iPhone ile Olağanüstü Tesadüfler: Détour

iphone ile çekilen kısa film

Paylaşmayı unutmayın.

İnsanoğlu günümüzde en basit araçları kullanarak büyüleyici işler çıkarmayı başarıyor. Bu büyüleyici işleri bizlerle buluşturmak isteyen Wieden+Kenndy bu yaz Instagram için “Hikayeler Her Yerde” kampanyasını başlattı. Ancak Apple bu konunun üzerine daha bir dikkatle eğilerek yönetmen Michel Gondry’yi yalnızca iPhone 7 Plus kullanarak bir film çekmek için ikna etti.

Michel Gondry ismini “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” diyerek biraz daha somutlaştırmak istiyoruz. “Détour” ismindeki 10 dakikalık film Jaques Tati ve Albert Lamorisse‘nin eserlerinden esinlenerek meydana getirilmiş. Film izlendiğinde, telefonla çekildiğini tahmin edemeyeceğiniz bir atmosfere sahip. Bunda o muhteşem filmi bize hediye eden yönetmenin becerilerinin etkisi tartışılamaz ancak kullanılan araçların da önemli olduğunu söylemeliyiz.

10 dakikalık kısa film, tatile gitmekte olan bir aileyi mercek altına alıyor. Ailenin küçük kızı, üç tekerlekli bisikletinin unutulmaması için babasını uyarıyor ve baba onu minibüsün arkasına sabitliyor (!) Minibüs hareket ediyor ve üç tekerlekli bisikletin hikayesi başlıyor…

hikayeler her yerde instagram kampanyası

@Détourfilm

Eternal Sunshine of the Spotless Mind başta olmak üzere Gondry filmlerini seviyorsanız hayal kırıklığına uğramayacağız bir film olduğunu söyleyebiliriz. Sıcak kalpli ve mutlulukları seven tesadüf gerçeküstülük ile bir olarak biz izleyicilerin içini ısıtmayı başarıyor. Şarkı söyleyen balıklar, dans eden civcivler ile birlikte rüzgardan destek alarak bisikletin hedefine ulaşmasına yardımcı olan poşet…

Fransız filmleri dediğimizde aklımıza gelen Amelie ve Kırmızı Balon ve hatta American Beauty filmlerinin esintilerini bu kısa filmde bulmanız mümkün. Filmin sonunda biraz kalp kırıklığı olmasının yanında umut verici bir sahne bizleri bekliyor.

“Détour” yaz aylarında bizleri mutlu edecek, çilekle donatılmış, baştan çıkarıcı, hoş bir hediye! Film, Fransa’nın sinema tarihine ve kültürüne yazılan bir aşk mektubu da denilebilir… Fransızca da olsa hissettirdikleri ile herkesin anlayabileceği bir dile sahip; konuşmadan da anlaşılabileceğinin bir kanıtı denilebilir.

Bir Ustanın Ellerinde Harikalar Yaratan iPhone

iPhone, bu filmde sahip olduğu zenginlikleri filmin atmosferi içerisinde eritiyor. 4K kaydı, yavaş çekim modu, zaman atlaması, düşük ışık gibi teknik özellikleri o anda ayrıştırmaya çalışmadan kendinizi filmin içinde buluyorsunuz. İtinayla belirlenmiş müzik ise bu incelikli büyünün bir parçası…

“Détour” Apple’ın Birleşik Krallık web sitesini devralacak gibi görünüyor. Sitede yer alan bir dizi ustalık sınıfında kullanıcılar,  Gondry’nin bir lokmada yutacağımız görsel başyapıtlarında kullandığı teknikleri öğrenebiliyorlar.

Gondry, 30 Haziran’da gerçekleştirilen film lansmanını bizzat desteklemiş. Paris Marché Saint-Germain’deki “Today @ Apple” etkinliğinde konuşan Gondry, sinemanın geleceği konusundaki görüşlerini paylaşarak “Détour” u yalnızca bir iPhone kullanarak nasıl çektiğini anlatmış.

Film belki klasik ve hayatımızı değiştirmeyecek ancak 10 dakikamızı ayırarak içimizi bir kez daha sıcacık yapacağız ve o sihirli Fransız filmleri dünyasında bir gezintiye çıkacağız. En önemlisi de iPhone’un bir ustanın ellerinde nasıl da harikalar yarattığına tanıklık edeceğiz.

 

Kaynak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar