Nokia’nın Yeni 3310 Hamlesi ile Amaçları Nelerdir?

Paylaşmayı unutmayın.

Nokia 3310 deyince herkesin yüzü güler, herkes hatırlar bu modeli. Çünkü çıktığı zamanlarda bu model inanılmaz bir etki yaratmıştı. 2000 yılındaki satışı 126 milyon olan bir cep telefonundan bahsediyoruz. Şarj ömrüyle, yılan oyunuyla oldukça bahsedildi kendisinden. Aradan 17 yıl geçmesine rağmen hala biliniyor.

Peki, Nokia bu başarıyı nasıl yakaladı? 

Finlandiya kökenli şirketin geçmişi çok eskilere dayanıyor ancak ilk cep telefonunu 1987 yılında ve o meşhur cep telefonunu da  2000 yılında piyasaya sürdü: 3310. O zamanlar telefon piyasasında rakip tanımayan Nokia şirketi ilkler konusunda başrolde görülmektedir. Örneğin; 3310, internetin ilk hizmetlerinden olan WAP içeren bir cep telefonudur. Kullanım kolaylığı ve piyasada fazla sayıda rakip olmaması da geçmiş başarısının nedenlerinden sadece bazıları.

Bu başarının yanı sıra Nokia’nın telefonlar açılırken gördüğümüz jeneriği ve sloganı insanı duygusal olarak markaya bağlayabilecek bir etkiye sahip. Reklam ve pazarlama anlamında en başarılı işlerden bir tanesi. Sade ve anlamlı. İnsanları, 2000 yılında bir cep telefonu aracılığıyla iletişime geçirebileceklerini düşünmeleri ve ürünün kullanılmasını sağlayabilmeleri azımsanamayacak kadar büyük bir başarıdır.

Ne oldu da şu an kimse Nokia telefon kullanmıyor? Bu kadar başarılı bir marka neden piyasadan silindi?

Sebepleri arasında beklenmedik hızla artan teknoloji ve artan rekabet koşulları bulunmaktadır. Öyle ki önce dokunmatik telefonların; daha sonra da android ve ios işletim sistemli cihazların geliştirilmesi ve kullanımlarının yaygınlaşması Nokia’nın piyasada tutunamamasıyla sonuçlandı. Rekabet etmek için Lumia android modeli geliştirildi ve 2013 yılında Microsoft Nokia şirketini satın alarak Lumia telefonlarının işletim sistemini Microsoft olarak belirledi. Ancak müşteriler android ve ios işletim sistemlerine sahip diğer markalardaki olağanüstü gelişimleri görünce emektar marka Nokia’yı ihtiyaçları veya zevkleri doğrultusunda terk ettiler. Nokia, bulunduğu duruma bu şekilde geldi.

Peki 3310 hamlesiyle Nokia’nın amacı nedir?

Bu noktadan sonra Nokia’nın yeni tanıttığı 3310 modeliyle amacı, tabii ki iPhone, Samsung, LG gibi markalarla rekabet etmek olamaz. Telefonların teknik özelliklerini karşılaştırdığımızda bunu net bir şekilde görebiliriz. Nokia’nın 3310’u piyasaya sürmesindeki asıl amaç; müşterileriyle aralarındaki zedelenen bağı yenilemek, eskiye duyulan özlemi daha modern ama aynı kalıp bir model ile gidermek ve müşterileri tekrar zamanının rakipsiz markasına çekmek olabilir. Bu sayede marka, gelecekte tasarlayacağı telefonlar için ön bir tüketici araştırması yapmış oluyor.

Yeni tanıtılan ve bildiğimiz yılan oyununu da içinde barındıran Nokia 3310’un satış fiyatı ise 49 €(Euro) olarak belirlendi.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar