Eski Reklam Posterleri Gif İle Hayat Buluyor

nostaljik reklam gif

Paylaşmayı unutmayın.

Bir multimedya sanatçısı 2012 yılında, Malaga’daki Picasso Müzesi’nde “Carteles Europeos 1888-1938” (Avrupa Posterleri) adlı bir müze sergisine gitti. Bu sergide, reklamın yüksek sanatla derinden bağlantılı olduğu bir dönemin, muhteşem portrelerini görme şansı buldu. (Touluse Lautrec ya da Alphonse Mucha gibi bazı ünlü ressamlar bile reklamcıydı.)

Günümüzde de reklam ve sanat, tasarımın bağları ile birbirine kenetlenmiş durumda. Bu kenetlenme 20. yüzyılın başlarında oluşmaya başlayan bir bağın meyvesi. Günümüzde gif görüntüleri ve kısa animasyonlar/ hareketli grafikler, internetin en büyük bilgi kaynağı durumunda ve bunlar, bir fikri (veya bir ürünü satmak) paylaşmak isteyen kişiler için en iyi seçim olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu nedenle bu görüntülere yeni bir estetik anlam kazandırmak, bu animasyonlarda yer alan uzun süredir unutulmuş ürünler ve yaşam tarzları için ikinci bir yaşam şansı oluyor.

Bu animasyonlu gifler sanatçının müze keşfinin ürünüdür, beğeneceğinizi umuyoruz!

1 – Aladár Richter Jr. – Budapesti Gázkoksz

Arjantin ordusunun dijital animatörü Leandro Nicolsi, eski yapımlara yeni bir nefes vererek onları harekete geçirmeye karar verdi.

2 – Cassandre – Ernst

Nicolsi bu durumu, “Resim ya da fotoğrafın bir analiz zamanı, gerçek bir hareketi olmayan statik bir vizyonu var (onu uyandırmak mümkün ama varoluşuyla gerçekten oynayarak değil), diğer yandan bir video ya da filmin hareketi var, fakat aynı zamanda gözlemlendiğinde, dikkat dağınıklığı veya dikkat eksikliği nedeniyle gerekli ayrıntılar kaybolabilir. Yazar için önemli olabilecek anlar göz ardı edilmiştir.” diye açıklıyor.

3 – Endre Vándor – Tungsram

Nicolsi, “Sınırlı bir hareket içindeki görüntüyü sunan gif, iki dil arasındaki mükemmel karışımdır. Bu, izleyicinin estetik bir şekilde tükenene dek gözlemlemesine imkan verdiği gibi hayal edilemeyen konuşma ve kavram çeşitliliğinde yer alan kaynakları da ekonomiye kazandırma kapasitesine sahiptir.” şeklinde ekliyor.

4 – Imre Lányi – Pesti Napló

Nicolsi gifleri tercih etmesini şöyle açıklıyor: “Gif, beni çok fazla ilgilendiren bir formattı: Kısa, öz ve hipnotik. Gif, izleyiciyi derinlemesine analiz etmek için zamana ihtiyaç duyduğu sonsuz bir döngüde tutulabilir ancak burada ne kadar zaman geçireceğine karar veren kişi izleyicinin kendisi. Bu kez, gözlemleyebileceği her şeyi yakalaması için gereken süre sınırsız. Ayrıca gif, web üzerinde yayınlanması neredeyse otomatik olacak derecede kolay olan hafif bir format avantajına sahip.”

5 – Otto Baumberger – Motor Comptoir

Sanatçı, görüntüleri minimal olmayan bir teknikle tanıdık gelen, eğlenceli dizilerle ve hareketlerin keskinliği ile reklamları yeniden yaşatmayı başarıyor ve çalışmalarını keyifli bir deneyim haline getiriyor.

6 – Róbert Berény – Modiano

Tüm bunlardan sonra belirtmeliyiz ki birçoğumuz reklamların ne olduğunu bilemesek de izlemekten kendimizi alamıyoruz.

7 – Sándor Bortnyik – Újság

Geçmişe özlemin arttığı ve vintage ya da retro tasarımların yeniden trend haline geldiği günümüzde bu çalışmalar gerçekten de göz dolduruyor.

8 – Aldo Mazza – Corse a S. Sirio

Nostaljik reklamları, daha doğru bir ifadeyse nostaljik olan her şeyi seviyoruz ve bu tip şeyler yaratıcılıkla harmanlanınca çok keyif alıyoruz. Umarız sizler de keyif almışsınızdır!

Kaynak 1 Kaynak 2

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar