Bir Şehirden Marka Yaratmak: Şehir Pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Bir marka yaratmanın esas sırrı aslında kavramın ilk ortaya çıktığı zamanlardan günümüze dayanıyor. Tek tip olan her şeyi farklı kılmak! Zamanla sektörlere ait markalar yaratıldı. Moda markaları, otomobil markaları, teknoloji markaları… Markalaşma konusunda kendini ileriye taşıyanlar ülkelere yayıldı ve küresel köy dediğimiz bu dünyada markalaşan ülkeler hatta şehirler doğdu. Ve şehir pazarlama dediğimiz kavramın temelleri atıldı.

Bulunduğumuz konumda yerler ve şehirler her birimize farklı anlam ifade eden puslu kavramlar gibi geliyor. Fakat bir yere karşı bazı yargıları oluşturmak dijitalleşme ile çok daha mümkün. Seyehat endüstrisinde yaygın olarak kabul edilen bir gerçek var; kültür aktarımı. İnsanlar farklı kültürleri ve o kültüre ait yerleri keşfetmeyi seviyorlar. Önemli olan ise bu seyahatte tüketicilere ilham olan bağlantı ve kanallar…

İçerik Pazarlama kavramı hayatımıza girdiğinden beri medyada da yansımalarını görmeye başladık.

En çok ziyaret edilen şehirleri bir düşünün!

Hepsinin ayırt edici özellikleri var. Sembolleri, festivalleri, manzaraları, tarihi yapıları ya da doğal güzellikleri… Onları değerli yapan bu sembollerin zihinlerine aktarılış biçimleri diye düşünüyoruz. Çünkü imaj ve marka dediğimiz şey aslında zihnin ürünüdür. Dolayısıyla bir şehrin dikkat çekmesi ve ziyaretçi alması için her şeyden önce bir imajı olması gerekmektedir. Ziyaretçi algılarına göre şehirleri düzgün bir şekilde kategorize etmek zordur çünkü teklifler her zaman hedef odaklı değildir. Bu sebeple bunu doğru kanallarla ve doğru şekilde iletmek gerekebilir.

Şehir Markalaştırma Stratejisi

Şehir markalaştırma için geliştiren stratejilerinin global büyümeyle oluşturulduğunu düşünebilirsiniz. Evet, zamanında uzun vadeli planlamalarla yapılan bu süreç şimdinin dijital evrim ile birlikte çok daha kolay bir yol alıyor. Daha fazla insana daha kolay şekilde ulaşıyor olmak bu zaman dilimini kısaltmak için yeterli. Doğru strateji, doğru kanal ve doğru bir imaj oluşturulursa şehrin geleceğine yönelik vizyonu belirlenmiş olacaktır.

Tutkularınızı harekete geçirmiyor mu?

Şehir İmajı Oluşturma

Bir marka planı yaptığınızı düşünün ilk hedefiniz markanıza ait bir kimlik belirlemek olacaktır. Şehir imajı için de en gerekli olan şey o şehrin göze görünen kısmıdır. Çekmek istenilen ziyaretçilerin zihninde bir şehir algısı oluşturulmalıdır. Bunu yapabilmek içinde o şehre ait özel bir yan bulunmalıdır. Birbirine benzer özelliklere sahip şehirleri sıralayabiliriz belki ama diğerlerinden farklı olan yanlarını özelleştirerek markalaşma çabalarına girenler başarıyı yakalayanlar olmuştur. Şehir pazarlaması ve markalaşan şehir kavramı ile ilgili kullanılan doğal güzellikleri, kültürel mirasları düşünürsek; Roma’nın Aşk Çeşmesi, Paris’in Eyfel Kulesi, New York’un Özgürlük Heykeli gibi spssifik detayları görebiliriz. Şehirler bu yerlerin objelerini kullanarak dünyaya yayılmıyor mu sizce de? Mesela İstanbul’da yaşayan biri için Eyfel Kulesi magnetlerde, anahtarlıklarda hatta tablolarda değil mi?

@ecolsultancy

Yaşam alanlarında farklılaşan şehirler, iletişim sayesinde küçülen dünyada daha farklı pazarlama planlaması hazırlama zorunluluğu hissederek bu çalışmaları da dijital ortama taşımışlardır. Sebebi ise insanların bu şekilde bilgiye  daha kolay ulaşmaları ve fiziksel yer değiştirmeye daha yatkın hale gelmeleri olmuştur.

Dijitalleşme Etkisi

Dijitalleşme ile birlikte hayatımıza giren kavramları ve yenilikleri düşündüğümüzde; dijitalin her açıdan pazarlama faaliyetlerini etkilediğini görmemiz mümkün. Youtube, Instagram, Bloggerlar, Mobil Seyahat Uygulamaları ve yeni oluşan kültürler. İnsanlar artık bir yerden başka bir yere gitmekte zorlanmıyor hatta bunun için büyük bir tutku yaşıyor sebebi ise gezgin kültürü. Sosyal medyada özellikle Youtube ve Instagram’da farklı şehirleri keşfedeceğimiz ciddi alanlar doğdu. Bunu şehir markasını yaratanlar yaptığı gibi birbirinden bağımsız şekilde bu çalışmayı yürüten blogger/vloggerlar doğdu. Dronelar gelişti ve insanlara daha çekici lanse edilecek tanıtımlar oluşturuldu. İnsanların artık gezdiği, gezdiği yerlerde yediği/içtiği, kaldığı otel bile popüler hale gelmeye başlayınca şehir pazarlama dediğimiz kavram da gelişti. Milyonlarca seyahat uygulamasına , seyahat bloguna erişmek mümkün ve kolayken bir de üzerine Google reklamları etki etmeye başladı. Ve sonuç yeni marka şehirler…

@ecolsultancy

Yatırım getirilerini, yüksek bütçeleri, gerek görmediğiniz destinasyonları bir yana bırakın! Yolculuk tutkunuz varsa bunun önüne hiçbir şeyin geçmesine izin vermeden kişisel tercihlerinizle kendinizi ait hissedeceğiniz şehirleri bulmak artık çok daha kolay olduğunu hatırlayın! Böyle düşünüp biraz rahatlarken konu ile ilgili fikirlerine her zaman ihtiyacımız olduğunun da altını tekrar çizmek isteriz.

Bonus: Ülkeler ve kültürlerine ait daha detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar