Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

Paylaşmayı unutmayın.

Sürekli gelişen dünya düzeni, karşımıza çıkan her yenilik ile birlikte hayatımızın herhangi bir noktasına temas ediyor. Teknolojik yeniliklerle gelişen her yeni şey gibi çalışma endüstrisi ve sektörler de bu yeniliklere adapte olmaya çalışıyor. Haliyle sadece bugün değil, geçmişten günümüze tartışılan konulardan biri de gelecekte ön plana çıkacak meslekler oluyor. İş bulma ve bulunan işte süreklilik sağlama, teknolojiye adaptasyon, yüksek maaş beklentisi gibi etkenlerden dolayı birçok öğrenci hatta çalışan sektör değiştirmeyi ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda gelecek vaat eden bir işi, mutlu olacağı başka bir işe bile tercih edebiliyor. Bizler de Adgager olarak yaptığımız Geleceğin Meslekleri Araştırması ile öğrenci ve çalışanlara sektör bazında bazı sorular yönelttik. Hem bulundukları ve bulunacakları sektörlerle ilgili hem de bunların dışında hayatımızda yaygınlaşacak meslekler ile ilgili neler düşündüklerini öğrenmek istediğimiz Geleceğin Meslekleri Araştırması’nı bu amaçlar doğrultusunda tamamlamış bulunmaktayız.

Öğrencilerin %56’sı okuduğu bölümün dışında başka bir sektörde çalışmak istiyor.

Öğrencilerin aldığı eğitim dışında başka bir mesleğe yönelecek olması ve %56’lık ciddi bir oranla bunu istemeleri çok başka bir soruyu akıllara getiriyor; çünkü bu tercih onların bir şekilde kendilerini garanti altına almak istediklerinin altını çizer nitelikte. Peki çalışanlar/öğrenciler hangi sektörde çalışmak istiyor?

FollowAD Aralık Bülten


Hangi sektörler neden tercih ediliyor?

Bilişim sektörü, gelişime açık ve sürekli kendini yenileyen bir alan olarak karşımıza çıkmakta. Öğrenciler, bilişim sektörüne ilgi duyduklarını ve bu alanda ilerlemek istediklerini belirtiyorlar. Bilişim sektörü hem çalışma şartlarını hem de yeni ve sürekliliği olan bir alan olarak görülüyor.

Bilişim sektörünü takiben, yine ilerleyen ve gelişen bir başka sektör var. Burada öğrencilerin tercihinin biraz daha yükseldiğine dikkat çekmek gerek. Öğrencilerin %14’ünün, çalışanların ise %10’unun E-Ticaret sektörünü tercih ettiğini görüyoruz. Çalışanlar, E-Ticaret hacminin gelecek zamanlarda daha yükseleceği sebebi ön plana çıkarıyor. Öğrenciler de ise durum biraz daha farklı! Onlar artık alışverişin AVM’lerde değil online olarak yapılacağına şimdiden kendini hazırlamış bile. İnternet kültürü ile büyüyen ve öğrenimine devam ederken bu işi meslek haline getirenlerin olduğunu da biliyoruz. E-Ticaret firmalarının başarı ve kazançlarının çokça konuşulduğu günümüzde çalışanlardan çok öğrenci oranın yüksek olması ise ilerleyen dönemlerde sektör içinde yeni yüzlerin olacağına işaret eder nitelikte.

Bilişim ve E-Ticaret’i takiben globalleşme ve çağa uygun meslek tercih etme eğilimini geride bırakıyoruz; çünkü sıradaki sektör Eğitim. Her ne kadar diğerleri gibi yeni çağ meslekleri olarak nitelendirmesek de eğitim sektörünün hiç bitmeyen bir alan olarak görülmesi sebebiyle çalışanların %10’u, öğrencilerin ise %9’unun eğitim sektörü içerisinde yer almak istediğini görüyoruz. Çalışanlar, eğitim sektörünü tercih etmek istemesinin sebebini ‘’Güncelliğini hiç kaybetmeyecek ve geleceği şekillendirecek bir sektör’’ olarak görüyorken öğrenciler,insanlara bildiklerini aktarabilmekten mutluluk duyacağını ifade ediyor.

Yapay Zeka ve Yazılım Ön Planda!

Yapay zekanın ileride çok büyük ölçüde gelişeceğini ve geleceğin vazgeçilmez teknolojisi olacağını düşünenler, Yapay Zeka İş Geliştirme Yöneticiliği ve Yapay Zeka Destekli Sağlık Teknisyeni mesleklerinin giderek yaygınlaşarak hayatımızda önemli ölçüde yer alacağına inanıyor. Yapay zeka konusunda yapılan araştırmaların ve karşımıza çıkan her yeniliğin haberiyle bu sektörde ciddi bir istihdam alanı doğacağına şüphemiz yok. Bir sonraki meslek ise Yazılım Geliştiricisi/Mühendisi oluyor. Yazılım ve yapay zeka destekli uygulamaların geleceğin vazgeçilmezi olacağını düşünen çalışanlar ve öğrenciler yine bu meslekleri icra edecek kişilere her geçen gün ihtiyacın artacağına inanıyor. Uygulanabilir ve süreklilik arz eden bu teknolojilerle birlikte şu an adını bile koyamadığımız yeni meslek ve sektörlerle de karşılaşmamız olası elbet.

Hangi uluslararası firmalar tercih ediliyor?

Google, Apple, Amazon!

Çalışanların %38’i, öğrencilerin %31’i Google cevabı verirken; sırayı %23’e %22 oranla Apple takip ediyor. Üçüncü sırada ise %10’a %14 oranla Amazon var. Global başarılara imza atan bu 3 firma açısından değerlendirirsek; yapay zeka, robotlar, artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojilerin kullanıldığı firmalar olduğunu ve insanların bu alana yöneleceğini söyleyebiliriz.

Tüm bu araştırma sonuçları doğrultusunda, Geleceğin Meslekleri Araştırması’na kısa bir özet geçecek olursak; hem çalışanlar hem de öğrenciler teknoloji ile birlikte hayatımıza giren ve girecek sektörlerde çalışma eğiliminde olduğunu ve sektör değiştirmek isteyenlerin çalışacakları firmaları da bu doğrultuda seçeceklerini görebiliyoruz. Yapay zekanın birçok sektörde iş görebilme yetisi iş bulma kaygısının yoğunluğunu pek tabii artırıyor. Adgager olarak daha önce yaptığımız Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Araştırması yazısını da okumanızı öneririz. 

Gelecekte bizleri neler bekliyor bilemiyoruz; fakat hayatımızın büyük bir yerini yeni teknolojiler kaplayacak gibi görünüyor. Sizlerde bu yeni iş alanlarını yakından takip edip gelecek için kendinize yatırım yapabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar