Güne Keyif Katan Enfes Kahve Çeşitleri

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımız koşuşturmaca içerisinde geçerken, sabahları erkenden kalkıp bir yerlere yetişmeye çalışıyorken bizi ayakta tutacak, bize enerji verecek bir şeylere ihtiyaç duyuyoruz. Peki, bu ihtiyaçlarımızın başında ne yer alıyor? Suratımızı yalayarak bizi uyandıran köpeğimiz? Yanında uyuduğumuz ve hayat arkadaşımızın günaydın öpücüğü? Alarm olarak kullandığımız adrenalin dolu bir şarkı? Hepsi birer seçenek belki ancak sanıyoruz “Kahve?” dediğimizde birçoğumuz “Kesinlikle!” diye haykıracağız.

Evet, özellikle pazartesi sabahlarımızın vazgeçilmesi kahvelerden söz edeceğiz biraz. Tabii keyif için içilen kahveleri de unutmadık. Bir de şu soruyu soralım: “Kahve içme amacınız ne olursa olsun en önemlisi tadı, nasıl koktuğu ve sabahları size enerji verip mutlu hissettirip hissettirmediğidir değil mi?” Kesinlikle! Tüm bunlardan sonra da elbette hepimizin favorisi farklı. Kimisi filtre kimisi latte kimisi americano…

Her ne kadar favori kahvelerimiz belli olsa da diğer seçeneklere de göz atıp yeni tatlar denemek iyi bir fikir olabilir. Tam da bu nedenle sizler için ufak bir tarama yaptık. Bu taramalarda listeler uzayıp gitti. Bizler de en çok tercih edilenleri sizler için sıralamaya karar verdik. Belki yazının yorum kısmına unuttuklarımız varsa ya da “Bu benim favorim, ekleyelim!” derseniz, belirtebilirsiniz.

Biz kendi listemize başlıyoruz!

Americano

Caffè Americano

@ardyssrecipes

Bu kahve çeşidini, Espresso kahveye bir bardak sıcak su ekleyerek oldukça basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. İkinci Dünya Savaşı sırasında Americano’yu içtiklerinde Amerikan askerlerinin daha uzun süre dayanabileceği söylendi. Savaştan sonra da Amerikan baristaları bunu onayladılar.

Latte (veya Café au lait)

latte nedir

@coffee.digital

Kahve tiryakileri için oldukça popüler bir seçenek gördüğümüz duyduğumuz kadarıyla. Latte, buharlanmış (veya kaynatılmış) süt ve bir kaşık kahveden oluşur. Genellikle oldukça köpüklüdür. Bazen latte ve Flat White arasındaki farkı anlayamayacağınız kafelerle de karşılaşabilirsiniz.

Cappuccino

Cappuccino

@cleartoycandymoulds

Muhtemelen dünyanın en popüler kahve türü! Cappuccino, bir kek gibi üç katmandan oluşur. Birincisi espresso, daha sonra bir ölçü kaynamış süt ve son olarak barista, köpüklü bir süt katmanı ekler. Bu son tabaka ayrıca çikolata talaşı veya tozla bezenebilir. Geleneksel olarak İtalyanlar bu kahveyi kahvaltıda tüketirdi.

Espresso

espresso

@amazon

Bir espresso yapmak için ince öğütülmüş kahve çekirdeklerini, yüksek basınç altında kaynayan suya ekleyin ve sonra küçük bir bardağa dökün. Basit görünüyor değil mi? Aslına bakarsanız bu konuda ustalaşmak şaşırtıcı derecede zor. Espresso, yaşayabileceğiniz en saf kahve deneyimi diyebiliriz. Herkes için olmasa da, iyi bir demleme ile gerçek anlamda tekil bir içme deneyimi yaşayabilirsiniz.

Flath White

white flath

@ucarecdn

En popüler Avusrtalya kahvesi! Avustralya ve Yeni Zelanda menşeli olarak siyah ve beyaz şeklinde içilebilir. Flat White için kabın alt kısmında kalan kaynamış süt -yani köpüklü değil de krema kıvamında bir süt- içerisinde bir bardak Espresso eklenerek hazırlanır. Yeni bebeği olmuş anne ve babalar ile derste umutsuzca uyanık kalmak isteyen öğrenciler arasında popüler olduğunu söyleyebiliriz.

Long Black

long black

@KONICA MINOLTA

Bir bardağa sıcak su koyun ve daha sonra iki çekim Espresso ekleyin. Bunun tersini yaparsanız, bu kahve bir Americano olacaktır. Long Black’ler oldukça güçlü olabilir ve bir Americano’dan daha fazla krema (Espresso çekimleri üstündeki kremsi bir köpük) ile karşılaşabilirsiniz.

İrlanda Kahvesi

irlanda kahvesi

@keyifadami

Olur da bir yabancı size İrlanda kahvesi ikram ederse dikkat etmelisiniz! Çünkü bu ikramlar fazlalaşabilir ve siz kendinizi yerel kahve dükkanı tezgahlarında dans ederken bulabilirsiniz. Bu kahve; viski, şeker ve üstte kalın bir krema tabakası şeklinde hazırlanır. Alkol içerdiği için de Avustralya’da bulunmaz. Viski ile bu kahveyi hazırlamak istediğinizde hazır kahve ile bir işe yaramayacağını bilmelisiniz. Tecrübe sabit.

Macchiato (ayrıca Piccolo Latte olarak da bilinir)

@app.coffee.digital

Cappuccino ile benzer yanları olsa da bir Macchiato, Espresso’dan daha farklıdır. Sonradan doğrudan fincan içine köpüklü süt ile birlikte hazırlanır.

Vienna

@meinlcoffee.

Vienna, süt ve şekerin yerine krem şanti ilave edilmeden önce iki adet güçlü espresso çekimi yapılarak hazırlanır. Vienna, sade espressodan oluşan güçlü tatlandırıcılar ve şekerli kremin akıcılığı ile karışır.

Mochachino

@farm4

Bir ‘mocha’, sadece çikolata tozu veya şurubu eklenmiş ve ayrıca çırpılmış krema ile doldurulmuş bir Latte’dir. Çocuksu sıcak çikolata ve yetişkin içeceği Latte arasındaki dünyada yaşamak diye bir şey varsa bu kahve iyi bir başlangıç.

Affogato

Affogato’nun gerçekte bir kahve olduğunu söyleyebilir miyiz bilemiyoruz. Bir tatlı üzerine -genellikle dondurma- espresso çekimleri dökülür. İnanın bu, onların  tadına bir etki etmez.

Daha önce duymadığınız bir kahve çeşidinden de bahsetmek isteriz. Bunun için Brokoli ile Sağlıklı Kahve: Brocolatte! yazımızı okumanızı öneririz.

Peki, bu harika pazar gününde açık havaya çıkıp kendinize bir kahve ısmarlamaya ne dersiniz?

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar