Dışarıda Yemek Yerken Dikkat Ediyor Muyuz?

Paylaşmayı unutmayın.

Dışarıda yemek yeme kültürü… Hepimiz dışarıda yemeğe çıkıyoruz. Gerek havalı bir restoranda sevgilinizle ilk randevu olsun gerekse tüm ailenin toplandığı geniş bir aile yemeği. Dışarıda yemek yemek bir ülkenin değil, tüm dünyanın bir kültürü. Peki, biz bu kültürü deneyimlerken ne kadar medeniyiz? Başka bir ifadeyle kaçımız restorana gittiğinde nasıl davranması gerektiğini biliyor? Tabii ki çatalın tabaktan kaç santimetre uzakta olması gerektiğinden bahsetmiyoruz. Sadece birkaç ufak tüyoyla daha medeni bir yemeğe davet ediyoruz sizi.

Kendi menünüzü kendiniz yaratmayın.

dışarıda yemek yemek kuralları

@stokpic

Bir restorana gittiğinde önünüze gelen menüden yemek seçin. Tabii ki etinizin ne kadar pişirileceğine veya makarnanızın sosunun ne olacağına siz karar vereceksiniz. Ama mutfakta olmayan malzemelerden yemek seçmeye çalışırsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Restoranın menüsüne güvenin, kendi menünüzü kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz.

Restoranda pazarlık yapmayın. (Lütfen)

restoran etiği

@bogitw

Bir restorana gitmeden önce menüsüne bakıp fiyatlar konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer bütçenizi aşan bir restoransa oraya gidip garsonla 1 porsiyon bonfilenin fiyatı üstünden tartışmaya girmek sadece sizi basit gösterecektir. Restoranı gereksiz pahalı buluyorsanız bunu restorandan çıktıktan sonra çeşitli eleştiri sayfalarına yazmanız yeterli olacaktır. Unutmayın orası bir restoran, pazar yeri değil!

Tek başınıza gidip 5-6 kişilik masaları işgal etmeyin.

restoranda dikkat edilmesi gerekenler

@Pexels

Tabii ki restoranda istediğiniz yere oturmakta özgürsünüz. Fakat sadece hoşunuza gittiği için yoğun bir günde büyük bir masayı tek başınıza kapatmanız biraz görgüsüzlük olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için çoğu restoranda bir görevli vardır. Bırakın o kişi görevini yapsın, istediğiniz yere koşarak oturmayın.

Tek porsiyon bir yemeği bölüşmeyin.

restoran

@rawpixel

Evet restorana ilk defa gidiyor olabilir ve birçok lezzeti aynı anda tatmak istiyor olabilirsiniz. Ortaya söylemek yerine ayrı yemekler söyleyerek birbirinizin tabaklarından tatlarına bakmak daha uygun bir davranış olabilir. Tabii ki patates kızartması veya salata gibi ortak yenilebilecek yemeklerden bahsetmiyoruz. Ama ortaya tek kuzu şiş söyleyip 3 kişi yemek biraz ucuz kaçabilir.

Lütfen garsonlara düzgün davranın.

garsonlar ile iletişim

@3dman_eu

Garsonları arkadaşınızmış gibi çağırmak çok iyi bir fikir değil. “şşt, aloo, birader, koçum, kardeşim” tarzında kelimeler mekanda hoş durmayacağı gibi sizi de küçük gösterir. Hem azıcık kibarlık ve empati sizi öldürmez. Yemeğinizi getiren garsona “Bırak işini yapsın” gibi cümleler kurmak yerine sadece teşekkür ederseniz hem saatlerdir çalışan bir insanı mutlu eder hem de daha medeni görünebilirsiniz.

Yemeğinizi geri gönderin, ama bir sebebiniz olsun.

yemeği reddetme

@Free-Photos

Çoğu insan yemeği geri göndermenin bir gurme özelliği olduğunu düşünür. “Domatesler fazla büyük” veya “Tavuklar Jülyen doğranmamış” gibi sebeplerle yemeğinizi geri göndermeyin. Eğer özel bir isteğiniz varsa bunu garsona sipariş verirken söylerseniz iki taraf içinde en kolay yolu seçmiş olursunuz. Hele ilk defa denediğiniz bir yemeği beğenmeyip geri göndermek şefe yapılmış bir hakaretten başka bir şey değildir. Eğer siz bu riski aldıysanız ve beğenmediyseniz bunda şefin yapabileceği pek bir şey yok.

Bahşiş vermeyi öğrenin.

bahşiş bırakma kültürü

@chatelaine

Bahşiş vermek kültürden kültüre değişebilen bir konu. Örneğin ABD ve Kanada’da maaşlar düşük olduğu için restoranlarda %15-20 arası bahşiş bırakmak makulken Japonya’da bahşiş hakaret olarak algılanıyor. Türkiye’de ise bahşiş, gittiğiniz restorana göre değişiklik gösterirken genelde %10 bahşiş yeterli görülüyor. Gittiğiniz ülkeye veya restorana dikkat ederek bahşiş bırakın. Tabii ki servisten memnunsanız!

Uzun lafın kısası bunlar sadece dikkate alabileceğiniz birkaç ufak tavsiye. Sonuçta dışarıda yemeğe gitmekteki amaç sadece karın doyurmak değil, aynı zamanda güzel vakit de geçirmek. Bu yüzden azıcık kibar olmakta ve birkaç etik kuralı bilmekte fayda var. Bundan sonraki yemeklerinizde bu ufak tüyoları uygulamanız dileğiyle…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar