Kült Animasyonlarda Şov İçinde Şov

Paylaşmayı unutmayın.

Animasyon dizileri bir çoğumuz eminiz seviyoruz. Animasyon denildiğinde her ne kadar “çocuk filmi” adlandırması aklımıza gelse de biz yetişkinler için de birçok animasyon dizi mevcut. Bu animasyonlar ise “kült animasyonlar” olarak adlandırılacak yapımlar. Peki, bu animasyon diziler içerisinde karakterlerin izledikleri şovlar hiç dikkatinizi çekti mi? Peki, sizce bu şov içindeki şovlar öylesine mi sergileniyor? Hiç sanmıyoruz ve mutlaka bir amaçları olduğunu düşünüyoruz. Öyleyse şimdi animasyon dizilerdeki “şov içinde şov” örneklerine bir göz atalım ve biraz nostalji yapmış olalım!

BoJack Horseman: Horsin’ Around

At mı insan mı? İnsan mı at mı?

Horsin' Around

@vignette

“Back in the 90s” tema müziğinin sözlerine baktığımızda BoJack Horseman’ın “Çok ünlü bir televizyon programındaydım.” dediğini duyarız. Horsin’ Around bölümü kuşkusuz dönemin Fuller House’ı gibidir: Bir Amerikan aile komedisi!

Horsin’ Around bölümünde üç insan çocuğu evlatlık edinen bir atın hayata uyum sağlamak için verdiği mücadeleyi izliyoruz. (Diziyi izlemediyseniz, insanların ve antropomorfize edilmiş hayvanların yan yana yaşadığı bir dünyadan söz edildiğini söyleyebiliriz).  BoJack sıklıkla rahatlamak için Horsin’Around’un eski bölümlerini izler. Bu konudaki emeği, Bojack Horseman’ı bir seri olarak anlamanın anahtarıdır.

The Simpsons: Itchy & Scratchy

Itchy & Scratchy, The Simpsons evreninin bir parçasıydı ve en başından beri The Tracey Ullman şovunda ailenin yanında yer aldı. Seriyi hazırlayan ve yöneten David Silverman, bu karakterlerin kedi ve fare şovundaki şiddetin çizgi film şeklinde bir yorumu olduğunu savunuyor.

Itchy & Scratchy

@vignette.wikia

Silverman bu konuda şunları söylüyor: “Normalde çizgi filmlerdeki şiddet ile ilişkilendirilebilecek hızlı bir kaçış yolu yoktur. Bu bölümlerin arkasındaki en büyük espridir. Çizgi film gösterimlerinin daha gerçekçi bir düzeye çekilmesi anlamında, ironik bir yorumdur. Simpsonlardaki çocuklar buna gülüyor, biz de gülüyoruz. Ama güldüğümüzün bir kısmı şiddetin aşırı derecede aşırı olmasına gidiyor.”

Ancak sekizinci sezonda yeni bir karakterin -Poochie- tanıtımına dayanan bir bölüm oluşturularak bu yorum farklı bir seviyeye çekildi. Poochie, tutumuyla Itchy & Scratchy’in yaratıcılarını hayal kırıklığına uğratan bir köpek olarak izleyiciye sunuldu.

Silverman, bu şovların Fox yöneticilerinden gelen bir öneriden ilham alındığını söylüyor: “Fox, Simpsonlara yeni bir karakter eklenilmesini istedi. Bu konuyla ilgili de ‘Her zaman yeni bir karakter ekledik.’ dediler. Ve Fox, ‘Aileye değil.’ dedi. Çocuklara zalim bir kuzen getirildi, nedeni diğer çocukların yetişkinlere dönüşmesiydi. Animasyonlarda böyle bir sorun yok! ‘Hayır, hayır aksiyonu tazeleyecek.'”

Rick and Morty: Rixty Minutes

Son derece garip diyebileceğimiz televizyon şovları arasında Rick and Morty’den bir bölüm de yer alıyor. Rixty Minutes bölümünde Rick, Smith ailesinin olası herhangi bir gerçeklikte olası bir kanalı izleyebilmesini sağlayan bir cihaz kurar. Sıra dışı bir dizi için oluşturulan bu bölüm, bölüm yaratıcıları Dan Harmon ve Justin Roiland’ın doğaçlama diyaloğuna dayanıyordu. Yazar Daniel Kurland, deneysel ruhuyla övgüleri topladı.

Rick and Morty: Rixty Minutes

@vignette.wikia

Daniel Kurland bu konu ile ilgili şunları yazdı: “Bu bölümün başarısının büyük çoğunluğu, Justin Roiland’ın beceriksiz enerjisinden ve bu adamların saçmalıklarıyla ne kadar çok eğlendiklerinden kaynaklanıyor. Rixty Minutes’taki gerçekten şaşırtıcı başarılarından biri, bu animatörlerin -Roiland ve Harmon- uydurma doğaçlamalarından esinlenerek ortaya çıktığını görmektir. Animatörlere, istedikleri her şeyi yapmaları için sınırsız yetki verildi ve ek olarak bu bölüm bir serinin animatörlerinin (veya sanat departmanı) ne kadar komik olabileceklerinin önemli bir örneğidir. Bir şey düzgün çalışmıyor ve ne olduğundan emin değiliz.”

Family Guy: PTV

PTV’de, kendi televizyon istasyonunu başlatan Peter Griffin’i izliyoruz. Yaptığı şeyde ne kadar zevk sahibi olduğu sorgulanabilir.

Family Guy: PTV

@bbc

Sideboob Hour dahil şovlarla sunduğu kısmi çıplaklık ağı televizyonunu, harika bir bakış olarak adlandırıyor. Ancak şovun yaratıcı ekibi bölümle daha geniş bir noktaya parmak basıyordu. Janet jackson’ın 2004 Superbowl “gardrop arızası” sonrasında Federal İletişim Komisyonu (ABD medyasını düzenleyen birim) Family Guy’ın arkasındaki ekibin sansürü hak ettiğine inandığı yeni kurallar getirdi.

Şovun yaratıcısı Seth Macfarlane’e göre South Park’ın Ptv bölümü de kısmen buna tepki gösterdi. Macfarlane şöyle dedi: “PTV bölümünde yelpazeden çıktı. Bu, Janet Jackson’ın 67 yaşındaki göğüslerini gösterdiğinden beri uğraşmak zorunda olduğumuz tüm saçmalıklara karşı bir öfke göstergesi.”

South Park: Terrance and Phillip

“Şov içinde şov”un en çarpıcı örneklerinden biri olan Terrance ve Phillip Show, South Park’ın kendisi için bir vekildir.

Terrance and Phillip

@bbc

Gösterinin yaratıcılarından biri olan Matt Stone, o ve diğer yaratıcı Trey Parker’ın kreasyonlarıyla çok ortak noktası olduğunu söylüyor. Stone şunları söylüyor: Gaz çıkarma şakalarını sevdikleri için bizim gibi davranıyorlar. Terrance ve Philip, South Park’ın gaz çıkarma şakalarından ibaret olduğunu söyleyenlere cevabımızdır. Evet! Pekala, şov sadece gaz çıkarma şakalarından oluşuyor!”

Terrance ve Phillip’in eşleri de gösteride ciddi bir nokta oluşturmak için kullanılır. 13. sezonda, Katherine ve Katie ile evlenirler. Kadın karakterler kendi bedensel zevkleri ile erkeklerin hissettikleri iğrenme duygusuna hizmet eder. Böylece cinsiyetler arasındaki çifte standarda dikkat çekilir.

Daria: Sick Sad World

Daria, 1990’larda MTV’nin alaycı kraliçesiydi!

Daria

@awn

Sick Sad World bölümü garip bir şekilde bir önseziye sahipti. Bölümde karakterlerin izlediği gösteri, sosyal medya hayatımızda büyük bir güç haline geldiğinde viral bir hit haline gelecek içerik türünü gözler önüne seriyordu. MTV yazarı Amanda Bell, geçmişe dönük olarak gösterinin yaratıcıları Glenn Eicher ve Susie Lewis’in “gezegeni, hepimizin yaşayacağı ölümcül hastalıklardan ötürü desteklemeye çalıştığını” söyledi.

Evet, sanıyoruz animasyon yazarlarının neden “şov içinde şov” dediklerini, tüm bunların öylesine olmayın bir amaca hizmet ettiklerini görmüş olduk. Biraz da nostalji yaptık ve animasyon dizileri ne kadar sevdiğimizi bir kez daha anladık.

Animasyonlarda “şov içinde şov”dan başka neler olabilir diyorsanız sizleri Animasyon Filmlerinden Nöropazarlama Örnekleri yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Umuyoruz keyif aldınız, izlemeye devam!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar