38. İstanbul Film Festivali İçin Heyecan Dorukta!

Paylaşmayı unutmayın.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali, bu yıl, 5-16 Nisan tarihleri arasında 38. yaşını kutlayacak. Hem Türkiye sinemasından hem dünya sinemasından yeni filmleri, iz bırakan kült yapımları, başarılı yönetmenleri odağına alan 38. İstanbul Film Festivali, özel gösterimler, söyleşiler, festival sohbetleri gibi pek çok etkinlikle sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında Türkiye Sineması’ndan filmlerin gösterileceği festivalde, Ulusal Yarışma’da en iyi film, Altın Lale’yi alıyor. Festivalin kurucusu Onat Kutlar adına Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik dallarında da ödüller veriliyor. Aynı zamanda, genç yaşta hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman adına da En İyi İlk Film Ödülü veriliyor.

pixabay – Free-Photos

Geçen yılın ödül alanları da hatırlayalım: En İyi Film Ödülü’nü yönetmenliğini Vuslat Saraçoğlu’nun yaptığı Borç filmi, En İyi Yönetmen Ödülü’nü Yol Kenarı filmi ile Tayfun Pirselimoğlu, Jüri Özel Ödülü’nü Tolga Karaçelik’in yönetmeni olduğu Kelebekler filmi, En İyi Senaryo Ödülü’nü Sofra Sırları ile Ümit Ünal, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü yine Sofra Sırları ile Demet Evgar, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Kelebekler ile Tolga Tekin ve Yol Kenarı ile Tansu Biçer almıştı.

Festival programında yer almak isteyen filmler için başvuru tarihleri bir süre önce açıklandı. Başvurular 25 Ocak 2019 tarihine kadar internet üzerinden yapılabilecek.

Sinema Ödülleri’nin Sahipleri Belli Oldu!

pixabay – 15299

Türkiye sinema endüstrisinin en önemli etkinliklerinden biri olan İstanbul Film Festivali, sinemaya gönül ve emek veren isimleri de unutmuyor. Türkiye sinemasına bir saygı duruşu olarak nitelendirebileceğimiz Sinema Ödülleri kapsamda bu yıl; Yaşam Boyu Başarı Ödülü, özellikle Yol filmi ile tanıdığımız usta yönetmen Şerif Gören’e; Sinema Emek Ödülü, akademisyen Jak Şalom’a; Sinema Onur Ödülleri ise oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a takdim edilecek. Ödül töreni, 4 Nisan Perşembe gecesi 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde gerçekleştirilecek.

Sinemacılar “Köprüde Buluşmalar” ile Bir Araya Geliyor…

İstanbul Film Festivali içerisinde 11-12 Nisan’da yapılacak olan ve sinemacılara çeşitli destek ödülleri de veren Köprüde Buluşmalar’ı, ortak yapım, buluşma ve eğitim platformu olarak tanımlayabiliriz.

İlk olarak 2006 yılında yapılmaya başlanan ve o zaman içeriğinde sadece sinema söyleşileri olan; ancak her yıl kapsamı daha da geliştirilen Köprüde Buluşmalar, Türkiye’den ve komşu ülkelerden yönetmenleri, senaristleri ve yapımcıları uluslararası sinema profesyonelleri ile bir araya getiriyor. İKSV, bu etkinlik kapsamında sinemacılara, yeni uzun metraj ve post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin ilk uluslararası sunumunu yapmaları için olanak yaratıyor.

Köprüde Buluşmalar pek çok alt etkinlikten oluşuyor diyebiliriz. 2008 yılından bu yana yapılan uzun metraj film geliştirme ve sunum atölyesinde, başvuran projeler arasından seçilen projelerin yönetmen, senarist ve yapımcıları önce geniş kapsamlı bir eğitimden geçiyor. Daha sonra projelerini uluslararası bir jüriye sunuyorlar ve  jüri, destek ödüllerini almaya hak kazananları belirliyor.

Komşu ülkelerden projeler ve sinema profesyonellerinin davet edildiği Komşular Atölyesi’nde de sinemacılar ve film kurumları arasında yeni işbirliği olanakları yaratmak amaçlanıyor. Bu etkinliklere ek olarak 2017 yılından bu yana Kısa Film Atölyesi ve Fragman Atölyesi de düzenleniyor. Aynı zamanda, film ekiplerinin katılımı ile üniversitelerde özel gösterim ve sinema konuşmaları da yapılıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar