Daha Güçlü ve Daha Uzun Süreli Bir Hafıza Mümkün!

hafıza ve beyin egzersizleri

Paylaşmayı unutmayın.

Albert Camus, “Hatırlamak için yavaşlar, unutmak için hızlanırız.” diyor bir sözünde. Yaşamın çağımızda ulaştığı hız düşünülürse biraz unutkan olmak hepimiz için sıradan bir durum aslında. Bazen arabanın anahtarlarını nereye koyduğumuzu, bazen önemli bir dosyanın yerini, bazen de isimleri siliveririz zihnimizden. Bunu elbette isteyerek ve kasıtlı yapmayız ancak zaman geçip anılar çoğaldıkça en yakın ve basit kayıtlar uçuverir hafızamızdan.

Uzmanlar geçen yıllara rağmen belleğimizi  taze ve canlı tutmak için birçok önlem ve egzersiz öneriyorlar. Biz de sizler için işe yarayacağını umduğumuz birkaç tanesini derledik.

Kullanmadığınız Elinizi Devreye Sokun

@HNDPTESBC

Eğer sağlaksanız o zaman hemen şimdi otomatiğe bağladığınız işlerinizden bir kısmını sol elinizle yapmaya başlayın. Normalde kullanmadığınız elinizi gün içerisinde birkaç kez de olsa yemek, yazmak ya da bazı şeyleri tutmak için kullanmak beyninizdeki atıl nöronları devreye sokmakta ve beyninizin inaktif bölümünü hayata sunmaktadır.

Günlük İşlerinizi Gözleriniz Kapalıyken Yapmaya Çalışın

@Pezibear

Gün içerisinde üzerinde hiç düşünmeden yaptığınız kaç tane iş var, hiç saydınız mı? Ya da her gün indiğiniz merdivenlerin basamakları kaç adet biliyor musunuz? Elbette bu sorulara yanıt vermek çok güç çünkü çoğumuz gün içerisinde yaptığımız işlerin hemen hemen hepsini otomatik pilottayken yapıyoruz. İşte tam da bu nedenle uzmanlar, bir odadan diğerine gitmek, duş almak vb. gibi aktivitelerin bir kısmını gözlerimiz kapalıyken yapmamızı öneriyor. Çünkü gözlerimiz kapalıyken dokunduğumuz cisimleri çözmeye çalışan beynimizde hücreler arası oluşan elektrik akımı karanlıkta kalan pek çok bölgeyi hayata geçirirken hafıza kapasitemizi de güçlendiriyor.

Gün İçi Rutininizi Biraz Karıştırın

@12019

Neredeyse uyandığımız andan itibaren yapacaklarımızın dakikası dakikasına belirli olduğu bir program içerisinde yaşarız. Ancak zihni açmanın ve hafızayı güçlendirmenin yolu, yeniliklerden ve farklı alışkanlıklardan geçiyor. Beyninizi yeni rutinlerle ve programlarla aktif tutabilirsiniz. Bunlar çok da radikal değişiklikler olmak zorunda değil elbette. Örneğin, sabah haberleri yerine çizgi film izleyebilir, her zamankinin aksine kahvaltıdan sonra giyinebilir ya da koşu parkurunuzu değiştirebilirsiniz.

Farklı Bakış Açısı Dedikleri

@composita

Yıllarca her şeye olması gereken açıdan baktınız ve değişen pek de bir şey olmadı. Peki, çocukların dünyayı tepetaklak izleme hevesi sizce neden, hiç düşündünüz mü? Ya da çevredeki her şeyi farklı bir renge boyama istekleri. Onların yaşam alanlarını değiştirme coşkusu hayranlık uyandırdığı kadar beyin sağlığımız için de oldukça gerekli. Siz de masanızdaki fotoyu ters koyarak, takvimin yerini değiştirerek ya da kol saatinizi baş aşağı takarak zihninizin bu tersliği yorumlamasına izin verip gelişmesine destek olabilirsiniz.

Bozuk Paralarla Oynayın

@image4you

Hiç Braille alfabesiyle yazılış bir şey gördünüz mü? Görme engellilerin okumasına yardımcıdır ve görme sorunu olmayanlar tarafından algılanamaz. Ancak dokunarak böyle bir sorunu olan kişilerin nasıl okuduklarını çözebilirsiniz. Dokunurlar ve kabartma harfleri hissetmeye çalışırlar. Bu sayede okuma işlemine gözlerinin yanı sıra beyinlerini de katmış olurlar. Buradan yola çıkarak bir bardağa bozuk para koyup aracınızın bardaklığına yerleştirin. Ve kırmızı ışıklarda beklerken içinden bir adet alıp tahmin etmeye çalışın. Bu zihniniz için ciddi bir ateşleyici olacaktır.

Farklı Tatlar Deneyin

farklı tatlar denemek

@pixabay

Eğer hep aynı yemeği söyleyen ya da dışarı çıktığında hep aynı yiyeceği seçenlerdenseniz bir değişiklik yapmanın zamanı geldi demektir. Yeni bir yemek denemek, beyninize koklayarak ve ne olduğunu anlamaya çalışarak kendini geliştirme şansı verir. Burun reseptörleriniz devreye girerek koklama yoluyla beyninize yeni his ve algılama fırsatları verir. Farklı baharatlar ve içeriklerle evinizdeki yemeklerde de bu fırsattan yararlanabilirsiniz.

Yüksek Sesle Okuyun

@Pexels

Yüksek sesle okumak her zaman mümkün olmaz ama olabildiğince mutlaka denenmelidir. Bu şekilde okuyacağınız bölümü okumak normalden daha uzun sürebilir ancak kesinlikle buna değecektir. Çünkü yüksek sesle okuma yaptığınızda beyninizdeki üç farklı alan birden devreye girer. Sesli kitap dinlemek de benzer etkiler yapar ve beynimizin birçok  devresi birlikte çalışır.

Ezberleme Metotları

@quinntheislander

Bazı uzun listeleri ve sıralı bilgileri ezberleyebilmek için söz konusu kelimeleri hatırlatacak başka yardımcı kelimelerle eşleştiririz. Örnek olarak, ezberlemeye çalıştığımız listedeki kelimelerin ilk harfleriyle anlamlı başka bir liste oluşturur ve bu şekilde kolayca aklımızda tutmaya çalışırız. Yıllardır eskimeden nesilden nesile geçen “Fıstıkçı Şahap”ın ünlüleri ayıklandığında elimizde kalan sert ünsüzleri ezberlemek tam da bu sayede oldukça kolaylaşmıştı. Bu yöntem sadece okul bilgileri için değil aklımızda tutmamızın gerektiği her şey için yardımcı bir yöntem elbette. Bu sayede hafızanızın güçlenmesi ve gelişmesi de cabası.

Beyninizi Besleyin

@kaboompics

Beyninizi besleyin derken elbette bahsettiğimiz beyin fonksiyonlarınızı geliştirecek gıdalar tüketmek. Bu konudaki en favori ürünler ceviz, Hindistan cevizi yağı, yumurta, brokoli, avokado ve yaban mersini. Günlük beslenmenize bu besinleri katarak hayatınızdaki fiziksel farklılıkları gözlemlemeniz çok kolay.

Sosyalleşin

@Free-Photos

Dışarı çıkın, insanlarla konuşun ve beyninizin içine kapanmasına engel olun. İnsanlarla iletişim kurduğunuzda beyniniz onlardan mesajlar alıp vermeye başlar hatta buraya özellikle dikkat çekmek isteriz ki size benzemeyen ve farklı fikirleri olan insanlarla iletişime geçmek daha da yararlıdır. Çünkü beyin  kendi üretmediği türden fikir ve düşüncelerle karşılaşıp daha da fazla efor sarf eder. Kendinizi sosyallikten mahrum etmeyin. Asla ihtiyaçlarınızı bir otomattan ya da otomatik kasadan karşılamayın. Söz konusu markette reyon görevlisi ya da kasa personeli ile yapacağınız kısacık sohbet dahi beyninize yapacağınız bir yatırım olacaktır. Unutmayın uzun yaşamdan daha çok, beyin ve ruh sağlığının eşlik ettiği kaliteli bir yaşam çok daha keyifli ve anlamlı.

Tüm bunların dışında fiziksel fonsiyonlarımızı ve algılarımızı aynı anda çalıştıran egzersizlere yönelmemiz de faydalı. Artık hepimiz koşu bandındansa açık havada yapılan yürüyüşlerin alzaymırı önleyebildiğini biliyoruz. Bunun gibi seyahat, bahçe işleri, seminerleri takip edip not almak, çocuklarla zaman geçirmek ve farklı yemekler pişirmeyi denemek zihni iyileştirecek özelliklere sahip. Örneğin manav alışverişi koklama, dokunma ve görme gibi tüm duyularımızı tetiklemesi nedeniyle özellikle faydalı bir aktivite.

Her ne kadar günümüz insanının en büyük hayali sessiz ve sakin bir kasabada emeklilik ise de uzmanlar bu durgunluğun beyin fonsiyonlarımız için faydalı olmadığı kanaatindeler. Yeterli uyaran, dozunda stres ve çoklu duyularımızın aktif olması beynimizi emeklilikten koruyup uzun yıllar pilot kabininde kalmasına yardımcı oluyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar