İlk Yüzen Şehir 2020’de Gerçek Olacak

yüzen şehir

Paylaşmayı unutmayın.

Son dönemde gündemde  yapay zeka, ileri robot teknolojisi, sanal para bitcoin var. Bu yazımızın gündemi de ilk bakışta imkansız görünen ama teknoloj ile mümkün olabilecek  yüzen şehir. Bu yüzen şehirlerle her gün okyanusun bir başka köşesinde uyanıp adeta tebdil-i mekanda ferahlık bulacağız.

yüzen şehir

@boredpanda

San Francisco merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seasteading Institute, 2008’de organizasyonun kuruluşundan bu yana bu fikir üzerinde çalışıyor. Fransız Polinezya Hükumeti ile sularında test etmeye başlanmasına ilişkin bir anlaşmaya varıldı.

yüzen şehir

@boredpanda

İlk duyulduğunda kulağa bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi gelen yüzen şehir çalışmalarının 2020’ye kadar tamamlanacağı söyleniyor. Seasteading Enstitüsü Başkanı Joe Quirk, New York Times’a verdiği demeçte, “Çok sayıda insan için birçok yeni ülke yaratabiliriz.” dedi. Joe Quirk, bu  sıradan olmayan ülke hayalini Burning Man Festivali‘nden yola çıkarak kurmuş.

yüzen şehir

@boredpanda

Quirk, bu ütopik deniz inşasının yaklaşık 167 milyon dolara mal olacağını belirtiyor. Bu yüzen şehir evler, oteller, ofisler ve restoranlar da dahil olmak üzere bir  şehirde olması gereken ne varsa hepsini içinde bulunduracak.

yüzen şehir

@boredpanda

Fikrin asıl amacının “insanlığı politikacılardan özgürleştirmek” ve “toplumu yöneten kuralları yeniden yazmak” olduğu söylense de bunun uygulamaya nasıl koyulacağı merak konusu.

yüzen şehir

@boredpanda

Seasteading Enstitüsü PayPal kurucusu Peter Thiel’den  finansal destek aldı. Ancak projenin bir sonraki aşamasında enstitü, sanal para birimi oluşturup satarak para toplamayı umuyor.

yüzen şehir

@boredpanda

“Arazi yok, çatışma yok” inancına sahip proje için Seasteading Enstitüsü inşaya başlayabilse bile, ütopik bir topluluğun gelişeceğine dair bir garanti bulunmamakta. Elbette insanlar araziden çok daha fazla şeyle mücadele etmek zorunda kalabilirler ve halihazırda korsanlar bazı bölgelerde bir tehdit olarak ortaya çıkmış durumda. Deniz hukuku bakımından hukuki temellendirilmesinin nasıl yapılacağını ve gerçek hükumetlerin denizde yüzen yeni komşulara nasıl tepki verebileceklerini kestirmek de zor görünüyor. Ancak fikir güzel.

yüzen şehir

@boredpanda

Joe Quirk ise en son yaptığı röportajında 2050 yılına kadar her biri farklı yönetim şekilleri sunan binlerce yüzen şehir görmeyi hedeflediklerini belirtti. Görmeyi isteriz!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar