Kişisel Veri Güvenliğine Dikkat!

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüz dünyasında artık internete erişemeyen kimse kalmadı diyebiliriz. (Tabi bazı istisnalar dışında.) Birçok sosyal medya platformunu kullanmaktayız ve bu platformlara kayıt olurken kendimizle ilgili birçok bilgiyi yine kendi rızamızla paylaşmış bulunuyoruz. Her anımızı sosyal medya uygulamaları aracılığıyla dünya ile paylaşıyoruz. Konum bildirimlerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı, düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi… Peki bunları paylaşırken kişisel veri güvenliği ne derece önemli veya bunun ne kadar farkındayız ?

Müşteri kimliği ve erişim yönetimi platformu Janrain’in Amerika Birleşik Devletleri’nde 1000’den fazla kişiye ulaşan araştırmasında, insanların hükümetten, kişisel gizliliklerini ve güvenliklerini daha fazla kontrol altına alan yasaların çıkmasını istediklerini ortaya koydu.

@xresch

Tüketicilerin %46’sı “veri güvenliği ihlalleri” yaşanan bir şirketi affetmeye istekli olduklarını, %42’si ise “muhtemelen affetmeye istekli”olduklarını ortaya çıkardı. Aslında yakın bir zamanda yaşanan Facebook’taki skandalıda düşündümüzde Facebook kullanıcı sayısında çok ciddi bir düşüş yaşanmamış olması da bir başka şaşırtıcı durum. Hem kişisel güvenliğimize önem vermekteyiz ama aynı zamanda da sosyal medya platformlarında yaşanan bu ihlallerden ne kadar ders almış olduğumuz da hepimizin malumu !

Araştırmada ortaya çıkan bir başka nokta ise, tüketicilerin %80’i sadece güvendikleri şirketlerden alışveriş yapmakta olduğu. Tabi ki bu oranın önemli bir noktası tüketicilerin kişisel verilerini koruyan şirketler olması. Ancak %80’nin içindeki %49’luk bir grupta tam olarak güvenmediklerini belirtiyor.

@geralt

12 bölüme ayrılan ankette, tüketicilerin en az güvendikleri internet şirketleri oluyor. Bunların başını da Google ve Facebook çekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz Facebook’taki sızıntı da bu güvensizliğin neden olduğunu biraz da olsa kanıtlamış oluyor. Daha sonra bu listeyi restorant ve oteller takip ediyor. İlginç olan online mağazalara olan güven internet şirketlerine olan güvenden daha fazla. Amazon, Google ve Facebook’a göre daha çok güvenilen şirketler arasında yer alıyor. Diğer yapılan araştırmalarda bu güveni doğrular nitelikte olduğunu belirtmekte fayda var.

Tüketicileri gizlilikleri ve güvenlikleri konusunda endişelendiren veriler neler ?

  • Finansal veriler – %43.6

  • Hesap şifreleri – %23.6

  • Özel konuşmalar – %8.7

  • Tıbbi kayıtları – %5.2

  • Web sitesi kullanım alışkanlıkları – %3.4

  • Netflix izleme alışkanlıkları – %1.2

@Pexels

Ankette ortaya çıkan bir başka sonuç ise, katılımcıların %55’i, güvendikleri işletmelerin “bazı kişisel verilerinin kullanımına izin vermekten yana” olduklarını belirtiyor. Bunun yanında %36’lık kısım “hiçbir şekilde kullanmalarına izin vermeyeceklerini”, aşağı yukarı %7’lik kısım bu konuda kararsız durumda olduklarını ve yaklaşık %3’lük kısım ise, kendilerine çok daha iyi fırsatlar sunmaları için verilerinin özgürce kullanımına izin vermek istemekten yana olduklarını ortaya koydu.

Kişisel mahremiyet hakkında hepimizin hem fikir olduğu bir konu var ise güvenilir ve şeffaflık konusunda azami hassaslık gösteren işletmelerin, diğerlerine göre daha uzun ömürlü olup biz tüketicilere cazip geldiğidir.

Ve son olarak üzülen taraf olmamak için bizim de üstümüze düşen görev internet ortamında kişisel bilgilerimizi paylaşırken daha fazla hassasiyet göstermemiz gerektiğidir. !

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar