Chatbot: Pazarlamanın Sanal Asistanı

chatbot

Paylaşmayı unutmayın.

Chatbot Nedir?

Chatbot, konuşma botları olarak da bilinen yapay zeka destekli yazılım programlarıdır. Yalnız burada karşınızda bir insan değil bir robot vardır. Yani bunu Whatsapp, Messenger gibi konuşma uygulaması olarak düşünmemeniz gereklidir. Aslında bunlara robotların vücut bulmamış hali diyebiliriz. Sorularınıza cevap veriyor, hatta bazen sadece sizin duymak istediklerinizi söylüyor. Çünkü içerisinde depolanan bilgiler aklımızın hayalimizin alamayacağı, bazen bizim bile unuttuğumuz bilgilerdir.

Peki, günlük hayatta chatbotlar yok mu? Günümüz de artık çoğu insan akıllı telefon kullanmakta ve çoğu akıllı telefonda bu özellik bulunmaktadır. Örneğin Apple’ın iOS işletim sisteminin bir parçası olan  ‘Siri’ . Çok tanıdık geldi değil mi? Evet, Siri de bir chatbot aslında. Siri bilgisayar yazılımı, akıllı kişisel asistan ve bilgi gezginidir. Telefondan hemen ulaşmak istediğiniz bilgileri sesli ya da yazılı olarak Siri’ye söylüyorsunuz,  Siri de hem İnternet’ten hem de telefonun içinden bulmak istediğiniz bilgileri araştırıp size sunuyor. Çok da gerekli değil diye düşünebilirsiniz. Hatta daha çok eğlence amaçlı olarak da kullanabiliyor  olabilirsiniz (Beatbox yapar mısın Siri?).

Tabii ki Chatbot kullanımı sadece bizim telefonlarda gördüğümüzle sınırlı değil! Pazarlama alanında kullanılan chatbotlar bulunduğunuz sektörde sizin bir adım daha öne çıkmanız için önemli olabilir. Artık birçok şirkette chatbotlar  sanal asistan olarak işe başlamışlardır. Günümüzde geçmiş senelere oranla pazarlama alanında da daha fazla kullanılmaya başlandı. Şirketlere yerleştirilen chatbotlar özellikle pazarlama ve satış bölümlerindeki çalışanların sorumluluklarını da hafifleterek belirli süreçleri otomatik hale getirmiştir. Çalışanların diğer aktivitelere daha çok odaklanmalarını sağlamışlardır. O zaman pazarlamada chatbotların faydalarını daha derin bir şekilde inceleyelim.

Büyük Veri

Chatbotlar yapay zeka destekli sanal asistanlardır. Satış veya pazarlama departmanında kullanıldığı zaman verilen görevleri yerine getirirken aynı zamanda bilgileri de daha hızlı toplayıp kategorize ederek daha elverişli hale getirilmesi konusunda da yardımcı olmaktadır. İnsanlar tarafından gerçekleştirilirken zaman alan bu işlem, chatbotlar sayesinde müşteri ile iletişim halindeyken elde edilen verileri aynı anda gerekli alanlara yerleştirmesiyle daha hızlı olmaya başlamıştır. Tabii ki sadece müşteriyle iletişim halindeyken bilgi toplamıyor! Biraz korkutucu olsa da sosyal medya profillerimizden, izlediğimiz videolardan, girdiğiniz mağazalardan ve hayatımızın birçok aktivitesinden bilgiler toplayarak sizin için en uygun kampanyaları anında size ulaştırmak da chatbotların en heyecan verici görevleri arasında yer almaktadır.

Chatbotların kullanımıyla büyük veri elde edinimi artık daha kolay.

@carlosmuza

Kişiye Özel Promosyon

Artık tüm bilgileri topladığımıza göre şimdi sıra bunu satışlarımızın arttırılmasında kullanmaya geldi. Chatbotlar yardımıyla büyük veri havuzunda işlenen verilerle kişiye özel olarak oluşturulan promosyonlar sayesinde satışlarımızda önemli ölçüde artışlar olacaktır. Örneğin çoğumuz bu anı yaşamıştır. Bir giyim mağazasının önünden geçerken bir anda telefonunuza bir mesaj gelir. Bu, o giyim mağazasında sizin tarzınız olan bir ürün için sadece 24 saat içinde kullanabileceğiz bir indirim kodu olan bir mesajdır. Böyle bir mesajdan sonra takip edildiğinizi hissedebilirsiniz. Aslında bu hissinizde yanılmış sayılmazsınız!

Chatbotlar sayesinde farklı pazarlama stratejileri gelişti.

@jjying

Satışlarda Artış

Müşteriler kendileriyle ilgilenilmesini isterler fakat pazarlama bölümünün yoğunluğundan dolayı her bir çalışan karşı taraftaki müşteri ile empati kuramadan ve tüm kişisel özelliklerini analiz edemeden bir fikir beyan edebiliyor. Chatbotlar, büyük veri havuzuna sahip olduklarından müşterilerle daha kişisel bağlantılar kurabiliyor ve 24 saat tam süreli destek sağlayabiliyor. Müşteri memnuniyeti kazanılarak satışlarda artış oluyor.

chatbotlar ile satış

@Alterfines

Derin Veri Analizi

Elde edilen bilgileri günlük promosyonlar için kullanarak satışlarımızı belirli miktarda arttırdık. Fakat bu bilgiler üzerinde derin bir analiz ile şirketin aylık satışlarına yansıyan artışları senelik satış artışlarına da yansıtabilmek için yeni projeler oluşturulur. Yeni pazarlama stratejileri ile şirket müşteri kitlesi genişletilir.

müşteri kazanmak için yapılabilecekler

@skeeze

Buraya sadece 4 fayda yazmış olabiliriz. Fakat chatbotların daha bir çok faydası var. Veri toplama ve bunları derin bir şekilde analiz etme özelliği diğer tüm etkenlerin alt yapısını oluşturmaktadır. Günümüzün en önemli konusu,  müşteriye onun istediği özelliklere sahip bir ürünü sunmak için müşteri bilgilerinin kişiselleştirilmesidir. Pazarlama departmanınızdaki sanal asistan olan chatbotlar ile bu alanda daha başarılı olabilirsiniz.

Daha önce blogumuzda yer verdiğimiz “Hayaldi Gerçek Oldu” Dediğimiz İçerik Pazarlama Trendleri yazımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar