Kurum Kültürünün Yaratıcısı Liderlerin 7 Temel Özelliği

Kurum Kültürünün Yaratıcısı Liderlerin 7 Temel Özelliği

Paylaşmayı unutmayın.

Galilei, Dünya’nın yuvarlak olduğu iddiasından vazgeçtiği zaman eve döndüğünde asistanının “Yazık, kahramanı olmayan bir topluma!” sözüne karşılık olarak “Yanlış. Yazık, kahramanlara ihtiyaç duyan bir topluma” demiştir.

Peki, biz işlerin yolunda gitmesi için etrafımızda kahramanlar mı arıyoruz yoksa el birliğiyle bizi ileriye götürmek için rehberlik edecek liderlere mi ihtiyacımız var? Doğru bir şekilde organize olup bir sistem oluşturmak istiyorsak kesinlikle bunun cevabı liderdir. Organize olamamış yapılar ise bir kahramanın ortaya çıkmasını bekler ve tüm sistem kahramanlara bağımlı olarak yaşamlarını sürdürür.

Lider Kimdir ?

Liderler sadece organizasyonun en üst seviyesindeki kişiler değildir. Liderlik vasfı her kademede mevcuttur. Ekibine ilham veren, ekibini gönüllü olarak sürükleyen, bir işi yapmadan önce büyük resmi görebilen, fark yaratacak çözümler üretebilen, değişim vakti geldiği zaman değişime öncülük edebilen, gerektiğinde geri bildirim yapabilen, ekip içi güven duygusunu sağlayabilen kişi büyük ölçüde liderlik tanımına uyan kişidir.

Yunan Etki Felsefesi’nde 3 ana unsur vardır. Bu 3 unsur bir lider için en temel yapı taşlarını oluşturur.

ETHOS : Özü, sözü bir. Yani “Güven”.

PATHOS : Empati – Duygusal Zeka. “Anlamaya Çalış”.

LOGOS : Mantık – Zihinsel Zekan. “Anlaşılır Ol”.

Lider, aynı zamanda liderlik ettiği ekip için kültür yaratıcılarıdır. Tüm ekip üyelerinin gelişmesine, sorumluluk almasına ve bunların sonucunda organik olarak büyümeye izin veren bir ortam yaratmaya odaklanırlar.

Peki Bunları Nasıl Sağlıyorlar ?

  • Rutin

Başarılı insanların hayatlarında belli rutinler olduğu gibi aynı zamanda ekip olarak da belli rutinlerin olması gerekir. Pazartesi günleri sabah buluşmaları, cuma günleri kapanış toplantıları gibi ekiple iletişimi bir arada tutan, karşılıklı geri bildirimlerle “Neler Yapıyoruz?” sorusuna cevap alınabilecek rutinler ekip için çok etkili olacaktır.

  • Hesap Verilebilirlik

Bir iş yerinde en alt kademeden en üst kademeye herkes yaptığı iş ile ilgili hesap verebilecek düzeyde olmalıdır. Öyle ki bazen konuşmaktan çok göstererek, yani hesap vererek, yapılan işler daha anlaşılabilir ve ölçülebilir hale gelir. Liderler de önce kendileri bu hesap verilebilirliği uygulayarak ekibine aşılamaya çalışmalıdır.

  • Dinleme

Liderler etrafındakilere sadece ne yapacaklarını söylemezler. Öncelikle yaptıklarıyla örnek olurlar. Aynı zamanda da etrafındakileri dinlerler. Sorunlarını, endişelerini, olumlu-olumsuz her konuda onları dinlemek için zaman ayırır ve sadece dinlemekle kalmayıp bunları değerlendirip aksiyonlar alır.

Böyle bir organizasyonda dinlendiğini ve anlattıklarına değer verildiğini hisseden kendini güçlü hisseder.

  • Güven

Unutmamak gerekir ki güven duygusu çok önemli bir kavramdır. Kendini duygusal olarak güvende hissetmeyen hiç kimse iyi ve verimli çalışamaz. Kurum içerisinde güven duygusunu ilk günden itibaren etrafına hissettirebilen liderler, ekiplerinin motivasyonunu bir adım yukarı taşımış olur.

  • İş Etiği

İş ahlakı her şeydir. Etik normlara uymayan organizasyonlar uzun vadede ciddi sorunlar yaşamaktadır. İyi bir lider de bu konuda çok hassas olmalı ve ciddi derecede enerji sarf ederek bu konuya odaklanmalıdır.

  • Pozitif Geri Bildirim

İyi liderlerin en önemli özelliklerinden biri geri bildirimdir. Ekibin gelişimi için yapılan pozitif feedbackler zaman zaman zorlayacak, bazen hayal kırıklığına bile yol açacak fakat bir süre sonra geriye dönüp bakınca ne kadar faydalı olduğu açıkça gözükecektir.

  • Aile

Kabul etmek gerekir ki ailemizden çok çalıştığımız iş arkadaşlarımızla vakit geçiriyoruz. İyi liderler bu durumu istismar etmek yerine doğru bir şekilde kullanmanın yollarına odaklanırlar. Çalışanların birbirlerini görmeyi dört gözle beklediği bir ortam yaratan liderler, yarattıkları bu aile ortamıyla ekiplerine huzurlu bir çalışma ortamı sağlamış olurlar.

Kurum kültürünün yaratılmasını istiyor ve başarıyı hedefliyorsanız bir lider gibi davranmak yerine hissetmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece gerçekten içinizden geldiği ölçüde sizin ve ekibinizin doğruları ile hareket edersiniz. Belki bunlar bir adım atmak için sizlere ilham olur. İlham demişken başarı ilhamı içinde saklı Başarılı Bir İnsandan Asla Duyamayacağınız 7 Şey yazımı da okumanızı öneririz.

Kendi kültürünüzü geliştirin ve onun büyümesine uygun size özel bir alan yaratın!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar