birinden aldığınız dönüşümler ve her biri için yaptığınız yatırım maliyetleri de farklı olacaktır.

Şimdi 2019’un stratejilerini birlikte gözden geçirelim:

1- Şirket Blogu ile Başlayın

@rawpixel

Şu ana kadar zaten muhakkak atmanız gereken bir adımdı. Ancak halen bir blogunuz yoksa hemen bu alanda yerinizi ayırtmanızı tavsiye ederiz. İnternet sitenize trafik çekmek için en iyi yöntemlerden biri blog içeriği üretmek. HubSpot’a göre pazarlamacıların yüzde 53’ü, blog içeriği üzerinden yaptıkları pazarlamanın en önemli öncelikleri olduğunu belirtiyor.

İçerik Pazarlama Enstitüsü (Content Marketing Institute), tüm internet kullanıcılarının dörtte üçünden fazlasının bir çeşit blog okuduğunu ve yalnızca pasif gözlemciler olmadığını söylüyor. Araştırmalara göre iş birliği kurduğunuz başka bir blog sizin ürünlerinizle ilgili öneride bulunduğunda Amerikalı tüketicilerin %61’i satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Bu araştırmanın sonucundan hareketle neden blog sahibi olan küçük işletmelerin, olmayanlara oranla %126 daha fazla büyüme sağladığını anlayabiliriz.

2- Marka Gazeteciliği’ne Adım Atın!

Marka Gazeteciliği (Brand Journalism) sayesinde şirketinizin hikayesi ile kitlenizi her zaman güncel tutabilirsiniz ve bu şirketinize özgünlük katar. Kitlenizi etkiyecek, onlara hareket kazandıracak, sizinle bağ kurmalarına yardımcı olacak ve bir amaç kazandıracak yaratıcı bir hikaye ile, onları kendi sürecinize ve hikayenize dahil edebilirsiniz.

3- Video İçerikleri Üretin!

video düzenleme uygulamaları

Cisco’ya göre, 2021 yılına kadar tüm internet trafiğinin %82‘si video olacak. Video içeriklerinin zamanla interneti ele geçireceğini öngörmek çok zor değil. Bununla birlikte videoların özellikle sosyal medya platformlarındaki kullanıcılara ulaşmak açısından çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Animoto anketine göre, içerik söz konusu olduğunda müşteriler video izlemeyi, metin okumaya göre 4 kat fazla tercih ediyor.

Tabii ki bu tür araştırmaların sonuçları pazarlama sektörüne de veri olarak hizmet ediyor ve pazarlamacıların neredeyse %70’i video üretim harcamalarını artırdığını söylüyor. Videolar, size markanız için yeni ve özgün bir adım atma fırsatı sunabilir.

4- Influencer’larla Çalışmaya Başlayın

influencer marketing

@reklameta

Ağızdan ağıza pazarlama, yeni gelişen araçlarla birlikte biçim değiştirmiş olsa da, hala en etkili pazarlama yöntemlerinden biri. Bu noktada Youtube’un en önemli sosyal medya mecralarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Youtube’daki içerik üreticisi gençlerin %70’i geleneksel ünlülerden çok daha iyi bir etkileşim zemini sağlıyor.

Dünyanın önde gelen influencer ajanslarından PMYB’nin 2017 anketine göre, pazarlama yöneticilerinin %28’i influencer pazarlamanın çevrimiçi müşteri kazanma açısından çok hızlı büyüyen bir yöntem olduğunu düşünüyor.

5- İstatistiklerinizi Infografiklerle Renklendirin

Müşteriler metin yerine videoyu tercih etme eğilimde; ancak bir infografik çalışma, müşterilerin bilgiyi çok daha hızlı algılamasını ve içselleştirmesini sağlıyor. Tek bir görselle birkaç paragrafta anlatacağınız bilgiyi sunduğunuzda, müşterilerinizin içeriğinizle çok daha hızlı bir şekilde etkileşime geçmesini sağlıyorsunuz.

Lucidpress tarafından derlenen araştırmaya göre, infografikler sosyal medyada diğer içerik türlerine göre 3 kat daha fazla beğeniliyor ve paylaşılıyor.

6- Kitleniz için Çevrimiçi Kurslar Hazırlayın

İşletmeniz belirli bir alanda uzmanlığa sahipse, kitlenizle uzmanlık alanınız üzerinden bir bağ kurmanız sadık bir kitle yaratmanıza olanak sağlıyor. Buna nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, internette kısa bir araştırma yaparak çevrimiçi pek çok kursu bünyesinde barındıran Udemy gibi online sistemler bulabilirsiniz. Ve bu tür mecralarda ücretli ya da ücretsiz kurslar oluşturabilirsiniz.

Son olarak hatırlatmakta fayda var, 2018 yılı için kendinize iyi bir pazarlama planı oluşturmuş ve bu planı çok başarılı bir şekilde hayata geçirmiş olsanız bile, 2019 için bütün bu planı optimize etmeniz gerekiyor. Her yıl, hatta her ay gelişen araçlar, yeni yazılımlar ve değişen kullanıcı davranışlarını ölçen yeni araştırmalar ile kendinizi yenilemeniz, başarı grafiğinizin sürekli artmasına yardımcı olacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta, içerik pazarlamasında tutarlılığın çok önemli olduğu. Yeterli zaman ayırıp çaba gösterirseniz, markanızın müşteri trafiğini artırabilirsiniz.

Marka hikayeciliği hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Markaların Sosyal Değişimi İçin Esin Kaynağı: Hikayeler başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar