Giyilebilir Teknoloji: Ben Değil “AlterEgo”m Konuşuyor!

AlterEgo

Paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji alanında sadece telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar hakkında konuşuluyorsa olan bitenden habersiz kalıyoruz demektir. Çünkü her geçen gün gelişen teknoloji ile fazlasıyla şaşıracağımız yeni ürünler piyasaya sürülüyor. Öne sürülen bu projelerin hepimizi fazlasıyla etkilediğini düşünüyoruz. Nitekim son zamanlarda giyilebilir teknoloji ile alakalı olarak birçok firma çalışmalar yapıyor. Biz de bu yazımızda giyilebilir cihazlara örnek olarak yine şaşıracağımız bir üründen bahsedeceğiz.

Günümüzde Apple, Google, Amazon ve Microsoft gibi firmaların hazırladığı yapay zeka destekli sesli asistanları hepiniz biliyorsunuzdur. Bunları kullanırken konuşarak komut vermemiz gerekiyor ve bu bizim gizliliğimiz açısından sorunlar oluşturabiliyor. Fakat bu ürünü kullanırken sadece düşünmemiz yeterli oluyor. Şapka çıkartıyoruz! Neyse şimdi sözü fazla uzatmadan bu muhteşem cihazın detaylarına bir göz atalım.

giyilebilir teknoloji

@MediaMit

AlterEgo Nedir?

AlterEgo, makinelerin, yapay zeka asistanların ve diğer insanların sesleri olmadan, ağzımızı dahi açmadan ayrıca herhangi bir kimse tarafından dinlenilme riski olmadan, yüksek bant genişliğinde doğal dilde konuşmamızı sağlayan giyilebilir bir sistemdir.Bu sistem bizim hiç konuşmadan kullandığımız cihaza belirli komutlar vermemizi sağlıyor. Örnek olarak bu cihaza dört işlemi anında yaptırabilirsiniz veya kullandığınız televizyona komutlar göndererek istediğiniz işlemi yaptırabilirsiniz. Böylece hem kimse bizi duymuyor hem de gizliliğimizi tam anlamıyla korumuş oluyoruz. Biraz da bu makinenin nasıl çalıştığını inceleyelim.

AlterEgo Nasıl Çalışıyor?

MIT (Massachusetts Institute of Technology) ‘deki araştırmacılar tarafından geliştirilen AlterEgo, bir plan yaparken ya da bir şeyler düşünürken kendi sesimizi duymamızı sağlayan nöromusküler sinirlerden faydalanarak aklımızdan geçen sözcükleri anlayabiliyor. Kullanıcı iç seslendirme yaptığında yani herhangi bir şey düşündüğünde, cihaz nöromusküler sinirler sayesinde gönderdiğimiz sinyalleri anlamlandırmaya çalışırken cihazda yer alan kemik iletimli kulaklık da iç kulağa iletilen titreşimleri makine öğrenme sistemine veri olarak gönderme işlevini yerine getiriyor.

Tüm bu işlemlerden sonra elde edilen veriler, verileri analiz eden ve özel sinyalleri sözcüklere dökebilen bir makine öğrenme sistemine geliyor, makine öğrenme sisteminin titreşim ve sinyallerden anlamlı sözcükler elde etmesinin ardından ise artık standart hale gelen yapay zeka destekli sesli asistan devreye giriyor ve kullanıcının aklından geçen soruları yanıtlıyor. Bu sayede gündelik işlerimizi daha çabuk bir şekilde halledebiliyoruz.

Bu muhteşem cihazı daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki tanıtım videosunu da izleyebilirsiniz.

“Giyilebilir teknoloji mi? Tam benlik!” diyorsanız daha önce blogumuzda yer verdiğimiz, yine giyilebilir bir teknolojiyi tanıtan Teknoloji Gözümüzün Önünde! yazımızı da okumanızı öneririz.

Son olarak sormadan edemeyeceğiz teknoloji evet, çok iyi ama gittikçe tembelliğe itilmiyor muyuz sizce de?

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar