“Finansal Yönetim”de Rotanızı Çizin!

finansal yönetim

Paylaşmayı unutmayın.

Finansal Yönetim Nedir?

Bir işletmenin, belirlenen finansal hedeflere ulaşabilmesi adına mali durumunun yönetilmesi işlemine verilen isim olan finansal yönetim, işletmenin ihtiyaç duyduğu dış kaynakların ve sermayenin belirlenip mevcut ihtiyaçların sağlanması, işletme ile ilgili fonların yine işletmeye fayda sağlayacak şekilde uygun varlıklara yatırılmasını hedefler.

Finansal Yönetimin Amacı Nedir?

Finansal yönetimin asıl amacı firmanın değerini maksimize etmektir. Firma değerinin maksimize olabilmesi için hisse değerinin yükselmesi en büyük koşuldur.

Bir firmanın değerini maksimum noktaya çıkartacak olan finansal yönetim politikaları ise şu şekilde olmalıdır:

  • Temettü Politikası: Buradaki ana konu işletmenin elde etmiş olduğu toplam kârın ne kadarının dağıtılıp ne kadarının işletme bünyesinde kalacağıdır.
  • Finansman Politikası: Sermaye maliyetini minimuma indirecek olan fon kaynaklarını saptayarak kredi- özkaynak bileşimine karar vermektir.
  • Yatırım Politikası: Burada en önemli nokta işletmenin kaynaklarını hangi varlığa yatıracağına karar vermesidir.
finansal yönetim

@edar

Finansal Yönetimin Genel Amaçları Nelerdir?

  1. Hisse senedi başına elde edilecek kârın en yüksek seviyeye çıkarılması
  2. İşletmenin mevcut piyasa değerinin en yüksek seviyeye çıkarılması
  3. Mevcut kârın en yüksek seviyeye çıkarılması

Finans Fonksiyonunu Etkileyen Etmenler Nelerdir?

  • Bazı sektörlerin öneminin diğer sektörlere oranla artış göstermesi
  • Haberleşme
  • Taşıma
  • Devletin mevcut ekonomi politikasında var olan değişimler
  • Rekabet
  • Enflasyon
  • Piyasaların gelişmesi
  • İşletmenin büyümesi
finansal yönetimin amaçları nelerdir

@PublicDomainPicrtures

Finans fonksiyonu geniş açıdan ele alındığında işletmeninin temel amaçlarına ulaşmasını sağlayan en önemli faktördür. Çağdaş işletmeciliğin gelişmesi ile birlikte finansal kaynakların yönetilmesi konusu çok daha önemli bir hale gelmiştir. Kaynaklarını sayısal alanda çok daha iyi kullanabilen işletmeler hızla büyüyüp gelişme gösterirken bu alanda geri planda kalan işletmeler ne yazık ki yerlerinde sayar hale gelmiş durumda. Kaynaklarını iyi ve akıllıca kullanan işletmeler ayakta kalmak ve ilerlemek adına büyük başarı sağlarken finansal kaynaklarını iyi kullanamayan işletmeler ne yazık ki ayakta kalamayarak zarar etme hatta kapanma ile karşı karşıya kalmaktadır.

Siz de işletmenizin bir adım öne geçerek ayakta kalmasını sağlamak istiyorsanız finansal yönetim alanında, tüm merak ettiğiniz soruların cevaplarını EY Türkiye sayfalarında bulabilirsiniz. Gündemi yakından takip ederek kendinize en doğru rotayı seçmeyi başarabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar