Mark Zuckerberg Senato Önünde!

Mark Zuckerberg

Paylaşmayı unutmayın.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili ABD Senatosunda ifade verdi.  Salı günü Mark Zuckerberg, ABD’li senatörlerden gelen onlarca soruyu yanıtlamak için saatler geçirdi. Sorgulama Çarşamba günü de devam etti. Bu sorulara cevap vermek Facebook’un gizlilik yasalarını güçlendiren tasarıları destekleyip desteklemeyeceğini belirtmek için reklam teknolojisinin temellerini açıklamaktan farklıydı. Soru sormak için 44 senatörün beşer dakikası vardı.

Zuckerberg’in ifadesi, Facebook’un 87 milyon kullanıcıya ait verilere uygunsuz bir şekilde eriştiği iddia edilen İngiliz veri şirketi Cambridge Analytica’yı yasakladıktan yaklaşık bir ay sonra geldi. Senatörler karşısında kontrollü bir tedirginlik içinde olan Mark Zuckerberg’e sorulan sorular, sorunu ortaya koymaktan ziyade Facebook’un çalışma prensiplerini ortaya koymaya yönelikti. Veriler söylenenlere göre profilleri ve eğilimleri belirlenen, bir haritası çıkarılan seçmen halkın karşısına, fark etmeyecekleri şekillerde Trump’ı destekletecek türde ırkçı haberler ve görseller sunulmuş ve psikanalatik yöntemlerle insanların özgür iradesini etkileyecek şekilde kurnazca seçmen kitlesini yönlendirmek için kullanılmıştı ancak bu konuya açıkça değinilmedi. Facebook’un gizlilik uygulamaları ve verileri kötüye kullanımıyla ilgili ifadede yaklaşık beş saat boyunca  Zuckerberg’ün en sık yanıtı “Ekibim size gerekli bilgiyi verecek.” oldu.

mark zuckerberg'ün senatodaki ifadesi

@vanityfair

Salı’dan Akılda Kalanlar

Facebook’ta Gizliliğin Korunması İçin Yasal Düzenleme Getirilebilir

Bazı senatörler Facebook’un tüketicilerin gizliliğini korumak adına yasal düzenlenmesinin gerekebileceğini öne sürdü. Bunun bir örneği, bugün Senatör Ed Murkey tarafından önerilen CONSENT Act’tır. Tasarıya göre, bir şirketin kişisel bilgileri kullanabilmesi, paylaşması veya satması için kullanıcılardan onay alması gerekir. Ayrıca, şirketlerin toplanan ve paylaşılan tüm verileri kullanıcılara bildirmelerini ve herhangi bir ihlalin var olup olmadığını bildirmelerini de kapsar.

Zuckerberg, genel olarak bazı yönetmeliklerle hemfikir olduğunu ve hatta mantıklı olabilecek bir liste sunmayı teklif edeceğini söyledi.

Milletvekilleri Facebook’un Çalışma Prensibini Tam Olarak Anlamış Değiller

ABD senatörlerinin  Facebook kullanımına uzak olduğu sordukları soruları Mark’ın kontrolünü hiç bozmadan cevaplamasından anlaşılabilir. Birçok soru, verilerin nasıl toplandığı, kullanıldığı veya silindiği etrafında döndü. Bazı senatörler Facebook’un kullanıcı verilerini sattığını iddia etti, zira reklam verenlerden para kazanan, 477 milyar dolarlık bir şirketin gizliliğe saygı göstermesi beklenemezdi. Mark yanlışlıkla kişisel verilerin ortaya çıktığını söyleyerek bunun aksini savundu.

Duruşmanın itici gücü, 87 milyon Facebook kullanıcısının rızası olmadan veri toplayan Cambridge Analytica’ya yönelik skandaldı. Cambridge Analyticica ile kullanıcıların rızası dışında veri toplandığının fark edilmesi ile çalışmayı bıraktığını belirten Zuckerberg daha sonra bu konuyu irdelemedikleri ve takip etmedikleri için hatalı olduğunu kabul ederek özür diledi.

Robert Mueller ve Facebook Görüşmesi

Zuckerberg’e, Facebook’taki herhangi birinin, 2016 seçimlerinde Rus müdahalesini soruşturmakta olan özel danışman Robert Mueller’in ekibi ile röportaj yapıp yapmadığı soruldu. Başlangıçta Zuckerberg, “Evet” demeden önce kısa süre tereddüt etti. Daha sonra, bazı çalışanların görüşme yaptığını teyit etti. Görüşülen kişiler arasında olmadığını söyledi.

Facebook Ücretli Bir Model Fikrini Reddetmiş Değil

İki milletvekili, kullanıcıların reklamları devre dışı bırakmak istedikleri takdirde Facebook’un ücretli bir modele ihtiyaç duyduğunu söyledi. Zuckerberg, şu anda ücretli bir modeli araştırıp araştırmadığını doğrudan yanıtlamadı. Ücretsiz kullanılacak bir sürümün her zaman olacağını söyledi.

facebook gizliliği düzenlemesi için yasal düzenleme yapılabilir

@boygeniusreport

Wall Street, Zuckerberg’in Performansından Memnun Kaldı

Bazıları Zuckerberg’in milletvekilinin önünde nasıl davrandığını merak ederken, Facebook’un hisse senedi fiyatı görüşme esnasında yükseldi ve hisse başına 164.98 $ seviyesini kapadı. Facebook için bir aklama çalışması olan bu görüşme yine Facebook’a fayda etmiş oldu.

Açığa çıkmamış durum ve cevaplanmamış soruların daha uzun bir listesi vardı. Bazı milletvekilleri açıkça teknoloji meraklısı Facebook eleştirmenleri tarafından bilgilendirildi ancak yine de sorulması gereken asıl sorular sorulmadı. Duruşmanın sonuna doğru, Senatör Kamala Harris (D-California), Zuckerberg’in daha az samimi olduğunu düşündüğü soruları listelemeye çalıştı.

İşte o sorular!

Cevaplaması Daha Zor Sorular

  • Facebook, Facebook’ta olmayan kullanıcıları nasıl izler?

Kullanıcılar artık Facebook’un her gönderiyi, yorumu, beğeniyi topladığı ve kullanıcı profiline göre reklamlar oluşturmak için  paylaştığını biliyorlar. Ancak senatörler de Facebook’un, sosyal ağda olmadıklarında onları izleyip izlemediklerini sorduklarında sıradan Facebook kullanıcılarına çok benziyorlardı.

Senatör Roger Wicker (R-Mississippi) ile Zuckerberg arasında geçen konuşmanın bir bölümü şöyle:

Wicker: Facebook’un bir kullanıcının internet tarama etkinliğini, bu kullanıcının Facebook platformundan çıkış yapmasından sonra bile izleyebildiğine dair haberler var. Bunun doğru olup olmadığını onaylayabilir misiniz?

Zuckerberg: Senatör, bunu doğru anladığımdan emin olmak istiyorum, bu yüzden ekibimin daha sonra sizinle iletişime geçmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum.

Wicker: Siz bilmiyor musunuz?

Zuckerberg: İnsanların internette çerez kullandığını ve muhtemelen oturumlar arasındaki etkinliği ilişkilendirebileceğinizi biliyorum. Bunu güvenlik dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı yapıyoruz ve reklamların ölçülmesini sağlamak için en etkili ölçüm yöntemini kullanıyoruz. Tabii ki insanlar bu konuda seçim yapabilirler ancak açık olduğumdan emin olmak istiyorum.

Mark Zuckerberg üzerinde iyice çalışılmış olduğu anlaşılan ifadesi ile Senato’ya karşı Facebook’un verileri satmadığına dair epeyce  kilometre katetti.

  • Facebook Tekel Gibi mi Davranıyor?

Birkaç milletvekili, Zuckerberg’in Facebook’un bir tekel olduğunu kabul etmesini istedi. Zuckerberg’in Facebook’un rakiplerini isimlendirmesi ve Facebook’tan çıkmak isteyen kullanıcılar için uygun bir alternatif belirlemesi istendi.

diğer sosyal medya platformları

@geralt

Zuckerberg, Amerikalıların Facebook’un, Instagram, WhatsApp ve Facebook Messenger da dahil olmak üzere sekiz farklı iletişim uygulaması kullandığını söyledi. Facebook’tan Snapchat’in özelliklerini kopyalayarak veya Facebook’un satın alması veya ezmesi gereken bir sonraki Snapchat’i tanımlamasına yardımcı olan Onavo’yu edinme gibi rekabete aykırı davranışlarda bulunduğu iddia edilen durumlar soruldu.

Mark Zuckerberg Facebook’un tekel olmadığını savunsa da taklit anlayışı ile diğer sosyal medya platformlarının önüne geçmeye çalıştığı görülüyor.

  • Gizlilik Kontrolü Mümkün Mü?

Zuckerberg, kullanıcıların kendi verilerine sahip olduklarını, istedikleri zaman kaldırabileceklerini ve Facebook’ta iken kimlerin erişim sağlayabileceğini sürekli olarak vurguladı. Bununla birlikte, bu kontrolün uygulanması o kadar basit değil. Facebook’un 3.200 kelimelik bir kullanıcı sözleşmesi var.

Senatör John Kennedy (R-Louisiana)  Facebook kullanıcı sözleşmesinin berbat ve amacının kullanıcıları bilgilendirmek yerine Facebook’un arka ucunu kapatmak olan bir sözleşme olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz ay Facebook, kullanıcılara yönelik haber akışı, reklam şeffaflığı ve gizlilik denetimlerini iyileştirme çabalarına dair bir duyuru yayınladı. Bu neyin habercisi dersek iki cevap ortaya çıkıyor: Gerekli araştırmalar veya daha fazla kriz kontrolü. Bu duyuruları Mark Zuckerberg’ün Senato önündeki ifadesi için bir başka kriz kontrol manevrası olarak görmemek zor. Son 21 gün içinde, Facebook, haber sitesinde toplam 23 duyuru yayınladı. Bu duyurulardan on sekiz tanesi şu konulara odaklanmıştı: News Feed algoritmasını güncellemek; sahte haber ve platform kötüye kullanımıyla mücadele etmek için harekete geçmek, reklam şeffaflığı ve kullanıcı gizliliğini korumak.

facebook'ta gizliliği korumak mümkün mü?

@webtekno

Kullanıcı gizliliğini nasıl koruduğu, haber akışını nasıl değiştirdiği ve politik reklamlar etrafında daha fazla reklam şeffaflığı sağladığının yanı sıra, Facebook kullanıcılarının uygulamaları toplu olarak kaldırması da kolaylaştı. Bunların hepsi, platformun kullanıcı deneyimine öncelik vermek için gösterdiği çabaların bir sonucudur. Zuckerberg bu manevralarıyla Senato’yu ikna etmeye çalıştı.

Zuckerberg, 10 Nisan’da, ABD Senatosu Adli ve Ticaret Komiteleri; 11 Nisan’da, Enerji ve Ticaret Komitesi önünde ifade verdi. Zuckerberg “Önceliğimizin ne olduğu konusunda net olmak istiyorum. Topluluğumuzu korumak kârımızı maksimize etmekten daha önemlidir.” dedi. İfadeden önce yemin etmemiş olsa da kayıt altına alınan konuşması hukuki bir sürecin başlaması halinde delil niteliği taşıyacak.

Facebook’un politikada büyük bir güç olabileceği, verilerimizi satabileceği hep biliniyordu. Bu nedenle sosyal dev verilerimizi reklamcılara satarken yine sessiz kalıp kalmayacağımızı iyi düşünmeliyiz.

Kaynak 1 2

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar