Fotoğrafçılıkta Diyafram

diyafram

Paylaşmayı unutmayın.

Fotoğrafçılıkta diyafram nedir?

Bir ışının geçiş alanını belirlemek için oluşturulmuş, daha net görüntü elde etmek için ayarlayabilen olan ışık geçirmeyen levhalara diyafram denir. Diyaframın iç kısmındaki yuvarlağın küçülüp büyüyerek aydınlığı ayarlayan bir mekanizması da bulunur. Yani, fotoğrafın çekilme anında lenste görülen açıklık da denebilir. Kısacası ayarlama yaptığınız diyafram değeri fotoğrafta olmasını istediğiniz ışık miktarıdır, diyaframı kısarsanız az ışık geçirir; açarsanız çok ışık geçirir.

Genel olarak diyafram değeri “f-stop”la belirtilir. Fotoğraf makinelerine takılan lenslerin de üzerinde mutlaka diyafram değerleri üzerilerine iliştirilmektedir.

diyafram nedir

@geralt

Diyafram değerleri nasıl ilerler?

Diyafram değerleri f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 gibi devam etmektedir. Bu değerler 1 f-stop değerini belirtir. Her bir f-stop değeri, fotoğraftaki ışığın bir önceki değerle çekilen fotoğrafa göre iki katına çıkacağını veya iki kat daha azalacağını belirtir.

Örneğin f/2.8 değeri ile değil de f/4 değeri ile fotoğraflama yaparsanız 1 stop daha düşük olacağından bunu telafi edebilmek için anlık değeri 1 stop daha düşürebilirsiniz.

diyafram değerleri nelerdir

@coyot

Diyaframın alan derinliğine etkisi nasıldır?

Diyaframın en fazla kullanıldığı alanlardan biri de alan derinliği elde etmektir. Diyaframın açılma oranı ile sığ bir alan derinliği kaydetme olasılığınız doğru orantılıdır. Aynı lensi kullanılarak farklı diyaframlarda çekilen fotoğraflarda kısık diyafram yani yüksek rakam kullanırsanız alan derinliği fazladır ve fotoğraftaki her nokta nettir.

 

Kaynak: https://www.nedir.com/diyafram

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar