İlham Verici Bir Girişim Hikayesi: Steve Jobs

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimizin içinde bir girişimci vardır. Genel olarak üniversite yıllarında ortaya çıkan bu girişimci ruhla, hepimiz yeni fikirler ortaya atmış, bu fikirleri konuşmuş, tartışmışızdır. Ancak çoğu zaman, belki de bir çoğu oldukça orjinal olan bu fikirler, tarihin tozlu raflarında yerini almıştır. Hatta bazen yeni bir girişim gördüğümüzde “bu benim aklıma yıllar önce gelmişti yaa” diyerek dövündüğümüz bile olmuştur.

İşte bu yazımızda, fikri ile başarıya ulaşmış Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un hikayesini okuyacaksınız.

Temelleri Evin Garajında Atılan Şirket “Apple”

Doğduğu andan itibaren zorluklar Steve Jobs’ın peşini bırakmadı. Annesi onu evlatlık verdi. Evlatlık verildiği aile maddi olarak hiç iyi bir durumda olmasa da ona ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Yıllardır yaptıkları birikimlerini, onu bir üniversiteye kayıt ettirmek için kullandılar.

Zorluklar peşini bırakmamaya devam ediyordu. Okuldaki derslerinden hiç hoşlanmıyor, derslerin zaman kaybı olduğunu düşünüyordu. Hatta derslere katılım bile göstermiyordu. Sonunda okulu bıraktı.

apple

@andrewneel

Evinin garajında Apple’ın temellerini attığında 21 yaşındaydı. Tüm bilgisayar şirketleri ve bankalar, kimsenin kişisel bir bilgisayar almak istemeyeceğini söyleyerek kapılarını kapattılar. Bunun üzerine Steve Jobs, kendi hesap makinesi ve minibüsünü satarak Apple için sermaye yaptı.

İlk Kişisel Bilgisayar Apple-1

1976 yılında Apple-1, daha sonra da renkli grafikler oluşturabilen, ilk kişisel bilgisayar olan Apple-2 piyasaya sunuldu. Apple-2 kullanıcılar tarafından oldukça beğenildi.

steve jobs

@wessonwang

Sonrasında Apple-3 gelse de Apple-2’nin başarısını yakalayamadı. 1980’li yıllarda Apple artık ciddi anlamda halka ulaşmış bir marka halini aldı.

Kurucusu Olduğu Şirketten Atılan Jobs…

Daha sonra yaşanılan bir tartışma sonucunda Yönetim Kurulu kararı ile şirketten atıldı. Kendi kurucusu olduğu şirketten atılmak onu hiç yıldırmadı. Bu süreçte yine sıfırdan yeni girişim hamleleri yapmaya başladı. NeXT isimli donanım ve yazılım geliştirme şirketini kurdu. Daha sonra Apple’ın, iflasın eşiğinde olması nedeni ile şirkete geri döndü ve şirketi iflastan kurtardı.

Şimdilerde ise hepimizin bildiği gibi Apple, Samsung Electronics‘den sonra ciro açısından dünyanın en büyük ikinci bilgi teknolojileri şirketi; Samsung ve Nokia’dan sonra da dünyanın en büyük üçüncü cep telefonu üreticisidir.

Steve Jobs’un hayat hikayesinin de yer aldığı, Stanford Üniversitesi 2005 yılı mezuniyet törenindeki muhteşem konuşmasını dinlemenizi tavsiye ederiz.

İçindeki girişimci ruhu henüz kaybetmemiş olanlara ilham vermesi umuduyla…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar