Doğru Bir Sosyal Medya Stratejisi Oluşturmak

sosyal medya

Paylaşmayı unutmayın.

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak etkili bir sosyal medya stratejisi hazırlamak gerçekten zorlu bir süreç olabilir. Bu zorlu süreçte stratejilerinizi oluşturmak için hedeflerinizi belirlemeniz ve sistematik bir bakış açısı ile ilerlemeniz faydalı olacaktır. Sosyal medya hedeflerinizin genel kurum hedeflerinizle ve kurumun değerleri ile nasıl uyumlu hale getirildiğinden emin olmak gereklidir. Potansiyel olarak odaklanabileceğiniz birtakım ana hedefler bulunmaktadır. Bu ana hedefleri şöyle sıralayabiliriz:

  • İçerik
  • Aboneler
  • Trafik
  • Bütçe

Peki bu hedef ve stratejileri belirlemek için hangi adımları takip etmeliyiz? 

1. Aylık Hedefler

Aylık hedeflerinize yönelik bir içerik paylaştığınızda bir stratejiniz ve onun arkasında bir planınız olur. Bu tüm başarılı sosyal medya stratejilerinin başlangıcı sayılabilmektedir.

aylık hedefler oluşturmak

@15299

Örnek olarak;

  • 1000 yeni abone/takipçi
  • Yeni bir ürün planlamak
  • 200 kadar web semineri kaydı

gibi aylık hedeflerinizi liste haline getirebilirsiniz. Bunu ölçümlemek için ise içeriklerin trafik kayıtlarına bakmanız yeterli olacaktır. Örneğin; belirlediğiniz ayda hedefiniz daha çok takipçi kazanmak ise ürününüzün veya hizmetinizin tekliflerini, indirimlerini içeren bir blog çalışmasını yürütebilirsiniz.

2. İçerik Paylaşımı

Aylık hedeflerinizi belirleyip emin olduktan sonra bunları destekleyen içerikler paylaşma zamanı gelmiş demektir. İçeriklerin üretimi için öncelikle “Kurumun hedeflerine ve değerlerine uygun mu?” sorusunun sorulması gereklidir.

@mmiagency

Bundan sonra paylaşacağınız içerik türünün ne olacağına karar vermelisiniz. İçerik türü ne olursa olsun, ürününüzün veya hizmetinizin hedef kitlesine uygun olması son derece önem teşkil etmektedir. Örneğin bir kozmetik markası içerik üretirken Twitter’da bir erkeği manken olarak kullanıp görsel bir içerik paylaşsaydı? Evet, bu çok yanlış bir hareket olurdu. Hedef kitleye uygun içerikler belirlemek için firmanızın pazar araştırması verilerinden faydalanabilirsiniz.

3. Kendi İçeriğinizi Üretmek

Kendi içeriğinizi üretmek ve paylaşmak özgün bir stratejinizin olduğunu gösterir. Oluşturduğunuz blog gönderileri, ipuçları, promosyonlar, ürünler, alıntılar gibi içerikleri kendiniz üretebilirsiniz.

içerik oluşturmak

@rawpixel

Buna yaklaşmanın en iyi yolu, her zaman bir içerik parçasını yeni bir şeye dönüştürebileceğinizi düşünmektir. Bu şekilde paylaşılacak birden çok görseliniz olur ve elinizde dönüşümlü olarak kullanabileceğiniz büyük bir içerik kütüphanesi oluşturursunuz. Yani her bir ürün/hizmet için bir gönderi yayınladığınız zaman, bunun için birkaç içerik oluşturduğunuzu söylemenin süslü bir yolu olan bir dizi varlık oluşturmuş olursunuz.

Kendi içeriklerinizi üretmek için yaratıcı bir bakış açısına sahip olmak ve sürekli olarak güncel yaşamı takip etmek büyük bir artı sağlayacaktır.

4. İçerik Takvimi

Dijitalleşmenin öneminin farkındaysanız içeriklerinizin takvimini oluşturmak ve zamanlamak için de bir bütçe ayırmalısınız. İçerikleriniz için belli bir takvim düzeni yapmak ve onları zamanlamak için kullanacağınız bu araçlar ile işlerin daha kolaylaşacağı ve hız kazanacağı yadsınamaz bir gerçektir. Örneğin özel bir tarihte paylaşacağınız gönderiniz var ise içeriği oluşturup zamanlamak size vakit kazandırabilir.

@TheSweetSetup

Bu düzen için kullanabileceğiniz programlar:

Buffer (Twitter için): Buffer’da 10-15 tane tweetl hazırlayıp özel tarihlere bölüştürüp zamanlayabilirsiniz.

Smartqueue (Twitter, Facebook ve Linkedin için): Arayüzü muazzam ve kullanışlıdır. 3 hesabı birden kontrol ederek takvimle kolay bir içerik düzeneği hazırlamayı kolaylaştırmaktadır.

Planoly (Instagram için): Eğer bütün resimlerinizin standardının aynı kalmasını istiyorsanız, Planoly ile tasarımları Photoshop’tan ayarlayabilir, doğrudan masa üstüne planlayıp mobil yoldan paylaşabilirsiniz.

Tailwind (Pinterest için): Kullanımı çok basit olan bu uygulama, planlanmış bir sürü pini kontrol panelinize sunar ve yaratıcılığınızı ortaya çıkartmak için birebirdir. Eğer görselliğe önem veriyorsanız mutlaka Pinterest için Tailwind’i kullanmalısınız.

5. Kitleniz ile İletişim Sağlamak

Her gün kitleniz ile iletişim kurabilmek önemlidir. Başka kişilerin gönderilerine, yorumlarına, paylaşımlarına cevap vermek sizin aktif bir kullanıcı olduğunuz anlamına gelmektedir.

hedef kitle ile doğru iletişim

@rawpixel

Günde 10-15 dakika kadar bu gibi etkileşimlere zaman ayırabilir ve böylelikle kitlenizin sizi unutmasına izin vermemiş olursunuz. Sosyal medya dilinizin kitleye hitap etme şekli biraz sıcak olmalıdır, robotik bir dil kullanımı karşıdaki kişiye sıkıcı gelebilmektedir.

6. Ne Tür İçerikler Paylaşılabilir?

En iyi sosyal medya planlarından birisi de her platform için doğru içerik üretmektir. Örnek olarak Facebook ve YouTube video için biçilmiş kaftandır. Hızlı ipuçları ve ve ilham verici alıntıların Twitter, Instagram ve Facebook için kullanılması elverişli olmaktadır.

@unizin

Pinterest ve Instagram görsel tabanlı platformlardır. Göze çarpan, yaratıcılık içeren ve dikkat çeken grafikler üretmeye odaklanmanız gereklidir. İnsanlar ilham verici teklifleri, hızlı ipuçlarını ve videoları sever. Bu nedenle, her ayın başında bir veya iki gün geçirmek için grafikler ve hızlı ipucu videoları oluşturmak faydalı olabilir. Bunu yaparsanız blog gönderilerini yazarken geri kalsanız bile her zaman paylaşılacak içerikleriniz olur.

7. Paylaşım için En Uygun Zamanlar

Gönderi paylaşım zamanları etkileşimi arttırmak ve takipçileri çekmek için önemli bir stratejidir. Bu stratejide de her platform için farklı zamanda içerik paylaşılması gereklidir. Hangi zaman dilimini kullanacağınıza dair analizleri izlemeli ve bunun sonucunda paylaşım yapmalısınız. Birtakım belirli saatler olmasına rağmen bunu sosyal medya pazarlamanıza uygun hale getirmek sizin elinizdedir ve bu gereklidir.

sosyal medya uygun paylaşım zamanları

@Alexas_Fotos

Bu saatler:

  • Facebook: Hafta içi 12:00 ve 15:00 – Hafta sonu 12:00 ve 13:00
  • Twitter: Hafta içi 10:00 ve 15:00 Hafta sonu 18:00 ve 19:00
  • Instagram: Hafta iç 12:00 ve 15:00 Hafta sonu 20:00 ve 22:00
  • Pinterest: 12:00 ve 17:00
  • Linkedin: 15:00 ve 19:00

Not: Unutmamalısınız ki bu saat aralıkları genel kullanım sonucu çıkartılmıştır. Her platformunuz için analizleri takip edip yukarıdaki saat aralıklarına göre bir zaman planı oluşturmalısınız. 

8. Ne Sıklıkla Paylaşım Yapılmalıdır?

Bu stratejide de her platforma farklı olarak bir plan geliştirilmesi gereklidir. Örnek olarak Instagram’da günde 2 paylaşımdan fazlasının kitlenizin sıkılmasına yol açması işten bile değildir.

@steemkar

  • Facebook: Günde maksimum 3 paylaşım
  • Twitter: Günde maksimum 3 paylaşım
  • Instagram: Günde maksimum 2 paylaşım
  • Pinterest: Günde maksimum 10 paylaşım
  • Linkedin: Günde maksimum 3 paylaşım

Genel olarak toparlarsak; tutarlılık, sosyal medyada sonuçlar elde etmenin anahtarıdır. Her gün platformlarda görünmeniz gereklidir. Bu sayede sosyal medya hesaplarınızı geliştirebilirsiniz. Sosyal medyada elde etmek istedikleriniz için her ay bir sosyal medya pazarlama planı oluşturmak faydalı olacaktır. Giderek dijitalleşen dünyamızda sosyal medya stratejileri ile platformlarınızı geliştirebilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar