Girişimcilerin Okuması Gereken Beş Kitap

girişimcilerin okuması gereken 5 kitap

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyadaki en etkili girişimcilerin sahip olduğu ortak bir özellik var: Okumak. İş hayatında nasıl başarılı olacağınızı öğrenmek isterseniz aradığınız her şey çok satan bir kitap içerisinde olabilir. Tekerleği yeniden icat etmenize gerek yok yalnızca onu nasıl kullanacağınızı öğrenin ve uygulayın. Halihazırda bir şirketi yönetiyorsanız ya da girişimcilik serüveninize henüz başlamayı düşünüyorsanız hazırladığımız listeye göz atmalısınız. Dünyanın dört bir yanındaki girişimciler tarafından en sevilen bu beş  kitap size alanınızda sivrilmek için ihtiyacınız olan bilgiyi verecektir.

1- Liderlik Yasaları

Duyduklarınızı unutun! Kimse lider olarak doğmaz! Liderlik bir beceridir ve tamamen kendinizi geliştirmenizle ilgilidir. John Maxwell, Liderlik Yasaları adlı kitabında adeta liderlik hukukunu açıklıyor. Maxwell’e göre şirketinizin başarısını sınırlandıran basit bir özellik var, o da liderlik etme yeteneğiniz! Büyük liderlerin en önemli becerilerinden biri diğerlerini etkileme hususundaki esrarengiz yetenekleridir. Bu, etki yasası olarak bilinir. Etkili olmak sezgilerinizin güçlü olmasını ve birtakım insanı etkileyebilecek maddi olmayan faktörlere dikkat etme yeteneğini içerir. Örneğin etkili bir lider, biri haksız bir muamele görüyormuş gibi hissettiğinde bunu fark edebilir, artan gerginlikleri hissedebilir ve bunlar işine zarar vermeden önce sorunları çözebilir. Yasanın üstündeymiş gibi davranmayın. Örgütsel kurallar geliştirin ve onlara sadık kalın. Ekibiniz adil olduğunuzu gördüğünde dolaylı olarak size güvenecek ve liderlerini takip edeceklerdir.

maxwell liderlik yasaları

Kitap önsözünde Zig Ziglar  şöyle demiş: “John Maxwell, her bölümde geniş kapsamlı bir liderlik yasasının doğrudan kalbine giderek, başkalarının başarı ya da başarısızlıklarını göstererek, bu yasayı yaşamınızda nasıl uygulayabileceğinizi ortaya koyuyor. Ve siz yasaların her birini uygulayabilirsiniz. Eğer istekli bir öğrenen iseniz 21 yasayı öğrenebilir ve pratik yaşama geçirebilirsiniz. ”

2- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Gerçekten etkili olmak, neyi başarmak istediğinizi bilmek ve eylemlerinizin doğru sonuçları üretmesini sağlamak anlamına gelir. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında Stephen Covey her zaman aklınızdaki son ile başlamalısınız diyor. Başka bir deyişle, açık bir misyon ve ölçülebilir uzun vadeli bir hedefe sahip olduğunuzdan emin olun. Her eylemin sonucunu, onu gerçekleştirmeden önce mümkün olduğunca açık bir şekilde görselleştirin. Başarı için gerekli unsurları belirlerken ancak doğru becerilere sahip olmak sizi o ana kadar götürecektir. Gerçek bir gelişim  istiyorsanız karakterinize hitap etmelisiniz. Karakterinize hitap etmek içeriye göz atmak ve duygusal gelişiminize çalışmak anlamına gelir. Bu gerçekten etkili bir başlangıç noktasıdır. Gerçek iç değişimi getirmeyi başardığınızda, etrafınızdaki dünyayı büyük ölçüde etkileyebilirsiniz.

covey etkili insanların 7 alışkanlığı

 

Kişisel, mesleki ve ailevi sorunların çözümünde ilke merkezli bir yaklaşım benimseyen ve toplam kalite anlayışının öncülerinden olan Stephen R. Covey, çarpıcı örneklerden yola çıkarak, aşama aşama, insana yaraşır biçimde dürüst, uyumlu, huzurlu, başarılı bir yaşam için değişime ayak uydurmamızı sağlayan alışkanlıkları belirliyor, değişimin yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.

3-  Asla Yalnız Yeme

Hiç kimse, uzun vadede başkalarının desteğini kazanmadan başarılı olmayı umamaz. Bu nedenle kişisel bir ağa sahip olmanın başarılı bir iş kariyeri için bir ön koşul olduğunu söylemek gerekir. Asla Yalnız Yeme kitabında Keith Ferrazzi, etkili ilişki kurmanın endüstriyel sırlarını anlatıyor. Başarıya giden yol kimi zaman ne bildiğinizden ziyade kimi tanıdığınızla ilgilidir. O halde hemen bugünden başlayarak hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olacak isimlerle tanışmak ve gereken bilgi, deneyim ve kişileri bir araya getirmek üzere kolları sıvayın. Fantastik bir ağa sahip bir girişimci olarak işe alım havuzunuzu doğru yönde genişletebilir ve şirketinizin mümkün olan en iyi kişileri işe almasını sağlayabilirsiniz.

Keith Ferrazzi asla yalnız yeme

Asla “Başkaları bana nasıl yardımcı olabilir?” diye sormayın. Her zaman, “Başkalarına nasıl yardımcı olabilirim?” diye sorun. Bu cömert yaklaşım, başarılı iş bağlantıları ve iş birliklerinin kesin yoludur.

4- Her Konuyu Müzakere Edebilirsiniz

Müzakere, birtakım şeyler elde etmek istediğiniz kişilerin, sizin istekleriniz doğrultusunda düşünmelerini sağlamaya odaklanan bir bilgi ve çaba alanıdır. Her müzakerenin üç can alıcı noktası vardır: Bilgi, zaman, güç. Bu araçları kullanmayı da kapsayan müzakere yeteneğimiz içinde bulunduğunuz ortamı etkileyip etkileyememenizi belirler.

herb cohen her konuyu müzakere edebilirsiniz

Dünyadaki çoğu şey müzakere edilebilir olduğundan, tüm girişimcilerin nasıl iyi müzakere edileceğini öğrenmeleri çok değerlidir. Herb Cohen, Her Konuyu Müzakere Edebilirsiniz adlı kitabında Meksika’da bir otelde başından geçen bir olayı örnek gösteriyor. Kendisine otelde boş oda bulunmadığı söylenmiş, Herb Cohen de Meksika Başkanı için bir odaları olup olmadığını sormuş. Meksika Başkanı için bir odaları olduğunu söyleyen resepsiyoniste şöyle demiş: Peki şimdi  o halde başkan gelmediğine göre o odada ben kalıyorum.

Bu anekdot, sakinliğin ve doğru zamanda doğru insana konuşmanın ezici gücünün önemini göstermektedir. Rakibinizin müzakerede zaman ve çaba harcamasını sağlayın. Sürece yatırım yaptıktan sonra, size ne istediğinizi vermenin bir yolunu bulması daha olasıdır.

5- Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır

Etkili pazarlama, hikayelerin inandırıcı anlatılmasıyla ilgilidir. Pazarlama klasiği olan Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır‘da Seth Godin doğru hikayelerin nasıl anlatılacağını anlatıyor. Anlatılacak doğru hikayeyi bulmanın ilk adımı müşterilerinizi dünya görüşlerine dokunarak anlamaktır. Tüm müşteriler aynı değildir, aslında tamamen de farklı değillerdir. Benzer geçmişlerden insanlar benzer dünya görüşleri geliştiriyor. Pazarlamacı olarak yaptığınız iş, neredeyse aynı dünya görüşüne sahip bir grup insanı onlara doğrudan hitap eden bir hikaye anlatmak için  bulmaktır. Pazarlama mesajlarını işlerken insanlara gerçek ve anlamlı bir şekilde ulaştığınızdan emin olun. Bu şekilde, her iki tarafa da yarar sağlayan inandırıcı bir ilişki kuracaksınız. Anlatılan hikayedeki mesaj doğru bir frekanstan doğru hedef kitleye ulaşırsa o kitlenin bireyleri bu hikayeye gönülden inanacak ve bu hikayeyi adeta benimseyeceklerdir. Hatta benimsemekle kalmayıp bu hikayeyi arkadaşlarına, dostlarına da aktaracaklardır.Hikayenizi küçük bir kitleye göre uyarlayın. Herkese hitap etmeye çalışmayın, yoksa hikayenizi suya düşürürsünüz. Hikayeniz bir kitleyi hedef aldığında çok daha güçlüdür.

Godin bütün pazarlamacılar yalancıdır

İster pazarlama mesleği ile ilgilenin ister tüketici olun pazarlamacılığa farklı bir boyuttan ve esprili bir şekilde yaklaşan bu kitap, her sayfasında bir parça kendinizi ve pazarlama sürecinde yaşadıklarınızı bulmanıza yardımcı olacak. Bakalım bu kitap anlattığı hikaye ile sizi de etkileyebilecek mi?

İş hayatında ve genel anlamda başarılı olmanın anahtarının okumak olduğunu gösteren Başarının Anahtarı: Okumak! yazımızı da okumanızı öneririz.

Başarı daima bizimle olsun!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar