Fanta’dan Taze Sıkılmış Spiral Tasarım

@slr

Paylaşmayı unutmayın.

Fanta, nam-ı diğer babaannelerin, anneannelerin sarı kolası, kardeş marka Coca-Cola‘nın yeni kutu tasarımı karşısında kendi şişelerine farklı bir soluk getirmek için yeni bir tasarım ortaya koydu.

Karbondioksitli alkolsüz içecek şişelerinin içinde bir araba tekerleğinden fazla basınç olduğunu biliyor muydunuz? Şişe içindeki basıncın düzgün ayarlanamaması, şişe üzerindeki bölümlerin fazla şişmesine ve ambalajın tahrip olmasına sebep olabiliyor. Daha da kötüsü şişeyi açtığımızda küçük bazen de büyük kazalarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle şişe dizaynı oldukça ciddiye alınması gereken bir konu. Üstelik şişe ve kutu tasarımlarının tüketici algısında ne kadar önemli olduğunu  biliyoruz. Bu konudan Coca-Cola Yaza Hazır Görünüyor başlıklı yazımızda bahsetmiştik.

fanta yıllar

@pinterest

Bunu düşünecek olmuşlar ki, London ajans DrinkWorks’teki tasarımcılar, yeni bir spiral şişe yapma fikrini sunduklarında Fanta ve ana şirketi Coca-Cola bu fikri çok beğendiler. 2012’de sunulan tasarım fikri 5 yıl sonra raflardaki yerini aldı.

spiral tasarım şilşeler

@brandyuva

Bu süreyi almasının sebebini İngiltere’de Coca-Cola ambalajlama sorumlusu Gregory Bentley açıklıyor: Şişeyi böyle tasarlama süreci çok ama çok zorlayıcıydı. Ayrıca Bentley, milyonlar değerindeki şişeleme üretim bantlarının değişmesinin büyük bir maliyet getirdiğini ifade etti. Bu kararı verirken de aslında yeni şişeye geçeceklerini en baştan biliyor olduklarını belirtti. Asıl ve bir başka sorun bu yeni şişenin beğenilmeyeceğini düşünen çok sayıda insan olmasıydı.

Spiral Şişeler Her Yerde

Nihayetinde çalışmalar sonlandı. Şişe şu anda İngiltere, İtalya, Polonya, Malta, Sırbistan, Türkiye, Finlandiya ve Romanya’da satılıyor ve üretimi globalleştirmeyi planlıyor.

Üstelik Fanta, yeni şişe tasarımıyla, geçtiğimiz aylarda İtalya’nın prestijli ödüllerinden Prodotto dell’Anno’da “2017 Gazlı İçecek Kategorisi – Yılın Ürünü” ödülünü almaya da hak kazandı.

Böylece Fanta, markalar için tasarım değişiminin risk olduğunu ancak risk almadan da başarıya ulaşılamayacağını bizlere göstermiş oldu.

Belki marka adına bir risk alındı fakat bu riskin fırsata dönüştürülmesi de başarılmış oldu.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar