Geçmişten Günümüze Marka: Uber

Paylaşmayı unutmayın.

Ticari markalar, benimsediğimiz kültürün önemli bir parçasını oluştururlar. Zaman zaman ihtiyaçlarımıza, zaman zaman ilgilerimize, zaman zamansa estetik algımıza hitap ettikleri için onları kullanırız. Blogager olarak bu yolda bir seri oluşturmaya karar vermiş ve Starbucks ile serimizin ilk incelemesini gerçekleştirmiştik. Hep söylediğimiz gibi Gager olarak fikirlerimizle pazarlama dünyasına etki etmeyi, yön vermeyi seviyoruz ve tercih ediyoruz. Yazılarımızda markayı mercek altına alıyor, Freewall ile marka ile ilgili görüşlerimizi özgürce ifade ediyor ve sesimizi duyuruyoruz. Geçmişten Günümüze Marka serisinde bu haftaki konuğumuz Uber!

Başlangıç…

San Francisco’da, 2009 yılında kurulan Uber’in hikayesi, telefonla araç çağırma fikriyle başlar. Sonrasında bu fikir, herkesin kullanabileceği özel araçlar olarak evrilir. 2011 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Kurucuları, Travis Kalanick ve StumbleUpon’un da kurucularından olan Garrett Camp’tır.

Milyon Dolarlık Yatırımlarla Birlikte Parçalı Bulutlu Bir Büyüme Süreci

Uber, kurulduğu günden bugüne çok defa milyon dolarlık yatırımlar alarak günümüzde 48 – 70 milyar dolar değere ulaştı. Uber’e yapılan yatırımlar, 2011’den günümüze 35 milyon – 7.7 milyar dolar arasında değişmiştir ve Menlo Ventures, Jeff Bezos, Goldman Sachs, Suudi Arabistan Değer Fonu, Softbank Vizyon Fonu ve melek yatırımcılar gibi yatırımcılar tarafından değerlenmiştir.

Yatırımların yanında marka, geçtiğimiz süreçte birçok badire atlattı. Sürücülerle ilgili sorunlar, Türkiye’deki şehirlerde de olmak üzere dünyadan birçok şehirde Uber’ in yerel taksiciler tarafından istenmemesi üzerine yapılan eylemler, Uber bünyesinde organize edilen casusluk faaliyetleri, şirket bünyesindeki cinsiyetçi yaklaşımlar ve eski Uber CEO’ sunun büyük yatırımcıların baskısıyla istifa etmesi bunlardan bazıları.

uber nedir

@good_citizen

3 Defa CEO Değişimi

Genel Müdür olan Ryan Graves, Uber’in Ağustos 2010’da başa geçen ilk CEO’suydu. Aralık 2010’da kuruculardan olan Travis Kalanick, 2. CEO oldu ve büyük yatırımcıların baskısıyla Haziran 2017’de istifa etti. Yaklaşık iki ay sonra İran asıllı Dara Khosrowshahi CEO oldu ve günümüzde CEO’luk görevini yürütmektedir.

@the_gerbs1

Günümüzde Uber

Uber bugün özel araçla taşımacılıkla birlikte Yemek Teslimatı için UberEats, Uber for Business, Uber Freight, Uber Health olmak üzere 5 ayrı kolda faaliyet gösteriyor. CEO Dara Khosrowshahi Uber Eats, e-bisikletler gibi büyük bahislere yatırım yapıldığını belirtmiş.  Bunun yanında Uber 2019 yılında halka açılmayı planlıyor.

Yeni CEO’nun gelmesiyle birlikte Uber’in hızlı, büyük ölçekli ve sorunlu olan gelişim seyri, daha istikrara kavuşmuş olarak devam ediyor. Ancak çoğu sorun henüz çözülmüş değil. Yaşadığı sorunlar ders alınası cinsten ve Uber’ in geleceği ve atacağı adımlar merak konusu. Kamu politikaları marka için büyük önem arz ediyor.


Peki, bir Gager olarak sen ne düşünüyorsun? Freewall’da #Uber hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar