Geçmişten Günümüze Varlığını Sürdüremeyen 10 Popüler Meslek

Paylaşmayı unutmayın.

Yapay zekalı robotlar, makineler, gelişen teknoloji hepimizi düşündürmüştür ve zaman zaman robotların insanların yerini alacağından endişelenmişizdir. İş tanımları değişiyor, eski işler ortadan kalkarken yeni iş alanları, yeni meslekler ve iş fırsatlarını doğuruyor. Aslında bu durum alışık olduğumuz bir senaryo zira günümüzde şaşıracağımız birçok iş geçmişte meslek olarak icra ediliyordu. Bugün de, on, yirmi veya otuz yıl önce mevcut olmayan birçok iş var, sosyal medya analisti, uygulama geliştiricisi vb. gibi. İşler de biz de yerimizde durmuyoruz. Listemizde o eski mesleklere yer vererek hatırlamak ve hatırlatmak istedik.

1- Ceset Hırsızlığı

Adının esrarlı bir havası olsa da ceset hırsızları  19. yüzyılda üniversitelerde kadavra olarak çalışılabilmeleri için mezarlıklardan cesetleri çıkarıyorlardı. Yasal yollardan kadavra elde edebilmek nadiren ve çok zor gerçekleştiği için üniversiteler öğrencilerine kadavra temin etmek için başka araçlara başvurmak zorunda kaldılar.

ceset hırsızı

@elitereaders.com

2- Fare Avcılığı

Seri üretilen fare zehri ve kovuculardan önce fare avcıları farelerin şehirdeki populasyonu kontrol etmekten sorumluydu. Genellikle ısırılmalardan ve enfeksiyondan muzdarip olsalar da bu onların işinin bir parçasıydı.

fare avcıları

@bp.blogspot.com

3- Uçak Dedektörlüğü

Kullanılan araçların görünüşü komik olsa da bu iş savaşta oldukça önemliydi. Erken dönem radarlar yaklaşan uçağın sesini tespit etmek için akustik aynalar ve dinleme cihazları kullanıyorlardı.

düşman uçaklarını tespit edenler

@rarehistoricalphotos.com

4- Kütük Sürücülüğü

Kütükleri taşımak için kamyon vb. gibi araçlar yokken, onlar kütükleri nehirden ilerleterek işleme alanlarına yönlendirirdi.

kütük sürücüleri

@pressherald.com

5- Fabrika Çalışanları İçin Okuyuculuk

Okuyucular işçileri eğlendirmek ve uyanık tutmak için ellerindeki metinleri onlara okurlardı.

fabrika çalışanları için şovmenlik

@elpais

6- Lambacılık

Geçtiği yerleri aydınlatan lambacılar, ucunda yanan bir fitil olan uzun sırıklarla sokak lambalarını yakıyorlardı.

lambacı

@findmypastcom

Ayrıca lambaların yakıt ikmali ve söndürülmesinden de sorumlulardı.

7- Buz Kesicilik

Buz kesiciler dondurulmuş göllerden buz keser ve  kestikleri buzları buz dağıtımına gönderirlerdi. Çalışma şartları oldukça ağır ve zorluydu. Büyük olasılıkla  insanların yiyeceklerini güvende tutmak için buzdolabını kullanmaya başlamaları onların çoğunu mutlu etmiştir.

buz kesiciler

@redwingheritage.com

8- Uyarıcılık

Uyarıcılar alarmların olmadığı dönemlerde insanların kendi işleri için zamanında uyanmalarını sağlamak için işe alınmışlardı. Müşterilerin pencerelerini ve kapılarını çalarak onları uyandırırlardı ve bunun için sopa veya çakıl taşı kullanırlardı.

uyarıcılar

@pinterest

9- Pinboyluk

Bowlingde makineler bu işi yapmadan önce düşen pinleri düzeltip topları geri gönderen insanlar vardı. Genelde gençler tarafından yapılan bu iş çok az para kazandırırdı.  1940’da pin yerleştirme makinesinin bulunmasıyla onlar da yeni işler aramak zorunda kaldılar.

bowling pinsetter

@wikimedia

10- Santral Operatörlüğü

30 yıl öncesine kadar, telekomünikasyon endüstrisinde santral operatörleri önemli oyunculardı. Aslında, telefonun daha rahat kullanılmasını sağlayan insanlardı. Uzun mesafe görüşmeleri yapmak ve yoğun devreleri yönetmek için onlara ihtiyaç duyulurdu. Ancak sayısallaştırılmış telekomünikasyonların gelişiyle birlikte santral operatörleri yeni işler bulmak zorunda kaldı. Bu günlerde uzun mesafeli görüşmeler yapmak cep telefonlarıyla oldukça kolay, hatlar meşgulken bekleyen çağrı var.

santral operatörleri

@sharenator.com

Günümüzde yapılmayan bizi geçmişe götürüp hayal kurduran yukarıdaki birbirinden ilginç işlerin yerini yakın zamanda yenileri alacak, şimdiki meslekler eskiyecek, robotlar, makineler günümüz mesleklerini icra ederken insanlık da değişimin onu sürüklediği yeni iş alanlarına yönelecek. Sanırız bir on yıl sonra eskiyen işleri görüp şaşırmamız kuvvetle muhtemel. Bakalım zaman bize neler getirecek.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar