Çin Çağdaş Sanatı’ndan İklim Değişikliği Üzerine Güçlü Eserler

Paylaşmayı unutmayın.

Çağdaş sanat dünyası, iklim değişikliği durumunun etkilerini ve tehditlerini görselleştirmek için bir platform oluşturarak, iklim değişikliğinin küresel gerçekliğine giderek çok daha fazla değiniyor. Bu, Çin Çağdaş Sanatı Merkezi’nin en son değişim programı olan Season for Change’in konusu. Türkçe tanımlamak gerekir ise İklim Değişikliği Programı.

İki Özel Sanatçı

Bu alanda  Mandy Barker’in Hong Kong Çorbası ilk eser. Tayvan’daki yerli toplulukların sürdürülebilir uygulamalarından yararlanarak alternatif çözümler sunan Charwei Tsai’nin Bulaubulau da ikinci çalışma. Her ikisi de oldukça çarpıcı ve gerçek birer sanat eseri.

Fotoğrafçı Mandy Barker, Hong Kong Çorbası için 2012 ve 2015 yılları arasında Hong Kong’taki 30’dan fazla sahilden atık enkazlarını toplayarak  bunları fotoğraflamış durumda. Yaygın olarak ‘Çorba’ adını verdiği enkaz, perakende, ev, tıbbi ve tehlikeli atıkların yanı sıra tarım, nakliye ve balıkçılıkla ilgili atıklar da dahil olmak üzere her türlü enkaz olarak adlandırılabilecek denizlere geri dönüşümü olmadan gönderilen atıklar ile alakalı.

Barker’in görüntülerindeki manipülasyon son derece estetik bir görünüm veriyor ve sonuç olarak izleyicileri gerçekten duraklatmaya ve yansıtmaya teşvik eden bir dizi güzel çarpıcı görüntü bulunuyor.

Bulaubulau, İngiltere’de yaşayan Tayvanlı sanatçı Charwei Tsai’nın ilk solo sergisi. Bu alanda iklim değişikliğinin artan etkisine bakarken aynı zamanda Tayvan yerli topluluklarının geleneklerini anlatan, çoklu kurulum, sinema, fotoğrafçılık ve çizimleri,  etkilenmez tayfunlar, toprak kaymaları, sel ve kirlilik eserinin konuları arasında yer alıyor. Charwei,  çoğunlukla politikacıların ihmalinden kaynaklanan haksızlıklara dikkat çekiyor. Ayrıca sürdürülebilir ekonomik ve eğitim sistemlerinin uygulamadaki esnekliklerini, başarılarını kutluyor. Ve de manevi uygulamaları ve geleneksel bilgiyi de eserlerinde korumayı başarıyor.

Göze çarpan özellikler arasında, Driftwood (2011) tayfununda Tayvan’da  büyük çaplı akıntıya sahip ağaçların bir parçası, Heart Sutra’nın her parçanın üzerine Kaligrafi olarak yazılmış Budist metin ve Root Meslek Yüksek Okulundan öğrencileri takip eden yeni görevlendirilmiş bir film yer alıyor. Yilan; Tayvan Bulaubulau Aborijin Köyü tarafından kuruldu. Bu deneysel okul, Yilan dağlarındaki atalarının topraklarını, kendi kendini sürdürebilirlik pratiklerini, yerli geleneklerin korunmasıyla birleştirerek geri kazanmışlardır. Bu ise son derece önemli bir kazanımdır.

Her iki sergi de Manchester’ın Çin Çağdaş Sanatı Merkezi’nde 20 Ocak 2019’a kadar izlenebilecek.

İşte O Eserler!

Mandy Barker, Hong Kong Çorbası Kuş Yuvası 2015 resmi, sanatçının izniyle.

Mandy Barker, Hong Kong Çorbası 2015 resmi, sanatçının izniyle.

Charwei Tsai – CFCCA’da Bulaubulau (2018). Fotoğrafı Michael Pollard.

Charwei Tsai Lanyu V 2012,

Sanatçının  Charwei Tsai izniyle 2011 Driftwood fotoğrafı.

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar