Çocuklardan Yeni Savunma: Ben Yapmadım Algoritma Yaptı!

çocukların dijital içerik izlemesi

Paylaşmayı unutmayın.

Ebeveyn olmak çok fazla kirli, küçük sır tutmak anlamına gelir. Çocuğunuzun mukusunu parktaki bir bankın alt kısmına silmesine göz yumabilirsiniz.  Ya da bazen (tamam, ayda en az bir kez) tüm hafta sonu saçlarını fırçalamadan geçer. Aslında ebeveynlerin konuşmak istemedikleri başka bir şey daha var: Çocukları çok fazla dijital içerik izliyor.

Bu yılki Pediatrik Akademik Toplumlar Toplantısı’nda bunu ortaya koyan bir araştırmaya yer verildi. Araştırmaya katılan çocukların %20’si, ebeveynleri tarafından bildirildiği üzere, 18 ayda, ortalama 28 dakikalarını akıllı bir cihaz kullanarak geçirdiler. Dolayısıyla çocukların sokakta oyun oynadığı zamanların çok geçmişte kaldığı, oyun oynamak yerine oyun videolarının seyredildiği günümüzde ” Teknoloji şirketleri çocukların neleri izlediğini etkileyen algoritmaları daha iyi disipline etmeli mi? ” sorusu, üzerinde düşünülmesi gereken bir soru haline geldi.

çocukların çok fazla dijitak içerik izlemesi

@alphalight1

Blog yazarı Emily Wengert, çocukları üç yaşına geldiğinde onların iPad’inin kilidini açtıklarını ve istedikleri içeriği sormaya gerek kalmadan bulduklarını belirtiyor. Şimdi ikizleri neredeyse 4 yaşında ve iPad’i  her sabah 6.15’te açmak rutinlerinin önemli bir parçası haline gelmiş. Anneleri genellikle minik karikatürlerin cıvıltılı seslerini duyarken bir anda oyuncaklarla oynayan yetişkin seslerinin farkına varmış. Ancak bunlar Noel sabahı çocukların meraklı yüzlerine ait videolar değil. Bunlar oyuncak bebeklerle çekilen ama bir bebeği tanımlamak için hayli korkunç olan videolar ya da manikürlü tırnaklar ve yumuşak ve tiz bir erkek sesiyle anlatılan özel bir Play-Doh setinin içeriği videosu. Emily Wengert’in  iki kızını ahşap Montessori onaylı oyuncakların ve parlak kırmızı metal vagonların etrafında büyütme hayalleri tamamen bozulmuş. Bu, bir oyuncak videosu mu diye sorduğunda çocukları, “iPad onu seçti!” diyerek kendilerini savunmuşlar.

Algoritma Savunması

İşte burada karşımıza algoritma savunması çıkıyor: Köpeğim ödevimi yedi. Herkesin bildiği akış hizmetlerinin çoğu gibi, YouTube Kids de otomatik olarak bir videodan diğerine geçerek çocuklarınızın nelerden hoşlanacağını tahmin etmeye çalışır. Ne yazık ki çocuklar bu oyuncak videolarından fazlaca izledikleri için uygulama sık sık oraya atlıyor. Video seçimi için birbirimizi suçlamak yerine, çocuklar disipline edilmesi gereken üçüncü bir şeyi suçluyor: makineler!

youtube önerilen videolarda algoritma etkisi

@DanFa

Algoritmaların daha iyi disipline edilmeye ihtiyacı var. Teknoloji şirketlerinin “ilk olarak zarar verme” felsefesiyle, anormal bir şey meydana geldiği zaman fark etmesi ve bu şekilde gerçek bir insanı uyarması için programlanması veya öğretilmesi gereken bir algoritmaya uzanması gerekir. Örneğin Apple “zarar verme” felsefesi için psikoloji temeline sahip bir mühendis alarak Siri’yi daha duyarlı bir sesli asistan yapmaya çalışıyor. Apple Siri Yazılım Mühendisi, Siri’nin insanlarla ciddi sohbetler yapabilmesi ve kanser semptomlarından varoluşsal müziğe kadar uzanan konuları ele alabilmesi için çalışıyor.

Çocuklar Bu Sizin De Hatanız!

Wengert ailesinin sabah rutinine dönecek olursak aile Youtube Kids algoritmasına yenilmiş. Emily Wengert şöyle diyor: Youtube’un önerdiği o tehlikeli bölgede yer alan videolar söz konusu olduğunda çocuklar bu oyuncak videolarından hoşlanıyorlar. Bir şey söyleyene kadar onları düşünmeden bile seçiyorlar. Bu, algoritmanın bu tuhaf içeriği öneren ve otomatik olarak oynatmaya devam etmesi için takviye alması anlamına geliyor. Çocuklar önerilen videoları izledikçe Youtube benzer içerikleri önermeye devam ediyor. Ve ebeveyn kontrolleri bunu engellemek için yeterince detaylı değil.

algoritmaları çocuklara anlatabilmek zordur

@MMillustrates

Akıllı cihazlara sahip olmanın en büyük zorluğu bunların nasıl çalıştıklarını küçük çocuklara anlatabilmek. Yani, iş çocuklara bir algoritmayı onların dilinde açıklamaya gelince nereden başlayacağımı bilmiyorum. Makinede bir karakter hayal etmelerini ister miyim? Belki de onlara yardım etmeye çalışan sevimli ama yanıltıcı bir gremlin olduğunu düşünebilirsiniz, ama bazen bu gremlin, yapmamaları gereken şeyleri izlemelerini ister. Bu algoritma savaşında daha iyi bir algoritma var oluncaya kadar çözümüm eski bir dost: Televizyon. Çünkü büyük bir ekranda çocukların izlemesine uygun olmayan şeyleri hemen yakalamak daha kolay. Ve akıllı, daha akıllı hale gelene kadar aptal daha iyidir.

Sonuç olarak algoritmalar daha akıllı hale gelene kadar ebeveynlere daha çok iş düşecek!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar