Geleneksel Pazarlama, Dijital Pazarlamaya Karşı…

Dijital Pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile klasik pazarlama anlayışı dijitale kayıyor. Bu iki anlayış arasında bazı farklar mevcut. Gelin hep birlikte bu farklılıkları inceleyelim.

1.Pazarlama Tipi

Geleneksel pazarlamanın çok daha açık ve eğitici bir tarz vardır. Ayrıca daha maliyetlidir. Ancak dijital pazarlama her kitleye daha kolay ulaşılabilir ve kişiye göre şekillenebilir.

 2.İletişimin Yönü

İki pazarlama anlayışının arasındaki temel fark budur. Klasik pazarlamada, hedef kitle dinlenmeye maruz bırakılır. Oysaki dijital pazarlama, kullanıcılara içerik üretme, içeriğe katkıda bulunma fırsatı verir. Bu da iletişimin yönünde olumlu bir değişiklik yaratır.

3.Zamanlama

Klasik pazarlama kampanyaları uzun sürecek çalışmalar halinde yayınlanır. Ancak dijital pazarlama anlayışında anı yakalayan paylaşımlar önemlidir. Çünkü günümüzde her şey sosyal medyada hızlıca değişiyor. Ve bu değişimi kendisine faydalı halde kullanabilen markalar başarılı oluyor.

twitter çizi

@twitter

4.Tüketici ile İletişim

Klasik pazarlama anlayışında hedef kitle ile sadece tek yönlü ve geleneksel iletişim yolları kullanılabilir, bu da tüketici ve satıcı arasında sır kavramını oluşturur. Ancak dijital pazarlamada daha çok kanallar vardır.  Ve üretici ve tüketici arasındaki sırları herkes okuyabilir. Ayrıca internette yorum yapma sayesinde hedef kitle ile diyalog daha etkili olur.

5.Kullanılabilirlik

Klasik pazarlama genellikle çok daha fazla çalışma saatlerini içerir. Dijital pazarlamanın kullanımı ise internetle her yerde 24 saat mümkündür.

geleneksel pazarlama

6.Kapsam

Dijital pazarlama, klasik pazarlamaya göre daha kapsayıcıdır. Çünkü her yerde, herkes için uygundur. Ancak klasik pazarlamada alan daha özeldir.

7.Deneyim Zenginliği

Dijital pazarlama yeniliklere açık, farklı deneyimler geliştirilebilecek kampanyalara açıktır. Ancak klasik pazarlamada belirli kalıplar içerisinde hareket edilir.

8.Gözetim

Klasik pazarlamada, direk tüketiciyi ve haklarını korumak ana konudur. Ancak dijital pazarlamada sosyal medyada sahip olunan kullanıcılar ve o platformların gözetimi ana konudur.

9.Kullanılan Dil

Klasik pazarlamada çok daha resmi bir dil kullanılmaktadır. Uzun cümleler halinde pazarlama dili şeklinde konuşulur. Dijital pazarlamada ise hedef kitle ile direkt olarak daha samimi ve kısa konuşabilir, bu kitle ile etkileşim yaratılabilir.

kadıköy belediyesi twitter cevapları

10.Çalışan İnsanlar

Geleneksel pazarlamada pazarlama bölümleri vardır. Genellikle markaların pazarlama veya halkla ilişkiler bölümleri tarafından yürütür. Dijital pazarlama ise ana konu karşılıklı iletişim olduğu için sosyal medya bölümleri vardır. Çalışmaları yeni medya veya iletişim ile ilgili her kullanıcı tarafından yapılabilir.

Bu çalışma Robert Weller, tarafından kişisel pazarlama bloğunda Thomas Schenke’nin kitabından ( Social Media Marketing und Recht) alınan bilgiler başarılı bir şekilde görselleştirerek özetlenmiştir. Infografiğe de göz atabilirsiniz.

dijital pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar