Amazon Hakkında Pek Bilinmeyen Gerçekler

amazon hakkında bilinmeuem gerçekler

Paylaşmayı unutmayın.

Amazon, 1995 yılında sadece kitap satan bir web sitesi olarak piyasaya çıktığında, kurucusu Jeff Bezos‘un şirketin patlayıcı büyüme ve e-ticaret hakimiyeti için bir vizyonu vardı; En başından beri biliyordu, Amazon’un “aradığın her şey bu mağazada” mottosunu kullanmak istiyordu.

Yazar Brad Stone‘un, 2013 yılında Amazon’un kökenleri üzerine yazdığı ”Aradığın Her Şey: Jeff Bezos ve Amazon Çağı” adlı kitapta, şirketin ilk günlerinin bir resmini ve bugün nasıl harikulade büyüdüğünü gözler önüne sermişti.

@Fortune

1. Orijinal İsim

Jeff Bezos başlangıçta şirkete sihirli bir isim olan “Cadabra” ismini vermek istedi fakat Amazon’un ilk avukatı Todd Tarbert ise isminin özellikle telefon üzerinden “Kadavra” ya çok benzediğini söyledi.

Bezos ayrıca “Relentless” adını da destekledi. Bugün www.relentless.com‘u ziyaret ederseniz nereye gideceğinizi tahmin edin… Bezos, sonunda “Amazon”u seçti, çünkü şirket dünyanın en büyük nehrinden ve markanın orijinal logosundan sonra ismini vermesini istiyordu.

@BGR

2. Satın Alımlar ve Elektrik Kaynağı

Amazon’un ilk günlerinde, birileri bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde her defasında ofiste bir zil çalardı ve herkes müşteriyi tanıyıp tanımadığını görmek için toplanırdı. Ayrıca Amazon, Bezos’un garajından ve şirketin kullandığı sunuculardan o kadar güç gerektiriyordu ki bunun sonucunda Bezos ve karısı, bir sigortayı üflemeden evde bir saç kurutma makinesi dahi kullanamazdı.

@PaulSchafer

3. Yoğun Çalışma Saatleri

Jeff Bezos, çalışanlarının en az 60 saat çalışmasını bekliyordu. İş-yaşam dengesi gibi bir fikri yoktu. Hatta bir çalışan 8 aydan fazla yorulmadan çalışmıştı – sabahın erken saatlerinde ve gece geç saatlerde işe gelip giderken- dairesinin yakınında park ettiği mavi arabasını tamamen unutmuştu! Çalışanın maillerini okumak için hiç zamanı olmadı ve sonunda okuduğunda bir avuç park cezası, arabasının çekildiği, çekiciden birkaç uyarı aldığı ve arabasının açık arttırmada satıldığına dair son bir mesaj buldu.

@wikimedia

4. E-Bay ile Rekabet

E-Bay sahneye çıktığında Amazon rekabet edebilmek için kendi açık artırma sitesini kurmaya çalıştı. Bir Buzul Çağı mağara ayısının iskeletini, açık arttırmada 40.000 dolara satın aldı ve şirketin genel merkezinin lobisinde sergiledi. İskeletin yanında ise “Lütfen Ayıyı Beslemeyin” yazan bir işaret vardı.

@Glassdoor

5. Block View

Google’ın “Street View”i yayınlamasından önce Amazon, “Block View”  adlı yol uygulamasını çoktan yayınlamıştı. 2004 yılında Amazon, bir arama motoru olan A9.com‘u lanse etti. A9 ekibi, A9’un arama sonuçlarında, listelerine sahip mağazaların ve restoranların sokak düzeyindeki fotoğraflarını eşleştiren görsel bir sarı sayfa olan Block View adlı bir proje başlattı. Fotoğrafçılar, 100.000 doların altında bir bütçeyle restoranların fotoğraflarını çekmeye başlaması için Amazon’un araç kiraladığı yirmi büyük şehre uçtu. Amazon sonunda 2006 yılında Block View’i bıraktı ve Google ise 2007’de Street View’i yayınladı.

@TristanTaussac

6. Çığlık ile Gelen Rahatlık

Amazon çalışanları, yüksek tansiyonlu tatil döneminde “primal çığlıkları” terapötik salınım olarak kullanmaya teşvik edildi. Amazon mevsimlik işçileri işe alıyor ancak tatil sezonunda lojistik ekipler için hala son derece stresli çalışma koşulları bulunuyordu.

2000’li yılların başında, Amazon’un operasyon yöneticisi Jeff Wilke, önemli bir hedefe ulaşan herhangi bir kişi veya ekibin gözlerini kapatmasına, yaslanmasına ve telefona bağırmasına izin verirdi.

@QuinoAl

7. Zorlu Patron

Jeff Bezos zorlu bir patrondu ve çalışanlarına her daim patlayabilirdi. Bunların üzerine, onu bu konuda yardımcı olması için bir liderlik koçu tuttu. Bezos, eğer kendisine bildirdikleri şeyden memnun olmadıysa çalışanlarına yönelik patlayıcı veya alaycı tepkileriyle biliniyordu.

@FinancialPost

Tüm bu bilinmeyen ve zorlayıcı yönleriyle Amazon’un bugün nerede olduğunu hepimiz görüyoruz. Başarı kolay elde edilmiyor!

Bonus olarak Amazon’dan Dijital Reklamcılık Planları yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar