Girişimcilik için Çok Mu Yaşlısın?!

girişimcilik

Paylaşmayı unutmayın.

“Yaş otuz beş yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün.

Delikanlı çağımızdaki cevher,

Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,

Gözünün yaşına bakmadan gider.”

İşte tam da bu dizelerle birçok neslin bilinçaltına ortalama bir insan ömrünü 70 yıl olarak kodlayan Cahit Sıtkı Tarancı’yı sevgi ve saygıyla anıyoruz, çünkü içinde yaşadığımız günlerde 35’inde ve yolun yarısındayım artık ruhuyla beklemeye çekilenler yerini, hayata pek çok alanda yeniden başlayanlara bıraktı. 30’larına 40’larına hatta 50’lerine gelip bir şeylere başlamak ya da öğrenmek için geciktiğini düşünenlere güzel haberlerimiz var. “Artık benden geçti”, “O işler için yaşlandım”, “Keşke daha genç olsaydım da” gibi cümleler dilinize dolandıysa bir an önce vazgeçin; çünkü girişimcilik ile ilgili aşağıdaki örnekler fikrinizi değiştirmeye yetecek nitelikte!

Genç mi Tecrübeli Mi?

Mark Zuckerberg’in Facebook’u 19 yaşında, Bill Gates’in Microsoft’u 20, Steve Jobs’un Apple’ı 21 yaşında kurduğu düşünülünce yenilikçi iş fikirlerinin sadece gençlerden geldiği sanılabilir ancak bu çok da doğru bir çıkarım sayılmaz. Çünkü iyi fikirleriyle hayatımızın büyük bölümlerine imzalarını atan bu genç beyinlerin yanı sıra, Nestle’nin kurucusu Henri Nestle şirketini kurduğunda 52 , Türkiye’nin en popüler girişimcisi Sina Afra ise Markofoni’yi kurduğunda 40 yaşında idi. Charles Flint ise IBM’i 61 yaşında dünyaya getirdi.

asla vazgeçme

@pexels

Genç isimlere bakıldığında girişimciliğin hayatın erken yaşlarına özel bir durum olduğu hissi yayılsa da bu fikri iş dünyasından sorguladığımız hemen hemen herkes girişimciliğin yaşının olmadığına asıl risk almanın yaşla ve hayata bakışla ilgisine dikkat çekti.

İdeal Girişimci

Dünyaca tanınmış ve belirli bir çizgiyi aşmış bazı isimleri göz ardı edersek melek yatırımcılar için en ideal girişimcilik yaş aralığı 25-45 olarak belirtiliyor ancak öte yandan Amerika’da üniversitelerin son yıllarda yaptığı birtakım araştırmalar başarılı girişimcilerin yaş ortalamasının 55-64’lere kadar tırmandığı yönünde.

Genel anlamda sektörün önde gelenleri ve yatırımcıları girişimciliğin yaşı olmadığı konusunda hemfikir ancak belirli yaş aralıkları bazı riskler barındırıyor. Örneğin araştırmalara göre çeyrek yaş krizi olarak bilinen 25-35 yaş aralığında elini taşın altına koymak biraz zorlaşıyor. Aynı şekilde insanların kariyer basamaklarında ilerleyip aile kurduktan sonra da risk almaları kolay olmuyor. Bu nedenle 20’li yaşlarda girişimciliğe soyunmak biraz daha cesurca ve denenesi gibi duruyor.

girişimcilik

@pexels

Girişimcilik alanının karşılaştığı en zorlu engel 35 yaş dönemindeki orta yaş krizi aslında. Çünkü bu dönemde her türlü sektörde yeterli deneyim ve donanıma sahip kişiler pek çok alanda başarılı olabilecekken aile ve çoluk çocuk gibi kavramların yerleştirdiği gelecek kaygısı nedeniyle bu kez de iş kurma cesareti gösteremiyorlar. Bu da çok deneyimli olmasına karşın iş hayatına yıllarını vermiş ve sektöre en çok hakim zamanlarında kişilerin garantili koltukları ve sabit maaşları seçmelerine sebep oluyor.

Güven Her Şey Mi?

Aslında yaşamın genelinde yolumuzu tıkayan “güvenli alanı bırakamama” diğer bir ifadeyle “konfor alanı” sorunu en çok da iş hayatına maksimum katkıyı sağlayacağımız dönemde ortaya çıkıyor gibi. Ancak yatırım yapmanın aksine bu güvenli alanlarda daha çok zaman geçirmeye mahkum olduğumuz dönemlerde de yepyeni bir şeyler öğrenme arayışlarımız tavan yapıyor.

yeni şeyler öğrenmek

@silveradoco

İşte her türlü kursu kovaladığımız, suşi sararken selfie verdiğimiz mutfak atölyeleri ya da adını bile ilk kez duyduğumuz sporların antrenmanlarını heyecanla kovaladığımız dönemler tam da bu zamanlara denk geliyor. Çünkü kariyerimiz ve bu güne kadarki yaşantımız ne olursa olsun yeni bir şey öğrenmek bize hayata yeniden başlamanın keyfini en çok hissettiren anlar aslında. Ve hedefler var oldukça hayatın ritmi hep yüksek ve canlı kalıyor.

Ve ünlü motivasyon konuşmacısı Les Brown’ın dediği gibi;

“Dünyadaki en zengin yer altın madenleri değildir. Elmas madenleri de değildir. Dünyadaki en zengin yer mezarlıktır. Çünkü mezarlıkta asla görmediğimiz icatlar, asla gerçekleşmemiş fikirler ve hayaller yatar. Çünkü hangi nedenle olursa olsun çoğu insan amaçlarını takip etmelerine engel olan o iç sesi dinlerler.”

İlhamınız bol olsun!

Bonus: 

İlham olması dileklerimizle Değer Yaratan On Girişimci İle Tanışın yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar