İyi Ki Doğdun Barış Manço!

Paylaşmayı unutmayın.

Yıl 1943, günlerden 2 Ocak… II. Dünya Savaşı yılları… Doğumu bu yıllara denk gelince ailesi adını Mehmet Barış koydu. Türkiye’de “Barış” ismini alan ilk bireydi o her zaman da adına layık yaşadı. Bizse onu Barış Manço olarak bildik ve çok sevdik. “Barış Abi”miz oldu.

Müzik Kariyeri

Çocuktuk şarkıları vardı, büyüdük yine şarkıları var. Bayram oldu yine onun şarkılarını söyledik, bu sefer kaç yaşında olduğumuzun bir önemi yoktu. Hep birlikte “Ayı!” diye bağırdık nefesimizin yettiği yere kadar, sesimiz gür çıkmalıydı…

Naneler limonlar, domatesler patlıcanlar, arkadaşım eşekler, sarı çizmeli Mehmet ağalar… Eğlendiren ve de düşündüren şarkılardı hala da öyleler.

İlk müzik grubunu 1958 yılında “Kafadarlar” adıyla kurdu. Grup ortaokul yıllarında kurulmuştu ve rock’n roll coverları yapıyordu. Barış Manço’nun ilk bestesi olan Dream Girl de bu yıllara denk gelir.

@dailymotion

60’lar aralarında Mazhar Alanson ve Fuat Güner ‘in de bulunduğu Kaygısızlar adlı bir rock grupları vardı. Grup solo çalışmaları ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. Zamanın genç müzisyenlerinden Fikret Kızılok da gruba eşlik ediyordu. Daha sonra Mazhar Alanson ve Fuat Güner, MFÖ grubunu kurdular.

70’lere gelindiğinde Barış Manço ile Moğollar birleşti. Bu ender görülen bir durumdu ve iki grubun da hedefi Türk Müziği ile Avrupa’da ün kazanmaktı.  Manço batı etkisinde müzik yaparken Moğollar bir Anadolu Rock-Pop grubu idi. Grup ilk konserini 1971’de Kütahya’da verdi. Manço uzun saçları nedeniyle tehdit ediliyordu ve konser sonrası tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlendi ancak kimse yaralanmadı. “MançoMongol” olarak da tanınan grup sadece 3 şarkı ve bir 45’lik yaptı.

Bıyıkları

Bıyıkları ile özdeşleşti. Barış Manço dendiğinde zihnimizde tek bir görüntü canlanıyordu. Bıyık bırakmasının sebebi ise 1967’de Hollanda’da geçirdiği bir kaza yüzünden dudağında bir yarık olmasıydı. Pek hoş bir sebep olmasa da “tam isabet” diyebiliriz sanki?

Dünyaya Açılışı

Barış Abi’miz 1976 yılında CBS ile anlaştı ve Baris Mancho adıyla dünyaya açıldı. Bu doğrultuda Avrupa pazarına yönelik olarak tamamen İngilizce şarkılardan oluşacak olan proje için çalışmalar başladı. Manço, 1976 yılının sonuna kadar Kurtalan Ekspres ve 30 kadar Belçikalı müzisyen ile 4 bayan vokalistten oluşan Georges Hayes Orchestra’nın eşliğinde dönem teknolojisinin tüm olanaklarını kullanan bir stüdyoda Belçika’da çalıştı.

@dogaplakkitap

“90’larda çocuk olmak” diye hala özlemle anarız ya bazılarımız 90’larda “Adam Olacak Çocuk” ile çocuktuk. “7’den 77’ye” ile de diyar diyar gezdik Barış Abi ile birçok insan tanıdık, hikayelerine ortak olduk. Efsane yıllardı hala da öyle. Öyle ki “7’den 77’ye” adlı televizyon programı, 1998 yılının Haziran ayında 378. kez ekrana geldi ve Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekoru kırdı.

40. Yıl Bestesi…

Barış Manço, ölmeden önce müzik hayatının 40 yılını anlatan 40. yıl şarkısını besteledi. Fakat sözlerini yazamadan hayata veda etti. Bu şarkının da yer aldığı Mançoloji, 1999 yılında yayımlandı. Albüm, 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü oldu. Sonrasında 2002 yılında Yüreğimdeki Barış Şarkıları adında bir anma albümü yayınlandı. 2006 yılında Barış Manço’nun anısını sürdürmek için “Barış Manço Rock Derneği” kuruldu.

@onedio

Bizler de O’nu anmak adına bir yazı yazmak istedik. İyi ki doğdun Barış Abi! İyi ki geçtin bu hayattan, Türkiye’de değer katan, özlemekten hiçbir zaman vazgeçmediğimiz büyük insanlardansın!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar