Pazar Araştırmalarında, Firma Çalışanlarının Önemi

Paylaşmayı unutmayın.

Birçok şirket ya da marka, çalışanları ile yaptığı anlaşmaları yeniden değerlendirmektedir. Buna bağlı olarak da bu konuda, pazar araştırması niteliğinde anketler yaparak veri toplamaktadırlar. Bu, henüz var olan ya da yapılacak olan işveren-çalışan anlaşmalarına ya da ilişkisine yeterli derecede yansımamış olsa da pazarlamadaki öneminin herkes farkında artık.

@GlennCarstens

Bir Markanın Çalışanları O Markayı Nerelere Taşıyabilir?

Bu aslında neredeyse tamamen çalışan memnuniyeti ile ilgili. Yapılan son araştırmalarda marka çalışanlarının çoğunun, söylenenleri kabullenmeseler ya da marka için zararlı olduğunu görseler bile söylenildiği şekilde yaptıkları; fakat sonrasında marka ve uygulamaları hakkında konuşmadıkları ya da olumsuz yorumlarda bulundukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte sosyal medya gibi kanalların pazarlama ve reklamcılıktaki önemi de aşikar. Bu sebeple de çalışan geri bildirimleri ve paylaşımları da en az diğer kullanıcılar kadar markaların gidişatını etkilemekte.

@DavidSiglin

Çalışan yorumları ve memnuniyetsizlikleri sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı markalar da çalışanları ile anketler yapmaya başladı. Anket ya da baskı altında olmadan en yalın haliyle yapılan soru-cevap yöntemi çalışanların marka hakkındaki düşüncelerini öğrenmenin en basit ve etkili yolu. Soru-cevap görüşmeleri  anonim, karışık veya anlaşılması zor yöntemler olmadığından, personelin şirket ya da yönetici kavramına ısınmasına, markaya olan aidiyetinin artmasına neden olur. Böylece hem şirket çalışanlarının fikri doğrultusunda iyileştirmelerde bulunabilir hem de daha iyi bir pazarlama stratejisine sahip olunabilir.

Peki Çalışanlar Sadece Sorulanlara mı Cevap Verir?

Hayır. Yazarlar ve paylaşırlar. Markalarının yeni bir reklamı veya tanıtımı olduğunda kendilerini daha ait hissettiklerinde ise daha çok ve samimi paylaşımlarda bulunurlar. Şirket bünyesinde çalışan birinin kendini emir komutanın başındakilerle daha yakın hissetmesi, fikrine önem verildiğinin bilincinde olması hem işteki verimini hem de yapacağı reklamı ya da işiyle ve markayla ilgili çevresine yapacağı tanıtımı ciddi şekilde etkiler. Bu da şirketlerin hem markayı takip edenlerin, hem işçi haklarını düşünen ve markalara karşı tutumu daha sert olan kesimlerin hem de potansiyel müşterilerin ilgisini daha etkili biçimde üstlerine çekmeleri demektir.

@JonathanSimcoe

Pazarlama Stratejilerinde Araştırma, Anket, Veri Toplama Sadece Müşterilerle Sınırlı Kalmamalı

Pazar araştırmalarının, iş yaşamında ne kadar önemli yer kapladığını ve markaları ne derece etkileyebileceklerini artık hepimiz biliyoruz. Ancak bu araştırmalar yalnızca müşteri memnuniyeti ya da ilgisi üzerinden olmamalı.

Çalışanlara marka hakkında, markanın tanıtım biçiminin doğruluğu, tanıtımlar ile içerideki çalışmanın uyumlu olup olmadığı, müşterilerle iletişim ya da markanın ürünleri ve ürünlerin dışarıya yansıması üzerine fikirleri sorulduğunda çalışanların da markaya ilgisi arttırılmış olacaktır. Yeni bir pazar araştırması tekniği ile markalar da çalışanları aracılığı ile kendilerini daha etkili yansıtmış olacaklar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar