Pazarlama Dünyasında “Güç Sizinle Olsun”

4 mayıs dünya star wars günü

Paylaşmayı unutmayın.

Bugünün ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Bir kısmımız “Elbette!” derken bizi takip eden fakat hiçbir fikri olmayan diğer bir kısım da şu an bizden öğrenmiş olacak… Bugün Dünya Star Wars Günü!

Star Wars Günü, her yıl 4 Mayıs’ta tüm Star Wars hayranları tarafından dünya çapında kutlanıyor. 4 Mayıs, Star Wars kültürünü kutlamak ve filmleri onurlandırmak için ayrılmış bir gün. Ayrıca bu gün, Luke Skywalker Günü olarak da biliniyor.

Star Wars iyiler ve kötüler

@StarWars

Star Wars destanının ilk filmi 25 Mayıs 1977’de yayınlandı ve dünya çapında bir popüler kültür olgusu haline geldi. Filmle özdeşleşen “May the force be with you” yani “Güç sizinle olsun” sözü 4 Mayıs’ı anlatmak için hayranlar tarafından “May the fourth be with you” yani “Dördüncü sizinle olsun” şeklinde kullanılıyor. Star Wars’un ayrı bir kültür olduğunu göz ardı etmek mümkün değil.

Tüm sevenlerine kutlu mutlu olsun efendim. Işın kılıçlarınızı hazırlayın, belki bir dakikalık saygı duruşu…

Sadece Gişe Başarısı Mı Yani?

Günün anlam ve önemini belirttikten sonra sadede gelelim ve biraz Star Wars’un pazarlama aktivitelerinden bahsedelim. Marka olarak Star Wars, geniş bir ürün yelpazesine sahip ve bu ürünler hayranları için vazgeçilmezler. Hatırlarsınız ki ülkemizde de resmi satışı BİM tarafından üstlenilen ürünler bir hayli ses getirmişti.

Star Wars kültürel açıdan önemli, yükselen bir marka. Dünya çapında yapmış olduğu ünü ile tüm zamanların en başarılı film yapımları arasında ilk sırayı almıştır. Buna rağmen bu marka bayiliklere, dikkatle yürütülmesi gereken bir halkla ilişkiler departmanına ve tanıtım kampanyalarına ihtiyaç duyuyor öyle mi? Bunun ihtiyaçtan öte bilinçli olarak tercih edilen bir strateji olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi biraz bunlara göz atacağız…

1-Markanın Çapraz Tanıtımını Yapın

Star Wars’un pazarlama ve halkla ilişkiler kampanyaları tüm ölçümlerde başarılı olduğunu göstermiştir. Birden fazla platformda birden fazla proje, çapraz tanıtımla ve eş zamanlı olarak yönetilmiştir. Ne demek istediğimizi örnekleyelim. Birincisi Disney Infinity 3.0’ın Star Wars temalı olması rastlantısal bir şey değil. İkincisi Star Wars: Battlefront oyunun filmin gösteriminden aylar öncesinden piyasaya sürülmesi, zamanlama olarak dikkat çekici ama hiç de şaşırtıcı değil!

Disney Infinity 3.0

@Disney

Söylemeliyiz ki Star Wars’un şaşırtıcı tek yönü oyuncak pazarlaması… “Neden?”derseniz; Star Wars’un sahip olduğu aksiyon figürleri, lego oyuncakları, boyama kitapları ve aktif televizyon şovlarının hepsi hayranlar için birer göz boyama ve yeni hayranlar kazanmak için de farklı yollar sunan unsurlar. Bir çeşitlilik ve etkileyicilik söz konusu kesinlikle.

Star Wars lego

Buradan çıkarılacak dersi bir kızılderili atasözüyle açıklayalım “Yumurtalarını hiçbir zaman tek bir sepete koyma!”. Yani ne kadar çok şube açarsan markanı o denli tanıtma imkanına sahip olursun. Bu film serisi, bunu kanıtlıyor. Pazarlama portföyünüzü genişletmelisiniz. Hatta ne kadar etkili olduğunuzu göstermek için sınırlarınız dışına birkaç yüz beyaz kafalı Stormtroopers’tan oluşan bir ordu gönderin!

2-Bazen Az Daha Çoktur, Unutmayın…

Star Wars: The Force Awakens filmi yayınlanmadan önce tam bir muammaydı ve bir gizem havası taşıyordu. Filmin tanıtımı için iki büyük fragman ve ek olarak spekülasyon yaratan iki küçük pasaj sunulmuştu.Vanity Fair ’in gerçekleştirdiği fotoğraf çekimleri  ile izleyiciler daha önce bilmedikleri birkaç yeni karakter ve yaratıkla tanışmıştı. Böylece de filme olan merak ve ilgiyi, daha film gösterime girmeden sağlamışlardı.

Star Wars karakterleri

@VanityFairs

“Neden birkaç?” diyorsanız, bu tanıtımın bir sınırlama göstergesi olduğunu düşünmeyin. Şeytan ayrıntılarda gizlidir. Özellikle ve bilerek sınırlandırılmış ayrıntılarda…

3-Mevcut Söylentilerden Faydalanın

Dikkat ettiyseniz Star Wars ile ilgili pazarlama kampanyalarının tümü tam olarak Disney tarafından gerçekleştirilmemiştir. Şimdiden tanıtım fırsatı yaratan bir söylenti yayıldı bile.

Buradan çıkaracağımız ders de şudur ki, trend haberleri kullanarak kendinizi var olan söylentilere entegre edebilirsiniz. Bu durum yorum sunma ya da sizin için içerik oluşturma şeklinde olabilir. Her iki durumda da başkalarının pazarlama aktivitelerinden yararlanmak sizin için çok etkili bir pazarlama kampanyasına dönüşebilir.

4-Kitlenizi Dinleyin

Star Wars Bölüm I – III orijinal üçlemenin tadını izleyiciye vermeyi başaramadığını düşündüren yazılar ile karşılaştık. Bazı eleştiriler, filmlerin ruhtan ve fiziksellikten uzak olduğu üzerineydi. Bunun üzerine filmin satış noktalarından biri olan filmin yönetmeni J. J. Abrams seriyi gerçekçi efektlerle doldurdu ve fiziksel dizilere dönüştürdü. Prequellerin çoğu yeşil ekranlara ve CGI‘ye dayanmasına rağmen Bölüm II ve III arasında yer alan yüzlerce gösterimde Klon Trooper zırhı tek bir kostüme dayanmayan bir uygulama ile oluşturuldu.

 CGI

J. J. Abrams, geçmiş filmlerin yarattığı endişeleri ve aldığı eleştirileri dikkate alarak onları dengelemeyi başarmış gibi görünüyor. Star Wars yeni bir şeyler üretmeye çalışmaktansa prequelde (ön bölümde) yer alan bir büyüyü canlandırarak doğrudan orijinal 1977 mirasının izlerini takip ediyor. Bunun üzerine tepkiler hemen gelmeye başladı ve oldukça da olumlu tepkilerdi. Star Wars ‘un Twitter’da aylarca trending topics olarak kalması izleyiciden gelen mesajların net bir şekilde alındığını kanıtlıyor.

Son üçlemenin adı 23 Ocak tarihinde resmi olarak “Star Wars: The Last Jedi” olarak duyuruldu. Lucasfilm tarafından film ilk kez ortaya çıktığında kullanılan kırmızı yazı tipi ile oluşturulmuş bir başlık yayınladı.

Star Wars: Last Jedi

@StarWars

Film 15 Aralık 2017’de vizyona girecek ancak görüyorsunuz ki şimdiden konuşulmaya başlandı. Filmin oyuncuları da dahil herkes ser verip sır vermiyor adeta!

Filmin resmi teaserı ise şu şekilde:

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon  programında filmin tanıtımı ile ilgili yayınlanan videoyu da sizlerle paylaşalım istiyoruz:

Tekrar 4 Mayıs’ınızı kutluyor ve  “May the fourth be with you!” diyoruz.

Güç sizinle olsun…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar