Dijital Dünyanın Olağanüstü Büyümesi, İşte Rakamlar!

Paylaşmayı unutmayın.

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler etkisini dijital dünyada da gösteriyor. Değişen dinamikleri daha net görebilmek adına bu yazımızda We Are Social ve Hootsuite’nın yayınladığı Digital in 2017 Global Overview raporundan bazı istatistikler paylaşacağız.

Bu rapora göre dünya nüfusunun yarısından fazlası internet kullanıyor.

Teknoloji adına hızla büyüme gösteren diğer gelişmeler ise şöyle;

  • Dünya nüfusunun yarısından fazlası akıllı telefon kullanıyor
  • Dünya nüfusunun neredeyse 2/3’ünü cep telefonu sahibi
  • Dünya nüfusunun yarısından fazlası interneti cep telefonlarından kullanıyor
  • Dünyadaki her 5 kişiden 1’i son 30 gün içerisinde internetten alışveriş yapmış
Genel Bakış

Dijital dünya 2016’da olağanüstü bir büyüme gösterdi. Bu büyümeyi ispat eden bazı göstergeler şunlardır;

2017’de dünya çapında;

  • 3.77 milyar internet kullanıcısı (şehirli nüfusun %50’si)
  • 2.80 milyar sosyal medya kullanıcısı (nüfusun %37’si)
  • 4.92 milyar mobil kullanıcı ( nüfusun %66’sı)
  • 2.56 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı (nüfusun %34’ü)
  • 1.61 milyar e-ticaret kullanıcısı (nüfusun %22’si)
2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

2015 sonundaki göstergelerden hareketle 2016’da dijital mecrada büyük bir gelişmeye yaşanacağı öngörülebiliyordu. Bugün global internet kullanıcılarının dünya nüfusunun %50’sini oluşturması ise bize büyüme hızlarının geçmiş 12 ayda ne derece hızlı olduğunu gösteriyor.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

  • İnternet kullanıcı sayısı 2016’da 2015’e kıyasla %10 büyüdü (354 milyon)
  • Aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 2016’da 2015’e kıyasla %21 büyüdü (482 milyon)
  • Geçtiğimiz 12 ayda tekil mobil kullanıcı sayısı %5 arttı (222 milyon)
  • Mobil sosyal medya kullanıcı sayısı 2016’da %30 arttı (581 milyon)
İnternet Kullanımı

Yazının başında da belirttiğimiz gibi dünya nüfusunun yarısından fazlası internet kullanıyor.

Bunun da ötesinde, internet kullanımındaki artış dünya çapında hızlanarak devam ediyor ve dünyadaki internet kullanıcılarının %90’ından fazlası bunun için mobil cihazını kullanıyor.

Bir diğer taraftan bu çok yüksek oran ve sayılara rağmen internete erişim olanağı dünya çapında hala çok dengesiz bir dağılıma sahip.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Kuzey Kore’de internet kullanımı hala çok kısıtlı olduğu için orayı dışarıda tutarak konuşmak gerekirse, internet penetrasyonunun en düşük olduğu ülkeler Afrika’da yer almakta. Bir diğer taraftan, internet penetrasyon oranı Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, İzlanda ve Norveç gibi ülkelerde %100’lere yaklaşıyor.

Türkiye’de ise bu oran %60’larda. Yani 79 milyon nüfusun yaklaşık 48 milyonu aktif olarak internet kullanıyor.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Erişim Hızlarına Bakacak Olursak;

Erişim hızından bahsetmek gerekirse artık bilgiye ulaşmak dünya çapında çok hızlı ve çok kolay bir süreç. Fakat yine de Hindistan gibi ülkeler hala hem sabit hem mobil ağlarda çok yavaş internet bağlantıları sorunu ile karşı karşıya. Türkiye ise sabit internet bağlantı hızı sıralamasında dünya ortalamasının altında kalıyor. (grafikte 6.7 olarak görünüyor.)

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Gelişen ülkelerdeki mobil internet bağlantı hızlarında yaşanan gelişmeler ise iyi haber olarak değerlendirilebilir. Türkiye bu sıralamada ilk 10’un içerisinde yer almakta.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

İnternette en çok zaman geçirilen ülkelerin ortalaması 8 saat olmakta birlikte Türkiye’de insanlar günde yaklaşık 4 saat bilgisayarlarından, 3 saat de mobil cihazlarından internete erişim sağlıyor. Burada dikkat çeken detay ise bu listede ilk 9’a giren ülkelerin, ilgili ekonomik gösterge sıralamalarında en sonlarda yer almaları.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Mobil internet bağlantı ve akıllı telefonlara erişim hızındaki artışın bir kombinasyonu olarak bir diğer gerçek ortaya çıkıyor: web sitelerinin yarısından fazlası mobil cihazlara uygun şekilde hizmet veriyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre internet trafiğinin %30’u mobil cihazlardan geliyor ve bu artışın büyük bir kısmı dünyanın gelişen ekonomileri sayesinde oluyor.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

  • İnternete dizüstü veya masaüstü bilgisayardan bağlanma oranında bu sene %45 artış yaşandı. Fakat bu oran geçen yılın aynı döneminde yaşanan artıştan %20 daha az.
  • İnternete mobil cihazlardan bağlanma oranında ise bu sene %50 artış yaşandı. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yaşanan artıştan %30 daha fazla. Bu da bize, insanların internete daha kolay ve daha hızlı bir şekilde ulaşmak istediklerini gösteriyor.

Mobil uyumlu web siteleri oranlarını gördüğümüz aşağıdaki sıralamada Türkiye %61’lik bir oranla 6. Sırada yer alıyor. Bu da bize Türkiye’de 100 tane web sitesinden 61 tanesinin mobil cihazlara uyumlu bir şekilde çalıştığını gösteriyor.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya kullanımı 2016’da özellikle Facebook paylaşımlarının dikkate değer bir şekilde fazlalaşmasıyla (ki Facebook geçtiğimiz 10 yılda zaten en popüler sosyal platform idi) %20’den fazla artış gösterdi.

Dünya çapında %91’inden fazlası mobil cihazlardan olmak üzere yaklaşık 2.8 milyar insan ayda en az bir kez sosyal medya kullanıyor.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Sosyal medya kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yarım milyar (482 milyon) yeni kullanıcı ile %21 arttı. Bu büyümenin yarısından fazlası ise; Çin’de +134 milyon,  Hindistan’da +55 milyon, Endonezya’da +27 milyon, Amerika’da +22 milyon ve Brezilya’da +19 milyon ile 5 ülkeden geliyor. Türkiye’de ise sosyal medya kullananların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %14 artmış durumda.

2017'nin Dijital Dünyasında Değişen Dinamikler

@wearesocial

Günlük sosyal medya kullanımına harcanan zamana bakarsak; Filipinler listenin başında yer alırken onu Brezilya takip ediyor. Türkiye’de ise bir kişinin günlük ortalama 3 saat’ini sosyal medyada geçirdiğini görüyoruz.

dijital dünya

@wearesocial

En çok kullanılan sosyal medya platformlarına bakarsak yaklaşık 2 milyar kullanıcı ile Facebook bu listenin başında yer alıyor. 1 milyar kişi; Facebook, Messenger ve Whatsapp uygulamalarının üçünü de kullanıyor. Sosyal ağ platformu olarak YouTube da 1 milyar kullanıcı sayısı ile listede yer alıyor.

dijital

@wearesocial

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerin etkisi ile dijital dünyada da dinamikler hızla değişiyor. Çağımızda hız, nitelikli bilgi ve inovasyon büyük önem taşımakta. Başarının sırrı ise bu değişen dinamiklere hızla adapte olup doğru ve etkili iletişim araçları ile hedef kitleye ulaşabilmekten geçiyor.

Bu yeni dünyayı çok iyi bir şekilde tanıyıp kavrayan büyük şirketler, markalar ve girişimler, en doğru stratejiler ile başarıyı yakalayabilirler.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar