Kadınlar Ne İster?

Kadınlar Pazarlamadan Ne İster

Paylaşmayı unutmayın.

Toplumun Artan Duyarlılığı Kadının Yerini Güncelledi!

Kadınların dünyası son yıllarda dev dalgalanmalar ile silkelendi. Bu dalgalanmaların getirdiği köklü değişimler içerisinde kadının yeri, “tüketen” olmaktan “üreten” olmaya, “üreten” olmaktan da “geliştiren” olmaya kadar değişmiştir. Tabii ki bu durum bir sabah uyandığımızda olmadı.

Kadınlar Pazarlamadan Ne İster

@samanthasophia

Toplum içerisinde cinsiyet eşitliğinin daha çok kabul görmeye başlaması ve eğitimde ayrıştırma politikalarının ortadan kaldırılması bu durumun en önemli nedenleridir. Bu en önemli iki neden sonuca ulaştıkça ve başarıları çiçeklendikçe, bir sonraki adım olan “kadın profili”nin yeniden şekillenmesi sonucuna ulaşıyoruz. Artık hem sosyal dünyada hem de sosyal medyada daha aktif olan kadın, birbirine çelik halatlar ile bağlı ve burada sayılamayacak kadar çok nedenle, daha belirgin izler bırakmaya başlamıştır.

Kadının bu kadar güçlenmesi, sosyalleşmesi ve söz sahibi olduğu alanların genişlemesi, kendilerine hitap edilen içeriklerin ve alanların da genişlemesi anlamına geliyor. Üreten, geliştiren ve tüketen kadın için artık hitap edilen olmak doğal sürecin bir getirisi olarak karşımıza çıkıyor.

Kadınlar Kendi Seçeneğini Oluşturarak Söz Hakkını Garantiliyor!

Tüm bu sürece baktığımızda, sadece cinsiyet eşitliği kavramının oluşturduğu kırılma bile, sosyal medyada kadın algısını değiştiriyor. Her alanda ekranlarda, haberlerde, gazetelerde gördüğümüz o ilham veren kadınlar, değişen kadın profilini ve kimliğini de destekler bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Toplumdaki yerini kendi belirleyen yeni kadın profili, sadece hitap edilme şeklini değil; yapacağı tercihlerde sunulacak seçeneklerin çizgisini de kendisi yönlendiriyor. Bu da genel olarak pazarlama dünyasına yeni bir çalışma konusu olarak giriyor.

Kadınlar Pazarlamadan Ne İster

@pixabay

Merhametli, özgür, kendine güvenen ve zeki gibi sıfatların hakkını veren çağımız kadını için, pazarlama içerikleri de uçsuz bucaksız. Kadınların medyada görmek ve hissetmek istedikleri her şey, aslında kendi doğalarında olan ve takdir gören özellikleri. Biraz örneklendirerek bu özelliklerden bir kaçını ele alalım.

Merhamet

Annelik duyguları ile bağdaştırılan, merhametin yansıtıldığı reklamlarda, (Pınar-Pınarla büyüdüm, Ülker Hanımeli-Anne eli değmiş gibi vb.) yaradılıştan gelen o eşsiz duygunun karşı konulamaz hissi mutlaka işe yarıyordur.

Üstelik Ülker’in Hanımeli reklamında bu duygunun cinsiyeti olmadığını açık ve net bir şekilde seyrediyoruz.

Özgürlük

Kararlarında bağımsız olan, elindeki imkanları ve fırsatları kullanabilmeyi bilen her kadın özgürdür. Özgürlüğün tam olarak kadının üzerinde nasıl durduğunu anlatabilen reklamlardan ilki, çoğumuz hatırlarız ki; Turkcell-Hazırkart’ın “Ben özgürüm”reklamıdır. Orkid ve Kotex de özgürlüğün kadınlar için önemli olduğunu fark eden markalardan.

Kendine Güven

Son zamanlarda kendine güvenen kadın temasını işleyen birçok reklam var. Orkid bu işi en iyi yapan markalardan biri. Özellikle “Çocuk da yaparım kariyer de” ve “Kız Gibi Yap” sloganları ile hala konuşuluyor. L’oréal bu konuda ikinci sırayı alır gibi duruyor. “En Güzeli” ve “En Kalitelisi” göndermesi yaparak “Çünkü Biz Buna Değeriz” sloganı marka ile özdeşleşmiştir. Dove’un “Gerçek Güzellik” adlı reklam filminde ise kadınlarda özgüvenin, ruh halinden dış görünümüne kadar her şeyi değiştirdiğine tanık oluyoruz. Adidas ve Nike için de bu konuda övgüye değer reklam kampanyaları olduğunu unutmamak gerekir. Hatta sözü geçen övgüye değer reklam kampanyalarından biri üzerine yazılmış olan “Nike’ın Yeni Mesajı: Tabuları Yık, Sahanın Dışına Çık!” yazımızı da bu noktada okumanızı tavsiye ederiz.

Kadınlar Pazarlamadan Ne İster

@ianschneider

Kadın olmak sadece erkeği tamamlamak değil aynı zamanda insanlığı da tamamlamaktır. Evrenin içinde aslında istekleri en çok ön planda tutulması gereken kişiler kadınlardır. Onlar, üzerine sayısız yükseklikte birikim yapılabilecek temellerdir. Çünkü her bir insan bir kadından büyür.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar