Geçmişten Günümüze Marka: Adidas

Paylaşmayı unutmayın.

Bir Gager hatta her şeyden önce bir tüketici olarak markaların pazarlama stratejilerine bir ses olmaya çalışıyoruz. Tek başına sesini duyuramayan fikirleri bir araya getirerek bir şeyleri değiştireceğine inanan Gagerlar’dan, her türlü fikre açık Freewall’a uzanan bir marka hikayesine hazır mısınız? Geçmişten Günümüze Marka serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Neden mi? Çünkü biliyoruz hem bizim hem onların buna ihtiyacı var! Seveni, sevmeyeni hatta onsuz yapamayanı ile bugünkü markamız: Adidas!

Kazanmak için oynamak, Adidas’ta edinilen temel ilke. Günümüzde, küresel ölçekte büyük başarılar elde eden marka ve spor giyim sektöründe lider olması, edinilen temel ilkeden ileri gelen kazanıma dayanıyor. Her sene üretim, 900 milyonun üzerinde ürün üretilmesi şeklinde gerçekleşiyor. 2017 yılında, satışları 21.218 milyar avroya ulaşmış.

Başlangıç

Adidas’ın kuruluşu Almanya’da Bavaria isminde küçük bir kasabada gerçekleşmiş. Kurucu Adi Dassler, kuruluştan itibaren sporculara kaliteli spor giyim sağlayarak erken başarılar elde etmiş. Spor giyim desteği verdiği sporculardan ikisi; Lina Radke (1928) Amsterdam’da ve Jesse Owens (1936) Berlin’de altın madalya kazanmış.

Markanın kuruluşu, kurucu Adi Dassler’ in 49 yaşındayken iş hayatında yeni bir başlangıç yapmasıyla gerçekleşiyor. 47 işçiyle çalışmaya başlayan fabrikasıyla mütevazı bir başlangıç olarak nitelendiriliyor. Adidas’ın büyümesi, 1954 Dünya Kupası’nda Almanya milli takımının mucizevi galibiyetiyle hızlanıyor.

Önemli Gelişmeler

Adidas’ın erken zamanlarındaki başarısının en etkin ve önemli nedenlerinden biri, Adi Dassler’ in sporcularla birebir görüşme yaparak onların güvenini kazanmış olması. Yine Adidas’ın Dünya Kupası top sponsoru olması, 1970’te TELSTAR isimli top ile hayat buluyor. Topun isminin TELSTAR olması ve ismiyle ilgili olarak tasarımının siyah-beyaz, TV’ de görünürlüğünün artırılmasına yönelik yapılmış olması ilginç detaylar.

@bglisik

Tek Spordan Çok Spora Geçiş

1972 – 1978 yılları Adidas’ın birden fazla spor için ürün üretmeye başladığı önemli yıllar. Bu yıllarda Adidas’ın ürün yelpazesi, jimnastik, outdoor ve dağcılık alanlarında genişliyor.

@chuttersnap

Bugünkü Adidas’a Nasıl Gelindi?

  • Adidas 1984 yılında miCoach isminde sporculara istatistiklerini sağlayan bir sistem geliştirdi.
  • Amerikalı hip-hop grubu Run DMC, “my Adidas” isminde bir şarkı çıkardı. Bu şarkı, Amerikan mahallelerindeki çalışkan insanlar ve onların saf Adidas sevgisiyle ilgiliydi.
  • 1993 yılında yeni CEO Robert Louis-Dreyfus, batma riski bulunan Adidas’ı ne yaptığını bilerek bulunduğu bataktan kurtardı. Attığı adımlar Adidas’ı, satış odağından pazarlama odağına yönlendirmek ve böylece tekrar büyüme sürecine döndürmekti. 1995’te Adidas halka açıldı. Bu başarı, Adidas’ın internet sitesinde o zamanki yeni sloganıyla ilişkilendiriliyor: “We knew then, we know now.”
  • 1998 yılında, Herzogenaurach’ın yakınında askeri bir üs, Adidas’a yuva olması için yenilendi ve bugün hala kullanılan “The World of Sports” oldu.
  • 2001’de gelen yeni CEO ile Adidas’ın odağı yenilik oldu.
  • 2000’lerde Adidas oyununu yeniledi ve işbirlikleriyle dikkat çekti: Yohji Yamamoto (2002) ve Stella McCartney (2004) ile doğan Y-3 (2003) ve Porsche Design Sport (2007) işbirliği.
  • “Impossible is Nothing”, Adidas sporcuları David Beckham, Haile Gebrselassie ve Muhammad ve Laila Ali’nin 2004 yılında korkularıyla, yenilgileriyle ve engellerle yüzleştiği reklamlarla birlikte hedeflere ulaşmakla anlam olarak eşleşen bir ikon oldu.
  • 2011’de Adidas iki önemli spor şirketi elde etti: Five Ten ve TaylorMade. Böylece outdoor ve golf şirketlerine sahip olmuş oldu.
  • Yenilikçilik Adidas’ta, 2010’lu yıllarda yeni anlamlar kazanmaya başladı. 2013’te ‘Energy Boost Running Shoe’ yenilikçi ve sorumlu hava yastığı modeliyle geliştirildi. 2015’te ‘Creating The New’ stratejisiyle, 5 yıllık stratejik plan tanıtıldı.
  • 2016’da yeni CEO, dijital yeniliğe hakim Kasper Rorsted oldu.

Tüm bunlarla birlikte, Adidas Grup aynı zamanda Reebok markasını da içinde barındırıyor.

Şimdi düşünelim!

Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete…

Freewall’da #Adidas hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir!

Geçmişten Günümüze Marka serimizin geçen haftaki konuğu Microsoft ile ilgili Geçmişten Günümüze Marka: Microsoft yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar