Kırmızı iPhone 7’ler Çin’de Neden “Kırmızı” Değil?

Paylaşmayı unutmayın.

Apple, iPhone’da en son 7 ve 7 Plus modellerini çıkardı. Şimdi ise Kırmızı iPhone 7 ve 7 Plus ile sahnelerde.

Neden “Kırmızı” ?

Apple, Kırmızı iPhone 7 ve 7 Plus’ı bir sosyal sorumluluk projesi için üretiyor. Kırmızı iPhone’dan elde edeceği geliri,  HIV Virüsü ve AIDS ile mücadele etmek için fon sağlayan Global Fund’a aktaracak.

HIV/AIDS

@typographyimages

Çin’de Neden ‘Kırmızı’ İsmi Yok?

Yaklaşık 40 ülkede “Product Red” ismi ile çıkan telefonlar, Çin’in ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilen, Tayvan’da bu isimle tanıtılırken; Çin’de kırmızı ismi ile tanıtılmaması dikkat çekti. Çin’de kırmızı ibaresinin kullanılmaması konusunda bazı düşünceler var.

Bu düşüncelerden ilki Çin ile iş yapmak isteyen Batılı markalara müdahale eden Çin siyasetidir. Çin’in Dünya markalarıyla olan politik ve geleneksel çatışmalarından dolayı Apple’ın yeni telefonlarında “kırmızı” ismini kullanamadığı düşünülüyor. Ancak Apple, bu konuda bir yorumda bulunmadı.

Bir diğer neden ise Çin’de HIV/AIDS hastalığının hassas bir konu olması. AIDS, Çin’de adeta bir tabu. Çin’de ilk HIV vakası 1989 yılında ortaya çıktı. 2000 yılına kadar bu hastalık Çin’de pek çok kişide görüldü ve şu an hükümet her ne kadar inkar etse de AIDS, Çin’de hala pek çok kişide görülmektedir. Hükümetin de bu konuda bu kadar hassas olması sebebiyle Apple’ın “kırmızı” ismini kullanmadığı düşünülmektedir.

dalailama

@red

“Kırmızı” adının kullanılmamasındaki bir diğer ihtimal de Dalai Lama. U2 üyesi Bono ve Boby Shiver’ın AIDS hastalığına dikkat çekmek amacıyla kurdukları ve Apple’ın da birlikte iş yaptığı “Red”in Instagram hesabından bu yılın başında yapılan Dalai Lama paylaşımının Çin’de “kırmızı” ismine engel olduğu düşünülüyor. Çünkü Çin, Tibet’in manevi lideri Dalai Lama’yı tehlikeli bir ayrılıkçı olarak görüyor.

Çin’de Kırmızı iPhone 7 Nasıl Olacak?

Geçen yıl Çin’de Apple’ın çevrimiçi film ve kitap hizmetleri olan iBooks ve iTunes kapatılmıştı. Apple da buna karşılık yetkililerden gelen talep üzerine New York Times’ı Çin’in App Store’undan geri çekti. Apple, yakın zamanda Çin’de karşılaştığı bu zorluklar üzerine bu sefer yapıcı bir politika izleyerek “kırmızı” sorununa çözüm buldu. Kırmızı iPhoneları bir ürün olarak değil bir renk seçeneği olarak tanıtmaya karar verdi. Teknoloji devi, en hızlı büyüyen satış bölgesi ile ilişkileri sürdürmeye çalışıyor.

@bbc.com

Bu Duyarlılık İşe Yaradı Mı?

Apple CEO’u Tim Cook, Apple için, Çin’in ikinci büyük pazarı olduğunun altını çizdi. Ayrıca kırmızı iPhone’lar için Çin’den gelen 350 Bin ön sipariş de Apple’ın bu duyarlılığının ve sosyal sorumluluk projesinin ne denli doğru olduğunu gözler önüne seriyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar