Kadınların Gönlünde Taht Kurarak Pazarlama!

pazarlamada kadınlar

Paylaşmayı unutmayın.

Bütün pazarlama profesyonelleri gayet iyi bilir ki, tıpkı özel hayatlarımızda olduğu gibi satış ve pazarlama süreçlerinde de kadınlara yönelik pazarlama faaliyetlerini yürütmek her zaman daha karmaşıktır. Her ne kadar kadınlar, nüfusun ortalamada yaklaşık yarısını oluşturur gibi görünse de bütün ürün ve hizmetlerin %85’ini satın almakta ya da alınmasında etkili olmaktadırlar. Satın alma konusundaki baskınlık ve talepleri ise artan zenginlikleri, eğitim düzeyleri, bağımsızlıkları ve yaşam süreleri ile artış göstermektedir.

Uzun yıllardır kadın tüketici gıda, güzellik ve ev ürünlerinin bütün belirgin kategorilerini yönlendirmektedir. Pazarda bu kadar söz sahibi olunca da kendilerine farklı bir pazarlama yöntemi uygulanması zorunlu olmuştur. Diğer bir deyişle kadınlar, kendilerinin özel kabul edilmesini satın alma süreçleri içerisinde de şart koşmuştur.

pazarlamada kadının gücü

@ScottWebb

Ancak gelecekte başarılı olacak kampanyalar kadınlara yönelik olanlar olmayacaktır. Kadınları hedef alan pazarlama faaliyetleri yapmak, onları kendilerine satış yapılacak ya da nutuk atılacak bir kitle olarak düşünmek demektir. Esas nokta, kadınlarla birlikte pazarlama yapmak, onlara bir ortak gibi davranmak ve pazarlama sürecinin her aşamasında onları dinlemektir. Tıpkı günlük hayatlarımızda da kadınların talep ettikleri gibi…

En büyük pazarlama profesyonelleri, en çok satanlar ya da en çok konuşanlar değil; en iyi dinleyici olanlardır. Özünde bütün kadınlar doğuştan kronik bir kulak misafiri, bir gözlemci ve dinleyicidir. Bununla birlikte de her türlü ortam ve koşulda herkesin, kendilerine açılmalarını kolayca sağlarlar. Hal böyle olunca kendilerini dinleyenleri herkesten ayrı ve farklı tutarlar. Bu durum markalar için de aynıdır.

ALIŞVERİŞ ŞİFRESİNİ KIRMAK

O zaman gelin beraber, kadınların alışveriş şifresini kırmak için nelere dikkat etmek gerekir bir göz atalım;

1-İlk İzlenim Çok Önemli!

Her ne kadar ellerinde telefonları sürekli bir yerlere cevap yetiştirseler ya da eteklerindeki çocukların bitmek bilmeyen taleplerini sakinleştirmekle meşgul gibi görünseler de kadınlar, girdikleri bir mağazadaki her detayın en ince ayrıntısını bile fark edebilirler.

ilk izlenimin pazarlamada önemi

@birseo.wordpress

Kadınların, hayranlık uyandıracak bir görsel ve işitsel dikkatleri vardır. Bu nedenle her daim davranışlarınızın izlendiğinden şüpheniz olmasın.

2-Hizmetiniz Mutlaka Demokratik Olmalıdır

Her ürünün kendisini farklılaştıran bir nedeni mutlaka vardır. Bu, bazen indirim bazen de ürüne sahip olmaktan geçen prestij olabilmektedir. Ancak kadınlar mağazaya girdiği andan itibaren farklılık ya da ayrımcılık asla yaşanmaması gereken bir durumdur.

pazarlamada kadınlar

@DavidCohen

Müşterilerinizin hepsi birer anne, eş, çalışan ya da kız kardeştir. Mutlaka ama mutlaka saygı görmeleri gerekmektedir. Görünüşlerine ya da alma kapasitelerine göre onları ayırmak ya da çocukları çok yaramazlık ediyor diye görmezden gelmek o an o müşteriyi ve bu deneyimi hızlıca paylaşacağı birçok hemcinsini kaybetmek demektir.

3-Mağaza Personelinin Tavırları Fark Yaratmalıdır 

Her sözcük, jest ya da mimik, hatıralara uzun süre kaydedilir. Alışveriş esnasında samimiyetten kaynaklanan sohbetler hoş gibi görünse de bu esnada paylaşılan detaylar müşterinin mağaza ile ilgili fikirlerini oluşturmaktadır.

magaza personelinin saygisi

@keywordsuggest

Çalışanların mağaza yönetimi ile ilgili şikayet, yakınma gibi olumsuz bilgi alışverişi sıcak bir sohbete kaynak olsa da müşterinin içten içe sıkılmasına veya “bana ne?” sorusu ile ortamdan uzaklaşmak istemesine sebep olabilmektedir.

4-Bir Kadın Ödeme Aşamasına Geçtiyse Ürünü Almış Demektir 

Bir kadın birçok yerden kıstığı vaktini ayırıp, mağazanızdan alışveriş yaptıysa ve ödeme aşamasına geldiyse artık mağaza için hız zamanıdır. Çünkü kadın değerli vaktini ayırmış, mağazada seçimini yapmış ve sıra hızlıca hesap kapatmaya gelmiştir.

pazarlamada kadının gücü

@quinntheislander

Artık sonuç uzunca karar verme süreci ardından gelecek olan hızlı bir ödeme olmalıdır. Aksi halde alışveriş mahmurluğu sona ermiş ve detaylı bir yapılacaklar listesi kendini hatırlatmıştır. Uzun kuyruklar, kapalı kasalar o anlarda büyük risktir.

5-Kadınlar Sevdikleri Ve Sevildikleri Mağazalara Tekrar Gelirler 

Bir kadın için satın alma sürecini mümkün olduğunca sadeleştiren, hızlandıran ve basitleştiren mağazalar mutlaka tekrar tekrar uğramayı hak edenler olacaktır. O nedenle mağazanızda daha fazla kadını görmek isterseniz alışverişi daha stressiz ve basit kılmayı çözmeniz gerekmektedir.

kadınların sevdigi magazalar

@profaj

Ürünlerin sınıflandırılması, çeşitlendirilmesi ve mağazadaki ortam, kadınların mağazaya ayıracağı vakti etkileyecektir. Her ne kadar bir kadının tüm listelerinde bir numara ailesi olsa da bahsettiğimiz noktalara göstereceğiniz özen, söz konusu listelerdeki konumunuzu değiştirecektir.

Tüm bu ayrıntılardan da anlaşılacağı gibi markaların, kadınları görme ve hissetme şekilleri, onların ürünlere ve kampanyalara verecekleri karşılığı direkt etkilemektedir.

Hal böyle olunca da “Kadınlar ne ister ?” sorusunun birçok erkek gibi pazarlama sektöründeki beyler için de mutlaka cevaplandırılması gereken bir soru olduğu gayet açıktır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar