Amazon VS Alibaba

Paylaşmayı unutmayın.

Günlük hayatın giderek yoğunlaşması ve teknolojinin gün geçtikçe hayatımızı kaplamasının etkisiyle online alışveriş hızlı bir yükselişe geçti. İrili ufaklı birçok e-ticaret sitesi de hayata geçti. Haliyle, e-ticaret sitelerinin arasında rekabet savaşları da boy gösterdi. Bizim bu yazımızda da online alışveriş sektörünün iki öncüsü: Amazon ve Alibaba.

Amazon ve Alibaba rekabeti nasıl başladı?

Her ikiside kendi ülkesinin pazarlarında birinci olsa da dünya pazarında kıyasıya bir rekabet mevcut. Lakin büyüme hikayeleri aralarında bulunan farkı doğuran ilk etken. Amazon erken halka açıldı. Açılışından sadece iki yıl sonra, hızlı yatırım fırsatları bir sürü şirket getirdi. Alibaba, on yılı aşkın bir süre hissedarları getirerek bekledi ve başarıya böylelikle uzun bir süre çalışma sonrasında büyük miktarda sermaye ile hızlı yükselmesi mümkün oldu. Ancak eğer şirket daha önce başlamış olsaydı, Amazon’a daha yakın olacaktı.

Farklı iş modelleri

Alibaba ve Amazon’un farklı iş modelleri var. Amazon şirketleri Alibaba’dan tamamen farklı. Öte yandan Alibaba ve eBay ile hemen hemen aynı iş yaklaşımına sahip. Her iki şirket de satıcılar ve alıcılar arasında bir tüccar olarak hareket ederler.

Örneğin; eğer bir üretici yeni bir ürün üretmek istiyorsanız, Alibaba kendi öğenizi oluşturur, bir prototip göndererek büyük toptan bir sipariş verecek fabrika ortağı için arama yapabilirsiniz.

Amazon ise doğrudan müşterilerine ürün satıyor. Amazon, yalnızca elindeki nadir ürünleri satmak için perakendeciler izin verir; böylelikle gelirini seyretlmemiş olur.

Amazon tutarlı bir marka stratejisi inşa etmeye kendini adamış durumda ama aynı zamanda yüksek kalite sağlamak için çabalıyor. Amazon’un, piyasaya sürdüğü her hizmeti kontrol etmesi ve desteklemesi yönündeki taahhüdü,  Alibaba’dan kendisini ayıran bir önemli bir farkı gözetiyor.

Kullanıcılar, işletmelerin sahte mal akışına neden olan şirket gözetiminden dolayı Alibaba ile iş yaparken daha çok dikkat ettiklerini belirttiler. Bu nedenlerle, analistler ve genel halka göre Amazon marka güven ve piyasa değeri açısından yüksek.

Son birkaç yılda Amazon, satıcıların yorumlarını göz önünde bulundurarak lojistik üzerine giderek bu konuya daha fazla odaklanmaya başladı. Şirket nakliye masraflarını ve zamanlarını azalttı ve satıcıları, hızlı nakliye imkânı sağlamak için ürünleri satmadan önce; Amazon e-ticaret depolarındaki malları depolayabileceği FBA (Amazon Göreceliği) programına almaları için cesaretlendirdi.

Ama gerçek şu ki, Amazon büyüme için her düzeyde çok akıllı seçimler yaptı:

  • Başlangıçta dar bir pazar olmasından yararlanarak açıkça pazarlama stratejisini tanımladı.
  • Diğer şirketlerin çökmesine sebep olan Dot-com kabarcıklarından yararlanmaya ve sorunsuz büyümeye olanak tanıyarak kamu yatırımlarının kapılarını erken açtı.
  • İyi marka ve kapsamlı müşteri desteği ile hizmetlerini farklılaştırdı.
  • Eşit olarak dış pazarlara ve iç büyümeye odaklandı.
  • Yenilikleri her zaman takip etti.

Ama oyun henüz bitmedi. Bu iki devin mücadelesini izlemek, kuşkusuz heyecan verici olacak.

Ya sizin Alibaba ile Amazon arasındaki rekabetiyle ilgili düşünceleriniz neler?

 

Bonus: Amazon tarafını tutanlar, sayfamızdaki Amazon Go ile ilgili yazıyı okumanızı da öneririz.

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar