Adgager ile Emlakjet “Ev Kullanım Alışkanlıkları” Araştırması

Emlakjet

Paylaşmayı unutmayın.

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, Adgager‘da, Türkiye’nin 7 bölgesinde ev yaşamının nasıl şekillendiğini ortaya koymak üzere bir araştırma başlattı ve Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan Gagerlar‘dan gelen yorumlar ile “Ev Kullanım Alışkanlıkları” ile ilgili sonuçlara ulaşıldı.

“Fikri Değiştir, Dünya Değişsin” mottosuyla ortaya çıkan ve Gagerlar’ı ile kısa sürede sağlıklı bilgilere ulaşmayı başaran Adgager, 8 Ekim 2017 – 15 Ekim 2017 tarihleri arasında, Türkiye’nin 7 bölgesinde nüfus dağılım yüzdelerine göre 1000 Gager üzerinde online olarak gerçekleştirdiği araştırmada, hangi bölgelerde evlerin ve odaların nasıl kullanıldığını ortaya koyuyor.

@Emlakjet

Adgager araştırması sonuçlarını biraz açalım:

120 metrekarenin üzerinde haneler!

Araştırmayagöre Türkiye’de hanelerin %35’i 120 metrekareden büyük, % 28’i 100-120 metrekare arası, % 22’si 80-100 metrekare arası evlerden oluşuyor. 120 metrekareden büyük evlerin oranı Güneydoğu Anadolu’da % 71’e, Doğu Anadolu’da % 47’ye çıkarken, metrekare fiyatlarının daha yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde ilk sırayı % 28 ile 80-100 metrekare arası evler alıyor.

Çekirdek aileler büyük evler!

Türkiye’de özellikle 80’li yıllardan itibaren artan şehirleşme, sanayileşme ve modernleşme sürecinin bir sonucu olarak hanehalkı büyüklükleri 2-4 kişi arasında yoğunlaşmış görünüyor. Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi’nde % 33 ile 2 kişilik haneler ilk sırayı alıyor. 5 ve üzeri hanelerin oranı ise Güneydoğu Anadolu’da % 42’ye, Doğu Anadolu’da % 36’ya, Karadeniz’de % 27’ye çıkıyor.

emlak jet reklamı

@Emlakjet

Aileler salonda sosyalleşiyor!

Gagerlar’ın söylediklerine göre her 2 haneden 1’inde tüm aile bireyleri en çok salonda vakit geçiriyor. Salonu % 31 ile oturma odası izliyor. Oturma odasının aile içi sosyalleşmede salonun öne geçtiği bölgeler ise % 59 ile Güneydoğu Anadolu, % 45 ile Karadeniz ve % 44 ile Doğu Anadolu.

Misafir odaları tarihe karışıyor!

En güzel odanın misafirlere ayrıldığı evler geride bırakılırken, özellikle Batı’da tüm alanların aktif olarak kullanıldığı bir dönem yaşanıyor. Türkiye genelinde yalnızca misafir geldiğinde kullanılan bir salonu bulunduğu söyleyenlerin oranı % 22. Yani yalnızca 5 evden birinde misafir salonu bulunuyor.

misafir odaları

@EmlakJet

Misafirlere özel oda ayırma oranı azalsa da Türkiye genelinde hala misafir ağırlama geleneği sürdürülüyor. Hanelerin % 63’ünde haftada 1 veya daha fazla misafir ağırlanıyor. Yılda 1-2 kez misafir ağırlayanların oranı % 8. En misafirperver bölge ise haftada 1 veya daha sık misafir ağırlama oranının % 78’e çıktığı Karadeniz.

Sosyalleşmek için favorimiz balkonlar ve bahçeler!

Gagerlar’a göre, balkon ve bahçeler evlerde nefes alınacak alanlar! Bölgesel olarak bakıldığında Güneydoğu Anadolu’da hanelerin tamamında balkon ve bahçe bulunduğu ve % 68 oranında sosyalleşme amaçlı kullanıldığı görülüyor. Sosyalleşme amaçlı kullanım yine sıcak iklimler olan Akdeniz’de % 63, Ege’de % 55 oranıyla hayli yüksek seviyede bulunuyor.

Geceleri yatak odasına dönüşen oturma odaları geride kalıyor!

Batıda hanehalkı nüfusunun azalması, doğuda metrekarelerin büyüklüğüyle birlikte hane sakinlerinin kendi odalarına sahip olma oranı artıyor. Oturma odasının geceleri uyumak için kullanıldığı hanelerin oranı yalnızca % 36 seviyesinde bulunuyor. Burada en yüksek oran % 47 ile Doğu Anadolu’da gözleniyor.

emlak jet araştırması

@itd0.mycdn

Hem yemek hem sosyalleşme!

Araştırma sonuçları mutfakların da aile içi sosyalleşmede önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Gagerlar’ın % 14’ü aile bireylerinin en çok mutfakta vakit geçirdiğini söylüyor. Bu sonuçlar yemek hazırlanan, yenen ve sonrasında sohbet edilen mutfak kullanımının varlığını ortaya çıkarıyor. Yemek yemek için en çok tercih edilen alanlar % 45 ile mutfak ve % 31 ile salon olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanabilir bir ev için en önemli koşul lokasyon!

Gagerlar’ın % 74’ü bir evi yaşanabilir kılan en önemli özelliğin lokasyonu olduğunu belirtiyor. Lokasyon tüm Türkiye’de en öne çıkan unsur olarak karşımıza çıkıyor. Emlakjet ilanlarında ise aranan evin hem fiziksel hem sosyal konumu hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor.

Emlakjet’in sunduğu, ilanların yakın mesafedeki önemli yerlere uzaklığını ve ulaşım yollarını gösteren “Ulaşım Bilgisi”, evin çevresindeki sosyal ve kültürel ortam hakkında bilgi sunan “Çevrede Ne Var” ve evin bulunduğu bölgenin nüfus yoğunluğu, yaş ortalaması, eğitim düzeyi, seçim sonuçları gibi verileri içeren “Bölgesel Analiz” özellikleri ev arayanların doğru lokasyonu seçmesi açısından önemli destek sunuyor.

Bu özellikleri reklam videoları ile de vurgulayan Emlakjet, “Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet” sloganı ile yeni nesil emlak bulma sitesi olduğunu bir kez daha gösteriyor.

“Pazarlama Araştırmasının Geleceği” sloganıyla hareket eden Adgager, Gagerları ile daha nice başarılı araştırmalara imza atmak için her daim hazır bekliyor!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar