İllüzyonların Perde Arkasında Neler Dönüyor?

Artık siz de sihirbaz olmak için küçük hilelere sahipsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

Birçoğumuz “Sihirbazlar Çetesi” filmini hayranlıkla seyretmiştir. O devasa gösteriyi nasıl yaptıklarını merak edip, bilgisayar karşısına geçerek araştırma bile yapmışızdır. Ayrıca bir sihirbazlık gösterisine gittiğimizde illüzyonistlerin imkansızı başardıklarını ve hayatlarını tehlikeye attıklarını düşünüyoruz. Eğer televizyon da izliyorsak ve altta “Sakın evde denemeyiniz!” uyarısı çıkıyorsa gösterilere olan merak bizde bir kat daha artıyor. Fakat bazen en göz kamaştırıcı ve gizemli gösterinin açıklaması, aslında burnumuzun dibinde durmaktadır. İşte şimdi birkaç ünlü hilenin sır perdesini aralayalım…

10.Özgürlük Heykeli Gerçekten Kayboldu Mu?

1983 yılında ünlü illüzyonist David Copperfield, Özgürlük Heykeli’ni bir anda herkesin önünde görünmez yaptı. Herkesin aklına “Harry Potter’ın görünmezlik pelerini gerçekten var mı?” sorusu geldi. Fakat gösteri o kadar basit bir hileyle açıklanıyor ki; ağzımız açık kalıyor ve “bunu ben neden düşünemedim?” dedirtiyor. O basit hile şu şekildeydi; anıtın etrafındaki aydınlatmalar dışında anıtın kendi tüm aydınlatmaları kapatılıyor. Ardından ışıklar bir anda açılıyor ve seyirciler geçici bir körlük yaşıyor ve anıt kısa süreliğine de olsa izleyicilerin gözü önünde yok edilmiş oluyor.

Özgürlük heykeli seyircilerin önünde bir an kayboldu.

@jamespond

9.Kocaman Kamyon Yok Oldu

Her tarafı izleyicilerle çevrili kocaman bir kamyon nasıl bir anda ortadan kaybolabilir? Basit! Tek yapmamız gereken kamyonun üzerine özel bir yapı inşa etmek ve arkadaşlarımızdan oluşan sahte bir seyirci kitlesi oluşturmak. Ardından şu soruyu soruyoruz; “Kamyonu kim dışarı çıkartmak ister?”. Özel yapıyı çıkardığınızda kamyon artık orada değil. Şimdi bu gösteriyi neden sadece televizyonlarda görebileceğimizi daha iyi anlıyoruz.

8.Asılı  Kalabilen İnsan

“Ben bunu nasıl tahmin edemedim?” dediğimiz bir hile de sokağın ortasında asılı duran adam. Hile o kadar basit ki; illüzyonistin giysilerinin altına çelik bir yapının yerleştirilmesi bu gösteri için yeterli oluyor.

illüzyonist olunabilir mi

@karinacarvalho

7.Elimizin Camdan Geçmesi Mi?!

Bir sihirbazın elini camdan ya da aynadan geçirebilmesi için özel olarak kesilmiş ekranlara ihtiyaç duyuluyor. Arka ekran 2 ayna panelini kaplıyor. Gösteri başladığında bütün yapı, gerçek aynayı arka tarafa kaydırıyor ve 2 sahte ayna panelini ileriye doğru ittiriyor. Artık elini hareket ettirmek için sadece bir alan kalıyor. Gösterinin sonunda gerçek ayna ön yüze tekrar kaydırıyor. Ta ta ta taaaamm…

6.100 Dolara Dönüşen 1 Dolar

Her zaman düşünmüşüzdür, “neden sihirbazlar 1 doları 100 dolara dönüştürebildiği halde tüm 1 dolarları dönüştürüp zengin olmuyorlar?”. Fakat olay bizim düşündüğümüz gibi gerçek bir dönüştürme değil; tabii ki sadece bir el çabukluğundan ibaret. Sihirbaz 1 doları özel bir şekilde katladıktan sonra parmaklarının arasına gizler. Ardından kimsenin görmediği şekilde hızlıca 100 dolar ile dikkatlice yer değiştirir. Artık 1 dolar gözlerimizin önünde 100 dolara dönüşmüştür.

5.Su Üzerinde Yürüyebilmek

Su üzerinde yürümek için suyun kaldırma kuvvetini kullanırız. Böylece tuzlu sularda daha rahat yürüyebiliriz. Çok mantıklı bir düşünce; fakat işin aslı öyle değil. Sihirbazlar bizim kadar düşünmemişler. Sadece izleyicilerin göremeyeceği aşırı şeffaf cam veya plastik bir platform oluşturup performanslarını sergilemişler.

illüzyon nasıl yapılır

@andreasronningen

4.Su Altında Zincirden Kurtulma

Fiziksel güç ve sahte anahtarları birleştirdiğinde bu sihir gerçekleşir. Asistanların mandalları ve menteşeleri gevşetmeleriyle sihirbaz kilitlerden kurtulur ve kendini sağlam bir güç ile suyun yüzeyine çeker.

3.İmzalanmış Kart Hilesi

Sihirbaz, izleyicilerin birinden rastgele bir kart çekmesini ve üzerine imza atmasını ister. Ardından kartı 4 eş parçaya böler ve imzalanmış kartı şaşırmış izleyici kitlesinin önünde eski haline getirir. Aslında performansın sırrı çok basittir. Sihirbaz cebinde katlanmış bir karta sahiptir ve imzalanmış kart ile yerlerini değiştirir. Aslında yırttığı kart hiç imzalanmamış olandır.

2.Kılıç Yutma

Yeni başlayan bir illüzyonist için kılıç yutma gösterisini yapmak yıllarca sürebilir. Hile, birçok fiziksel ve psikolojik hazırlık gerektirir. Performans sergileneceği zaman illüzyonist kafasını, boğazını ve karnını düz bir çizgi haline getirir. Ardından kılıcı zarar görmeyecek şekilde konumlandırır.

sihirbazlıkların arka planları

@xandert

1.Bölünmüş Adam

İllüzyonistin ikiye ayrılmış yanılsaması ancak önünde oturduğumuz zaman bizi şaşırtabilir. Yan taraftan baktığımız zaman tüm büyü yok oluyor. Çünkü yandan bakıldığında aslında plastik bir manken olduğunu görebiliriz.

“Yakına gel. Çünkü ne kadar gördüğünü zannedersen, seni kandırması o kadar kolay olur.”

Sihirbazlar Çetesi Filminden

KAYNAK

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar