Kendi Suyunu Üreten Yepyeni Bir İcat : Fontus

Paylaşmayı unutmayın.

Bugünlerde neredeyse bütün bisikletlerde su şişenizi saklamak için bir bölme var. Fakat Avusturalyalı tasarımcı Kristof Retezár, çok daha farklı bir konsept ile karşımıza çıkıyor. Havadaki nemi kullanarak onu içme suyuna dönüştürebilen bir cihaz; Fontus.

Fontus, bisikletiniz için kendi kendini doldurabilen bir su şişesi olarak tasarlandı. Güneş pili ile çalışan bu cihaz eğer uygun iklim şartları sağlanırsa saatte tam olarak 0.5 litre su üretebiliyor.

Fakat bu cihaz tam olarak nasıl çalışıyor? 

Cihazın merkezinde Peltier adı verilen ve iki kısımdan oluşan küçük bir soğutucu bulunuyor.

 

Retezár, cihazın işleyişini şöyle tanımlıyo: “Cihaz çalışmaya başladığında, üst kısım soğumaya alt taraf ise ısınmaya başlar. Isınmış taraf soğumaya başladığında ise, soğuk olan taraf bunun tersi olarak ısınmaya başlar. Bu yüzden iki taraf birbirinden bağımsız çalışır ve birbirlerine karşı izole edilmiş durumdadırlar”.

Bisiklet hızla hareket ederken hava, cihazın alt kısmına giriş yapıp sıcak olan tarafı soğutur. İçeri giren hava alt taraftan üst tarafa geçtiğinde, cihazın iç mekanizmasında bulunan delikli duvarlar tarafından hızı kesilir. Bu işlem sayesinde hava, içinde bulunan su moleküllerinin ayrışması için gereken süreyi kazanmış olur. Ayrışan su damlacıkları bir boru sayesinde şişeye akıtılır. Üstelik bütün 0.5 litrelik su şişeleri bu cihaza uyumludur.

fontus

Hedefinin ilk başta küçük, kendi kendine yetebilen, nemli havanın içinde bulunan hava moleküllerinden su moleküllerini ayırabilen ve bu su moleküllerini şişeye depolayabilen bir ürün yaratmak olduğunu söyleyen Retezár, bu hedefine ancak 30. denemesinden sonra, dakikada sadece 1 damla su toplayarak ulaştı. Özellikle uzun süreli turlara çıkan bisikletçiler için kullanışlı olan bu ürün, bisikletçilerin su ihtiyaçlarını karşılamak için yol üzerinde sıkça aradıkları benzin istasyonu, nehir gibi yerleri bulma zorluklarını ortadan kaldırdı.

kendi suyunu üreten icat

Fakat şu anda ürünün kullanımını sınırlayan bazı teknik aksaklıklar var. Fontus, beklenenden daha az su üretebildiği için bu sayı sıcak havalarda bisiklet kullananlar için oldukça yetersiz. Ayrıca şehirlerde bulunan kirli hava, az da olsa üretilen bu suyu içilemez bir hale getiriyor.

 

Kaynak : https://thetechjournal.com/green-tech/self-filling-water-bottle.xhtml

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar