Freelance Çalışma Bu Hataları Affetmiyor!

freelance

Paylaşmayı unutmayın.

Serbest çalışan anlamında kullandığımız ‘freelance’ sözcüğü artık sadece bir sözcük olmaktan çıkıp bir yaşam stili haline gelmedi mi? Kendi işini kuranların ya da kurmak isteyenlerin, mekan  veya mesai saatlerinden bağımsız çalışabilmesi birçok insanın hayali haline gelmiş durumda. Evinde veya herhangi bir yerde çalışmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artarken freelance iş ilanlarını da birçok yer ve sektörde görmeye başladık diyebiliriz. Eskiden hiç de alışık olmadığımız bu çalışma stilini biraz tanıyıp yapılması ve yapılmaması gerekenleri biraz inceleyelim!

Freelance hizmet vermek gerçekten çok zor ve sinir bozucu bir iş olabiliyor fakat rahatlık ve bağımsız olma hissiyatı bir freelancerın vazgeçebileceği bir şey değildir. Eğer freelance bir çalışansanız veya bu yolda adım atmak istiyorsanız, bu konuda birazdan anlatacaklarımız tam size göre! Yazımıza tam anlamıyla başlamadan önce sizlere kesinlikle olması gereken birkaç şeyden bahsetmek istiyoruz. Online platformların freelance iş bulmak konusundaki önemi asla yabana atabileceğiniz bir nokta değil. Bu sebeple CV’nizin mutlaka birden çok iş platformunda bulunuyor olması gerekiyor. Güvenilirlik ve tutarlı olmak konusunu da es geçemiyoruz. Bunlar, bir freelancerın iş hayatını oldukça olumlu veya olumsuz etkileyebilecek iki nokta. Ayrıca ne kadar başarılı bir freelancer olup olamayacağınız konusunda büyük bir role sahip. Bu sebeplerden ötürü, her ne olursa olsun güvenilirliğiniz ve tutarlılığınızdan vazgeçmeyin. Eğer pes etmeyip yeterince çabalarsanız başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

@bradneathery

Her şey her zaman bu kadar kolay ve güzel olmayacak. Dolayısıyla freelance çalışanların ve çalışmak isteyenlerin bazı hatalardan kaçınması gerekebilir.

İşte o hatalar!

Sadece Kendinizden Bahsederek Müşterilerinizi Sıkmayın!

Birçok freelancer çalışanın yaptığı bir hatadan söz edelim: Sadece yapılan işi anlatıp müşterilerin sizlere güvenmesini beklemek. Eğer ücretli bir platformda reklamınızı yaptırmıyorsanız sadece ürünlerinizi veya hizmetlerinizi sunmak sizleri başarı yolunda ileriye taşımayacaktır. İnternet ortamında bunun gibi yüzlerce ilan bulabilirsiniz.

@rawpixel

Müşterilerinizin sizinle iletişime geçmesini sağlayacak olan her şeyi onlara sunun. Bu onların güvenini kazanabilmeniz anlamında çok etkili olacaktır ve güvenini kazandığınız müşteri sizden mutlaka bir teklif isteyecektir. Bunun yanında sizin de müşterilerinizle iletişime geçmeniz büyük bir önem taşımaktadır çünkü hedef kitlenizdeki müşterileri iyi inceleyip takip etmeniz ve ihtiyaç duyduğu şeyler hakkında önerilerinizi sunmanız onların güvenini kazanma yolunda güzel bir adımdır. Sunacağınız önerilerin ücretsiz ve anlamlı olması konusunu da unutmamak gerek. Bu da müşterinizi harekete geçirip sizden bir teklif istemesini sağlayacaktır.

Markalaşma Yolunda Kaybolmayın!

Bulunduğunuz sektörde markalaşıp tanınmanın önemi yadsınamaz fakat birçok freelancer bu konuda büyük bir hata yaparak markalaşma yolunda gereğinden çok daha fazla emek harcayıp asıl yapması gereken işlere vakit ayırmayı unutuyor. Güzel bir web sitesi, mükemmel bir isim, mükemmel yazı tipleri ve renkler herkesin dikkatini çekebilecek şeyler olabilir ama burada unutulmaması gereken şey; günün sonunda akıllarda kalacak olanın sizin yaptığınız iş olduğudur.

@rawpixel

Bu konuda sizlere vereceğimiz tavsiye, asıl markanın siz olduğunu unutmamanız. Ne iş yaparsınız? Bu işi nasıl yaparsınız? Ne istediğini bilmeyen bir müşteriye vereceğiniz tavsiyeler nelerdir? Bir hata yaptığınızda bunu nasıl düzeltiyorsunuz? Yaptığınız işten ne kadar memnunlar? Bu sorularının cevabı marka kimliğinizin asıl kısmıdır. Markalaşma konusunda, renkler ve logolar kısmında boğulmadan işinizin sizleri yukarıya taşımasına izin vermelisiniz. İşinize yapacağınız yatırım, sizlere bunlardan çok daha hızlı geri dönüşler sağlayacaktır.

Sosyal Medyanın Tamamında Olmak Zorunda Değilsiniz!

Evet, yanlış duymadınız! İşinizde başarılı olmak için yeryüzündeki tüm sosyal medya mecralarında bulunmak zorunda değilsiniz. Sosyal medya mükemmel bir iletişim kanalı olabilir fakat her platform kendine has, farklı kurallara sahiptir.

@benchaccounting

Milyonlarca kullanıcının bulunduğu bu platformların hepsinde yüksek miktarda başarı elde etme gibi bir garantiniz yok, kendinize bir tanesini seçip burada başarılı olmayı denemeniz ilk aşamada çok daha verimli olabilir. Belirlediğiniz bu hedef kesinlikle takipçi sayısından ibaret olmamalı, hedefiniz sizlere geri dönüş sağlayan müşteriler veya alıcıların sayısı olmalıdır. Ardından bulunduğunuz platform sayısı hakkında ciddi anlamda düşünüp yeni platformlarda da benzer yolları izleyebilirsiniz.

Değerinizin Altında Fiyat Vermeyin!

Hizmetinizi veya ürününüzü hak ettiği değerin altında pazarlamayın! Söz konusu ne olursa olsun bu ilkenizden vazgeçmeyin. Vakit ayıracağınız bir işi değerinin altında yaptığınızı bildiğiniz sürece motivasyonunuz düşecektir ve mutlaka iş üzerinde bunun yansımaları görülecektir. Sizi önemsemeyen bir müşteri ile çalışmak sizi yoracaktır ve daha önce bahsettiğimiz gibi motivasyonunuzu dibe çekecektir.

stevepb

Müşterilerinizi seçerken akıllıca davranın, yaptığınız işe değer veren ve saygı duyan biriyle çalışmak iş hayatınız için oldukça olumlu olacaktır. Müşterinizle aranızda olan bu ilişki işinize hevesle sarılmanızı sağlarken işin sonunda iki tarafın da memnun bir şekilde yollarına devam etmesine olanak tanıyacaktır.

Kaliteden Asla Ödün Vermeyin!

Yaptığınızın işin kalitesinden ödün vermeniz o gün için kazançlı bir durum oluşturuyor olabilir fakat bunun, yukarıda bahsettiğimiz “markalaşma” kısmına büyük zararlar vereceğini unutmayın. Kaliteden ödün vermenizi isteyen müşterileriniz olabilir fakat kaliteden ödün vermek yerine müşterilerinizi kendileri için neyin en iyi olduğuna ikna etmelisiniz.

@rawpixel

En iyisini yapmanın sizin göreviniz olduğunu unutmayıp, müşterilerinize de bunu hatırlatabilirseniz müşterileriniz bu yolda ikna olmakta zorlanmayacaktır. Eğer müşterinizin bütçesi bu konuda çok kısıtlı ise yapacağınız işi küçültebilirsiniz fakat bu yolda kalitenizden asla ödün vermemeniz gerektiğini biliyor olmalısınız. Nitekim konu sadece para kazanmayla alakalı değil, burada söz konusu olan hem sizin hem de müşterilerinizin iyiliği ile alakalıdır. Sonuç olarak iyi bir pazarlama yapabilmeniz durumunda müşterilerinize büyük resmi gösterip onları ikna edebilirsiniz.

Unutmayın ki kaliteniz sizin imzanız olacak.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar