Bird: Kiralanabilir Scooter

Paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ederken pek çok farklı alanda da ihtiyaçları karşılayacak, ilham verici fikirler ortaya çıkarıyor. Bu alanlardan bir tanesi de ulaşım. Kalabalık şehirler beraberinde sıkışık bir trafik, bolca gürültü ve çevre kirliliğini getiriyor. Uber gibi uygulamaların artışı hızla devam ederken bir yandan da alternatif arayışı devam ediyor. Son zamanların en popüler girişimlerinden birisi olan “Bird“, tam da bu soruna çözüm olarak ortaya çıkmış. Üstelik bunu eğlenceli bir şekilde hallediyor. Elektrikli bir scooter ile!

@quartz

Uber ve Lyft’in eski yöneticilerinden olan Travis VanderZarden tarafından kurulan Bird, yenilikçi sistemiyle kullanıma sunulduğu yerlerde popüler hale gelmiş durumda. En son aldığı yatırımlar ile şirket değerinin 1 milyar dolara ulaşması ise girişimin ne kadar sevildiğinin bir göstergesi. Girişimin doğduğu Kaliforniya yasalarına göre kullanabilmek için en az 18 yaşında olmanız ve kask takmanız zorunlu. Talep ettiğiniz halde kaskınızı ücretsiz olarak size ulaştırdıklarını da belirtelim. Maksimum hızı 15 mil olan scooter ile seyahatinizi pratik ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Yaygınlaşmaya başladığı günden itibaren pek çok tartışma yaratan Bird, zaman kaybetmek istemeyenler için eğlenceli bir alternatif.

Peki, nasıl çalışıyor bu sistem?

Kullanımı oldukça kolay olan mobil uygulamayı indirip profilinizi oluşturduktan sonra harita üzerinde size en yakın Bird‘leri göstermesinin yanı sıra, şarj istasyonu gibi birçok detaya ulaşabiliyorsunuz.

@businessinsider

Size yakın bir scooter bulduğunuzda da tek yapmanız gereken üzerine dokunup QR kodunu ve sürücü belgenizi taramak. Karşınıza çıkan ekran ile kiralamak istediğiniz scooterın, şarj durumu hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.

@businessinsider

İşin en eğlenceli kısmı ise bundan sonra başlıyor. Dakika bazlı ücretlendirme yapmayı tercih eden Bird, açılışta alınan 1 dolara ek, her dakika için 15 cent ücret alıyor. Uygun fiyatıyla özellikle öğrencilerin dikkatini çeken şirket, diğer benzer uygulamalar gibi insanları araç sahibi olmaktan kurtarmayı hedefliyor. Ulaşmak istediğiniz yere vardığınızda ise tek yapmanız gereken tekrar kilitlemek ve bulunduğunuz noktada bırakmak. İşte bu kadar basit!

@businessinsider

Sürdürülebilir bir sistem mi?

Forbes şirketinin hazırladığı rapor, şirketin kısa vadede önemli ölçüde kar yapacağı yönünde. Ancak uzun vadede kalıcı olmak ve şarj maliyetlerini düşürebilmek için ciddi geliştirmeler yapılması gerektiğini de vurguluyor. Neredeyse günlük olarak artan scooter sayısı ve lokasyonlar, büyümenin hızla devam edeceğinin bir göstergesi.

Yürürken ya da bir kaldırım üzerinde öylece duran bir scooter görmenin ilginç olduğunu kabul edelim. Ancak okula, işinize ya da istediğiniz bir noktaya gitmek için kullanabileceğiniz en pratik yöntemlerden birisi. Şimdilik ABD ile sınırlı olan girişimin çok yakında Avrupa pazarına gireceği şirket tarafından açıklandı.

Gelecekte scooter gibi portatif ulaşım araçları gücü eline alabilir mi bilinmez ama eğlenceli olacağı kesin!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar