Gördükleriniz, Colgate’in Görmenizi İstedikleri

colgate

Paylaşmayı unutmayın.

İdeal nedir? Türk Dil Kurumuna göre ideal; “düşüncenin tasarlayabileceği bütün üstün nitelikleri kendinde toplayan” şeklinde tanımlanmaktadır. Peki, ideal olanı ve reklam filmlerini bir düşünelim… Reklam filmleri biz potansiyel tüketicilerine her zaman ideal olanı yansıtmayı, ideal olanın yansıttığı marka olduğunu savunur ve kanıtlamaya çalışır. Reklam filmleri çoğunlukla ve hatta her zaman hangi ürünü tanıtıyorsa onunla ilgili en ideal olan sonuçları bizlere gösterir.

Peki, tanıttığı ürün kullanılmadığında nelerin meydana gelebileceğini gösteren reklamlar yok mudur? Elbette vardır. Bu reklam kampanyalarından birine geçtiğimiz yıllarda Colgate markası imza attı. Colgate reklam kampanyası ile adeta “Kötü reklam olur mu?” sorusuna “Evet” cevabını verecek bir kampanya ile karşımızı çıktı.

Colgate’i bir yana bırakalım şimdilik ve ilgimizi daha çok çeken, daha akılda kalıcı olan konuların ya da reklamların ya da kampanyaların hangileri olduğunu çok kısa bir an düşünelim… Aklınıza daha çok eleştirdiğiniz, olumsuz yanların ağır bastığı ve başarısızlık içeren hikayeler geldi diye düşünüyoruz. Nitekim insanoğlu daima eleştirmeye meraklıdır ve kötü olan her zaman onlar için daha dikkat çekicidir. Daha fazla kalıcılık sağlayan bu reklam kampanyaları kimi zaman bilinçli olarak yaratılırken kimi zaman da “iyi bir şeyler yapmaya çalışırken” ortaya çıkıyor. Bizler burada bilinçli olarak yaratılan kötü reklamlardan bahsediyoruz.

colgate reklam kampanyası

@RyanMcGuire

İşte Colgate, ideal olandan uzak, ürünleri kullanılmadığında neler olabileceğini gösteren reklam görselleri bizlere “Kötü reklam” olurmuş dedirtiyor.  Colgate kampanyasında bizlere şunu kanıtlamaya çalışıyor: Dişlerinizde bulunan yiyecek artıkları, fiziksel kusurlarınızdan daha fazla dikkat çeker.

Colgate bu reklam kampanyasında “diş ipi” ürününü tanıtıyor ve kampanya dahilinde birkaç görsel kullanıyor. Bu görsellerde dikkatimizi çeken ilk etapta, gülerek poz veren kişilerin dişlerindeki artıklar olsa da detaylı bir şekilde baktığımızda farklı bir şeylerin olduğunu da görebiliyoruz. Colgate bu “kötü” reklam kampanyası ile iyi bir işe imza atmış diye düşünüyoruz.

İdealizmden uzak bu reklam görsellerini hep birlikte inceleyelim:

“Üçüncü göz” desen “kalp gözü” derdik ancak orada biri mi var?

colgate photoshoplu reklamlar

@Colgate

Fazladan bir parmak göz çıkarmaz! Yoksa çıkarır mı ?!

colgate diş ipi reklamları

@Colgate

“Söylediklerim bir kulağından girip diğerinden çıkıyor” diyeceğiz de çıkabilecek gibi görünmüyor!

Colgate'in Kusurları Örten Reklam Kampanyası

@Colgate

Photoshop kullanılan bu reklam görselleri kusursuz olmak için değil kusurları göstermek için meydana getirilmiş ancak biz hedef kitle ilk etapta bu kusurları değil gülüşlerdeki artıkları görüyoruz. Bu noktada Colgate’in başarılı olduğunu bir kez daha belirtelim. Yaratıcılığa her zaman varız!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar