Gezgin Curiosity Mars’ta Yaşam Belirtisi Buldu!

mars gezgini curiosity

Paylaşmayı unutmayın.

Hatırlıyor musunuz bilmiyoruz ancak Mars gezgini Curiosity’nin kırmızı gezegene inmesinin üzerinden altı yıl geçti ve gezginden ilk haberler geldi. Paylaşmayı borç biliriz. Nitekim Dünya yetmiyor, biliyorsunuz. NASA, son bulguları paylaşmak için 7 Haziran’da bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda gezginin hayatın temelini oluşturan metan ve diğer organik bileşikleri bulduğu açıklandı.

Curiosity

@digitaltrends

Curiosity, Gale Kraterinde SAM aletini kullanarak antik organik molekülleri keşfetti.

7 Haziran Perşembe günü, NASA ve dünyanın diğer araştırma kurumlarında yer alan bilim insanları, Mars gezgini tarafından toplanan verilerin yayınlandığı Sciene dergisinde iki makale yayınladı. Bu makalelere göre Curiosity, Mars atmosferinde “mevsimsel olarak dalgalanan metan seviyelerini ve sondaj örneklerinde rastlanan organik molekülleri keşfetti. Bu, bir ilk çünkü kırmızı gezegende organik bileşiklerin varlığına dair somut kanıtların toplandığı ilk an.

Hollanda’da yer alan Utrecht Üniversitesi yeryüzü bilimleri profesörü Inge Loes ten Kate Sciene dergisinde şunları yazdı: “Curiosity, Mars’taki Gale kraterinin 3.5 milyar yıl önce yaşanabilir olduğunu ve yaşamın o dönem çevresinde evrimleştiği, yeryüzüyle karşılaştırılabilir koşullar olduğunu gösterdi.”

mars keşif aracı curiosity

@digitaltrend

Curiosity, SAM’ın Ayarlanabilir Lazer Spektrometresi (TLS) ile atmosferik metan bulundu.

Bitmedi!

Peki, hepsi bu kadar mı? Elbette değil! Gezginin verileri, metanın mevsimsel bir döngüde yayıldığını gösteriyor ancak henüz zamanlama tam olarak anlaşılamadı. Kısa sürede bunun da çözüleceğini umuyoruz.

Siebach, “Bugün Mars’ın yeraltı yüzeyinde, su ve kayalar ve mekanizmalar arasında, olası biyolojik aktiviteleri veya hararetli reaksiyonları içerebilecek aktif süreçler var. Bu durum, bugün Mars’ın ölü bir gezegen olmadığı anlamına geliyor ancak Dünya’da yeraltında her an, sıcak su ya da yaşamla ilgili atmosferik bir gaz salınımı yapan ve emen tepkimeler var.” dedi.

mars ta yaşam bulguları

@digitaltrend

Curiosity’nin 2012 yılının Ağustos ayında Mars’a ayak bastığını öğrenmemizin üzerinden uzunca bir zaman geçti. Gezginin ilk misyonu, Dünya’nın en yakın komşusu olan kızıl gezegenin yaşamı destekleyip desteklemediğini ya da gelecekte yaşam için uygun olup olmadığını belirlemekti. Gezgin, gezegene inişinden bir yıl sonra yani 2013’te merak uyandırdı. Curiosity, Mars’ta bir zamanlar likit su ve yaşamın temelindeki kimyasal bileşenlerin var olduğunu buldu. Ve bu süreçte harika fotoğraflarda boy gösterdi.

Daha yakın geçmişte, yani 2018’in başlarında, gezginin tortullarda yaşayan organizma yapıları üzerinde bıraktığı izler biyoturbasyon kanıtı sanılmıştı. Anlaşılan insanoğlunun Mars’a seyahat için biraz daha beklemesi gerekiyor. Fakat 6 yılda gelinen nokta ile umutlanmıyor değiliz.

Yeni bulgular ile ilgili yapılan açıklamaların videosunu da aşağıya bırakıyoruz.

Türkçe adıyla Meraklı’nın yeni keşiflerini merakla bekliyoruz!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar