Geçmişten Günümüze Marka: Spotify

Paylaşmayı unutmayın.

Bir Gager ve bilinçli bir tüketici olarak markaların pazarlama stratejilerine bir ses olma sorumluluğumuzun farkındayız. Bu nedenle de dünyadaki önemli markalara yer veriyoruz. Geçmişten Günümüze Marka serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Çünkü bu karşılıklı olarak bir iletişim ve birimiz olmadan diğerinin olabilmesi adeta imkansız. Bugün ise size çok özel bir markadan bahsedeceğiz. İçecek deyince akla gelen ilk markalardan. Kola deyince bazı insanların ilk ve son tercihi. Ne demek istediğimizi anladığınız değil mi? Bu yazımızın konusu dünü, bugünü ve yarını ile Spotify.

Spotify Nasıl Ortaya Çıktı

Spotify, 2006 yılında İsveç’te Daniel Ek ve Martin Lorentzon tarafından kuruldu. 7 Ekim 2008’de kullanıma açıldı. Aynı yıl büyük müzik şirketleriyle yapılan anlaşmalar da duyurulmuştu. Günümüzde merkez ofisi Londra’da, ar-ge merkezi Stokholm’de ve New York’ta bir ofisi bulunuyor.

Spotify ile ilgili ilginç detaylardan biri, kullanıma açıldığı yıl 4.4 milyon dolar zarar etmiş olduklarını açıklamaları. Spotify Premium üyelik bu zarara karşısında bulunmuş bir çözüm.

Spotify, 2018 yılı Nisan ayında halka açıldı.

@bravelyventure

Kurucular Daniel Ek ve Martin Lorentzon

Daniel Ek bilgisayara küçük yaşlardan beri ilgiliydi ve ilgisini geliştirerek 14 yaşında ilk şirketini kurdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra sadece 8 hafta Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde üniversite eğitimine devam ettikten sonra okulu bıraktı. 2006 yılında Martin Lorentzonla birlikte Spotify’ı kurdu ve 23 yaşında milyoner oldu.

Martin Lorentzon Stokholm Ekonomi Okulu’nda ekonomi okudu ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği yüksek lisansı yaptı. Birçok büyük şirkette yüksek pozisyonlarda çalıştı. 1999 yılında dijital pazarlama şirketi olan Tradedoubler’ı kurdu.

Kurucu ortaklardan Daniel Ek, şirketin CEO’su ve şirkete vizyon ve stratejik rehberlik yapıyor. Martin Lorentzon ise, strateji, bütçe ve hedeflerin planlanmasında görev alıyor.

@sgcreative

Devamlı Büyüme

Geçtiğimiz ay Spotify 10. yaşını kutladı ve bu yıla özel en çok dinlenen şarkılar, tüm zamanların en çok dinlenen sanatçıları gibi eğlenceli listeler yayınladı.

Spotify 65’ten fazla ülkede bulunuyor ve abone sayısı 2017’ye göre %40 artış göstererek 87 milyona ulaştı. En güçlü rakibi ise Apple Music.

Spotify’ın başarısında kurucular başrolü oynuyor. Daniel Ek bu konuda tavsiye vermeyi ihmal etmiyor; hizmetlerin yasal kullanımının kolaylaştırılması, işbirliğine önem verilmesi tavsiyeleri arasında.

Şimdi düşünelim!

Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete… Freewall’da #Spotify ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir! Geçmişten Günümüze Marka serimizin geçen haftaki konuğu başarı dolu geçmişi ile Pepsi’di. Pepsi markasının bu başarısını merak ediyorsanız Geçmişten Günümüze Marka: Pepsi yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar