2018’in En Büyük Marka Hataları

2018 marka hataları

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimiz hata yaparız ve bu hatalarımızdan ders çıkartırız. Fakat markalar bu hataları yaptıkları zaman onlar için büyük ve önlenemez sonuçları olabiliyor. İşte, biz de sizin için 2018’te pazarlama, reklam, ürün gibi konularda marka hataları neler derledik. Şimdiden iyi okumalar!

H&M 

H&M ırkçı reklam kampanyası
@images.dawn

H&M yaptığı bir reklam kampanyasıyla birçok kesimden tepki aldı. Kampanya’da siyahi bir çocuk, “coolest monkey in the jungle” yazan bir hoodie giyiyordu. Bir sürü insan tarafından ırkçı olarak nitelendirilen bu reklam H&M’e pahalıya mal oldu. Malum dev giyim mağazası protesto edildi ve birçok dükkanını kapatmak zorunda kaldı.

Victoria’s Secret

@businessinsider

CMO Ed Razek Vogue’a verdiği bir röportajda transseksüel ve büyük beden modellerin iç çamaşırı markasının pist gösterilerinde yürümemesi gerektiğini söyledi. Bu röportajdan sonra Victoria’s Secret’a olan tepkiler gecikmedi. 2 senedir Victoria’s Secret’ta görev yapan çalışan, CEO Jan Singer görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Snapchat

@fortune

Snapchat yeni güncellemesiyle arayüzünün tasarımını tamamıyla değiştirdi. Fakat çoğu kullanıcı tarafından bu tasarım çok da beğenilmedi. Hatta birçok kullanıcı değişikliklerin geri alınması için başvuruda bulundu. Snapchat, bu hatasından sonra kullanıcılarının %2’sini kaybettiğini açıkladı.

Heineken

Heineken, yeni düşük kalorili hafif alkollü içeceğini “Bazen daha hafif olan daha iyidir.” diyerek pazarlamaya çalıştı. Fakat reklam birçok kişi tarafından ırkçı bulundu. Sosyal medyadan da gelen tepkiler üzerine Heineken, reklamı kaldırdı ve tüketicilerinden özür diledi.

Dolce&Gabbana


Dolce&Gabbana’nın bir reklam filminde Çinli bir kadının çubukla İtalyan yemeği yerken yaşadığı zorluk resmedildi. Tüketiciler tarafından ırkçı bulunan bu reklam üzerine marka özellikle Çin’de çok tepki aldı ve Dolce&Gabbana’ya boykot uygulandı. Bunun üzerine Dolce&Gabbana, Shanghai’da yapılması planlanan defilesini iptal etmek zorunda kaldı.

Starbucks

@timemagazine

Nisan ayında ABD’nin Philadelphia şehrindeki bir Starbucks şubesinde iş ortaklarını beklemekte olan iki siyahi gencin alışveriş yapmaksızın lavaboyu kullanmak istemeleri üzerine kafede tartışma çıktı. Olayın ardından gençler “özel mülke izinsiz girme” suçundan gözaltına alınınca Starbucks, sosyal medyada olumsuz eleştirilere maruz kaldı. Öyle ki  BrandIndex araştırmasına göre markanın müşteriler nazarındaki algısı, son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Papa John’s

@Insiderlouisville

Papa John’s Kurucusu ve CEO’su John Schnatter, markanın reklam ajansıyla yaptığı bir görüşmede “zenci” kelimesini kullanmış ve ırkçı yorumlarda bulunmuştu. Schnatter’ın bu davranışları sosyal medyada tepki görünce Papa John’s’un satışları kısa sürede yüzde 10,5 gerilemiş, Schnatter da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Marriot

@ctvnews

Dev otel zinciri Çin’de genişleme planlarını sansasyon bir müşteri anketiyle riske attı. Ankette “Tibet, Hong Kong, Macao and Taiwan” ülke olarak listelenmişti fakat Çin dördü üzerinde de egemenlik iddia ediyordu. Bunun üzerine Çinli yetkililer Marriot Çin’in internet sayfasını ve uygulamasını 1 haftalığına kapatmıştı.

KFC

@standart

Ünlü fast-food zinciri KFC, trajikomik denilebilecek bir olaya imza attı: Amerika’daki restoranlarının %80’inde lojistik tarafında yaşanan sorunlardan ötürü tavuksuz kalmıştı. Fakat marka akıllıca davrandı ve olayı örtmek yerine zekice tasarlanmış ilanıyla tüm müşterilerinden özür diledi.

Facebook

@cne

2018 Facebook için çok çalkantılı bir sene oldu. Malum Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin milyonlarca Facebook kullanıcısına ait gizli bilgilere eriştiği, bu bilgilerin Brexit referandumunda ve ABD başkanlık seçimlerinde kullanıldığı iddiaları Facebook’un başını bir hayli ağrıtmıştı. Yaşanan olaylar üzerine Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Avrupa Parlamentosu ve ABD Temsilciler Meclisi’nde ifade vermiş, marka ise çeşitli kampanyalarla güven tazelemeye çalışmıştı. 

Gördüğünüz gibi 2018’de marka hataları ile birçok markanın başı çok ağrıdı. Yaptıkları bu hatalar bazılarına pahalıya mal olurken bazı markalar da paçayı ucuz kurtardı. Yapılan marka hataları içerisinde en büyük tepkiyi ırkçılık konusunun çektiğini gördük. En azından çoğu bu hatalarından çok önemli bir pazarlama dersi aldı: İnsanları sinirlendirmeyin!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar