Beyin Fırtınası: Esra Erol, Black Mirror ve Netflix!

Paylaşmayı unutmayın.

Geçtiğimiz günlerde alışılmışın dışında bir reklama denk geldik. Evet, Esra Erol ve Black Mirror reklamı ile karşımıza çıkan Netflix herkesi büyük şaşkınlığa uğrattı. Twitter gündemine de oturan bu konu birçok Netflix kullanıcısı ve Black Mirror izleyicileri tarafından tepki çekti.

Netflix yayınladığı bu videoda, Black Mirror’un dördüncü sezon dördüncü bölümüne gönderme yapıyor. (Spoiler veriliyor, henüz izlemeyenler dikkat!) Bölümü şöyle bir hatırlamak gerekirse bireyler ellerinde bulunan “Coach” adı verilen bir cihaz içinde bulundukları dünyada kendileri için en doğru kişilerle eşleştiriliyor. Kurgulanan bu dünyada, Coach’un  bir araya getirdiği tüm çiftlere bir tüketim süresi veriliyor. Kimi zaman 12 saat, kimi zaman 1 yıl gibi bir süreyle karşılaşan bireyler, bu süreyi o kişiyle geçirmek zorundalar. Erkenden ayrılmaya çalışanlar ya da süre tamamlandığı halde bir arada kalma ısrarı gösterenler sistem tarafından tehditkar bir tavırla karşılaşabiliyor. Tüm bunların yaşanmasının sebebi ise nihai eşleşmeyi yakalamak…

Bu aletin ülkemizde yaşayan hali biraz evlilik programlarını andırmıyor mu? Netflix’in buna gönderme yaptığını düşünerek devam ediyoruz.
Aşk, sevgi ve güven gibi duygulardan uzaklaşıp toplumun temeli olan aileyi oluşturan evlilikleri yalnızca para ilişkisi olarak gösteren bu programlara belki de iyi bir göndermedir bu reklam.
 

Esra Erol videosuna geldiğimizde ise bir kadın ve bir erkeğin diyaloğunu görüyoruz. Bütün diyaloglar maddiyat üzerine ve söz konusu kadının beklentisinin karşılanmadığını görüyoruz. Bunun üzerine kadının erkekten gördüğü kaba tepkiler sonucu olaya Esra Erol’un ve seyircilerin müdahale etmesiyle onların ilişkisine karar veriliyor. Ardından Şirin Ana ismi verilen bir çizgi karakter son kararı veriyor. Erkek ne kadar isyan etse de sonuç değişmiyor, kadının ise son sözü sorulduğunda şarkı söylüyor. Her ne kadar toplum ve bizler günden güne değişse de “Böyle mi olmalıyız gerçekten?” demekten alamıyor insan kendini.

Şimdi durup şöyle bir bakarsak; Black Mirror, eğer ülkemizde çekilseydi işleyeceği ilk konulardan biri bu olmaz mıydı? Bu programların, toplumun aileye ve ilişkilere bakış açısını nasıl etkilediği elbet bir yönetmenin dizi konusu olabilirdi.

Beyin Fırtınası Başlasın!

Şimdi, kabul etmek gerekirse Netflix’in izleyici kitlesi Esra Erol izleyicisi değil. Bu yüzden kullanıcıların çoğu, ödediği paraların Esra Erol’a gitmesinden rahatsız ama şöyle bir düşünürsek bu tarz programlardan bahsedilince akla gelen ilk isim yine Esra Erol. Ön yargısız düşünmek istiyoruz bu konuda.

Tabii bunca tepki gelmiş olsa da reklamın iyisi kötüsü olmaz demekten alamıyoruz kendimizi. Hatta minik bir kanıtı da var. Bu reklam yayınlandıktan sonra Netflix Türkiye, marka endeksi sıralamasında ilk sıraya yükselerek başarısını kanıtladı bile.

Black Mirror’ın yeni sezonunu sabırsızlıkla bekliyorduk zaten. E, şimdi bir de Netflix Türkiye’nin yeni tanıtımlarını da mı aynı heyecanla bekleyeceğiz?

Biz konu ile ilgili beynimizde bir fırtına kopardık! Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Black Mirror izleyicilerine sevgiler. İzlemeyenlere tavsiyemizdir, geleceğimiz ile ilgili büyük sırları kaçırıyorsunuz!

Bonus: Bir sonraki beyin fırtınası ile ilgili konu önerileriniz varsa, sizin de fikirlerinizi değerlendireceğimizden emin olabilirsiniz 🙂

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar